گروه فرهنگ و هنر دفاعپرس ـ رسول حسنی؛ رهبر معظم انقلاب اسلامی روز شنبه در جمع اقشار بسیج بار دیگر بر مقوله دشمنشناسی تاکید کردند. اصلی که بدون آن نمیتوان در جنگ ترکیبی کاری از پیش برد.
ایشان در توصیههای خود بر لزوم شناخت دشمن و سعی و مراقبت در این حیطه اصرار داشتند، چنانکه پیش از این شناخت دشمن را در هر اقدامی بخصوص جبهه فرهنگی دارای اهمیتی حیاتی میدانستند.
بدون داشتن شناخت، احصای توان و استعداد دشمن و میدانی که علیه ما وارد عمل شده، نمیتوان مبارزه کرد. برای کار فرهنگی موثر و تولید محتوای اثرگذار ناگزیر به شناخت سیاستهای فرهنگی دشمنان خود هستیم. چنانکه امام خامنهای در بیانات خود اشاره کردند، «دشمن همیشه سعی میکند خودش را در نظر شما بزرگ و قوی جلوه بدهد.»
آثار تولید شده در حوزه فرهنگی بخصوص سینما و سریالهای تلویزیونی در غرب بخصوص آمریکا، همین نکته در آن نهفته است. این آثار بدون استثنا در خلال اینکه افکار عمومی را استثمار میکند به شدت از جلوههای ویژه مرعوب کننده برای جذب حداکثری مخاطب استفاده میکنند. حال آنکه به شدت از فرم و معنا تهی هستند و به لحاظ هنری حرفی برای گفتن ندارند.
همین بیمعنایی بزرگترین ضعف آثار فرهنگی غرب است که میتواند دستاویزی برای به شکست کشاندن آن باشند، به شرط آنکه آثار تولید شده در داخل از ویژگیهای سینمایی که برای نسل جوان و نوجوان جذاب است استفاده کند. خوشبختانه در ایران نیروهای کارآمد خلاق پرتوانی هستند که میتوان با حمایت از آنها در این میدان پیروز شد.
نگاه امیدوارانه به جوانان مستعد و به کارگیری آنها همان عملگرایی و آرامانگرایی توامانی است که امام خامنهای در سخنرانی اخیر خود به آن اشاره کردند. تنها شناخت دشمن و داشتن مقیاس میدان و کشیدن نقشه عملیات فرهنگی کارآیی ندارد، به تعبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی باید ثمره عینی کار را در میدان عمل دید. اگر نه سیاستگذاری فرهنگی صرف و طرح برنامههای کوتاه مدت و بلند مدت و دادن بخشنامه به دستگاههای فرهنگی ابدا توفیقی حاصل نمیکند. آنچه اهمیت دارد تبدیل سیاست فرهنگی به کار فرهنگی است.
عملگرایی، پرهیز جدی از انفعال و اقدام راهبردی اثر گذار است. عملگرایی ما را از پدافند فرهنگی علیه شبیخون فرهنگی دشمن به سوی آفند فرهنگی سوق میدهد. باید توجه داشت که امام خامنهای در کنار عملگرایی بر آرمانگرایی توصیه دارند. امری که عمل فرهنگی را جهتدار میکند و به آن عمق میبخشد. محصور شدن در عملگرایی به مرور انسان را دچار تحجر و واپسگرایی کرده و اجازه نمیدهند همراه زمان حرکت کرد. آرمانگرایی نگاه رو به جلو دارد و از هر اقدام مقطعی باز میدارد. بارها و بارها آثاری تولید شدهاند تا پاسخی باشد در مقابل آفند فرهنگی دشمن اما چون از آرمانگرایی فاصله داشتند یا لااقل نتواستند به درستی از آرمانها سخن بگویند، دچار فراموشی شدند.
راه برون رفت از این آزمون و خطاهای مکرر که متاسفانه ما را به ساحل سلامت نرسانده، جهاد تبیین است. در جهاد تبیین میدانیم چه باید بکنیم و به کدام سو حرکت کنیم. مخاطبان مشخصی از اقشار مشخص داریم و موضوع فروانی برای تولید محتوا در اختیار داریم. راهبرد جهاد تبیین در خود عملگرایی و آرمانگرایی را با هم دارد. این توصیه رهبر معظم انقلاب اسلامی اگر نصبالعین اصحاب فرهنگ و هنر شود بدون شک در کوتاه مدت شاهد نوزایی عظیمی در حوزه تولید محتوا خواهیم بود و در دراز مدت نسلی عملگرا و صاحب آرمان در حوزههای نظامی، اقتصادی، علم و فنآوری و سیاسی خواهیم داشت.
انتهای پیام/ 161
این مطلب به صورت خودکار از این صفحه بارنشر گردیده است