به گزارش خبرنگار مجاهدت به نقل از مشرق، احسان ارکانی، نماینده نیشابور در مجلس شورای اسلامی، در باره لایحه بودجه ۱۴۰۰ اظهار داشت: بودجهای که دولت به مجلس برای سال آتی ارسال کرده است، عملا بودجهالوداع است، ولی مشکل آن است که ایکاش این بودجه برای یک سال دولت فعلی بود، این درحالی است که دولت لایحه بودجهای را برای اجرا در سال ۱۴۰۰ به مجلس ارسال کرده است که دولت فعلی فقط ۴ ماه با این بودجه و لایحه سر و کار دارد و عملا در مرداد ماه مراسم تنفیذ و تحلیف رئیس جمهور بعدی برگزار شده و دولت فعلی فقط در ۴ ماه ابتدایی سال آینده با این بودجه سر و کار دارد.
بیشتر بخوانید:
کلیات بودجه ۱۴۰۰ از لحاظ اقتصاد مقاومتی رد است
وی افزود: فروردین ماه سال آتی عملا بخشهای مختلف کشور درگیر نوروز بوده و سپس بعد از آن درگیر فضای انتخاباتی شده و دولت خیلی کاری با بودجهای که هم اکنون به مجلس فرستاده است، ندارد.
نماینده نیشابور در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: ارسال بودجه در سال هشتم فعالیت هر دولتی از هم گسیختهترین بودجه سنواتی محسوب میشود؛ چراکه این لایحه نامنظمترین و غیرقابل تحققترین بودجه همه دولتها محسوب میشود؛ چراکه میدانند قرار نیست کاری با بودجهای که آنها نوشتهاند داشته باشند و میبایست دولت بعدی آن را اجرا کند.
بیشتر بخوانید:
لایحه بودجه برخلاف ادعا بدون اصلاح ساختار آن تهیه شد
وی گفت: در لایحه بودجه ۱۴۰۰ شاهد آن هستیم که درآمد پیش بینی شده فروش نفت نسبت به سال قبل آن ۲۴۹ درصد افزایش داشته است. این در حالی است که در سال جاری دولتمردانی نظیر نوبخت و زنگنه و حتی رئیس جمهور مدعی بودند که به دلیل مشکلات تحریمها نمیتوانیم نفت فروخته و رقم ناشی از این فروش در بودجه قابل تحقق نیست.
بیشتر بخوانید:
تعجب ارگان کارگزاران از بودجهنویسی رویایی
ارکانی خاطرنشان کرد: ما در بودجه سال ۹۹، ۲۵۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه داریم و مشخص نیست که برای سال ۱۴۰۰ که هیچ افقی برای آن ترسیم نشده است، دولتمردان درآمد فروش نفت را ۲۴۹ درصد افزایش دادهاند.
نماینده نیشابور در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: منابع حاصل از فروش نفت، منابعی پیش بینی شده است که قاعدتا محقق هم نخواهد شد، اما مصارف و هزینهکردهای آن قطعی محسوب شده و معادل همین رقم پیش بینی شده هزینه قطعی برای آن تراشیدهاند که همین موضوع برای کشور مشکلساز است.
وی افزود: قسمتی از مصارف و هزینهها به حقوق و مزایای کارمندان دولت بازمیگردد که بایستی آن را قطعا پرداخت کنند.
ارکانی گفت: دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۰ پیش بینی کرده است که ۹۰ هزار میلیارد تومان از محل فروش سهام شرکتهای دولتی کسب درآمد کند که این موضوع تکرار تجربه شیرین درآمد هنگفت برای دولت از محل فروش سهام شرکتهای دولتی در بورس است که متقابلا به معنای تجربه تلخ مردم در خرید سهام شرکتهای دولتی در بورس است که در ابتدای سال جاری منجر به آن شد که بسیاری از مردم دچار ضرر و زیانهای هنگفت شوند. ضمن این که کسری بودجه دولت در سال جاری توسط مردم و از جیب ملت برای دولت پر شد.
بیشتر بخوانید:
ویژگیهای آخرین بودجه عمومی دولت در دوران روحانی
نماینده نیشابور در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: در سال ۱۴۰۰ دولت پیش بینی کرده است که رقم درآمدی از محل فروش سهامش در شرکتهای دولتی را افزایش بسیار زیادی دهد که این پیش بینی قابل تأمل است.
ارکانی گفت: در لایحه بودجه سال آتی شاهد رشد ۴۷ درصدی منابع عمومی هستیم. این در حالی است که در صورت محقق نشدن میتواند ضربه نهایی را به اقتصاد کشور وارد کند. ضمن اینکه مالیاتها هم بخشی از منابع درآمد عمومی دولت محسوب میشود که در سال آتی علی رغم این که همواره بر لزوم کنترل بیشتر نظام مالیاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی به عنوان شعار و وعده از سوی قوای مختلف بیان میشد، اما اتفاق جالبی که در این زمینه رخ داد آن است که در بودجه ۱۴۰۰ سهم مالیات که در بودجه سال جاری ۴۰ درصد بودجه و منابع عمومی آن را تشکیل میداد، در سال آتی به جای افزایش با کاهش ۱۰ درصدی مواجه شده و به رقم ۳۰ درصد رسیده است که نشان دهنده آن است که ما به سمت کاهش مالیات از محل بودجه عمومی حرکت میکنیم که در تناقض سیاستها و شعارها و وعدههای داده شده است. ما شاهد آن بودیم که در چهارشنبه هفته گذشته لایحه بودجه با اسنپ باکس امیری معاون پارلمانی دولت به مجلس آورده شد و عملا در هفته جاری نمایندگان برای سرکشی به حوزههای انتخابیه رفته ولی نمایندگان به صورت شخصی در حال بررسی این بودجه هستند و هرچه جلوتر میرویم نواقص این بودجه بیشتر آشکار میشود و در روزهای آینده کمیسیون برنامه و بودجه به صورت تخصصی به این موضوع ورود خواهد کرد.
وی با تأکید بر این که احتمال رد کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ بسیار بالاست افزود: بودجهای که به مجلس داده میشود دارای منطق و ساختار نظام مند باشد و پیش بینیها بر اساس واقعیتهای قابل تحقق باشد نه این که در فضایی که میدانیم فروش نفت و بازگشت منابع حاصل از فروش آن به سیستم بانکی سخت و مشکل است، نبایستی رقم آن چنانی از سوی دولت در بودجه آتی نوشته میشد، این در حالی است که دولتمردان بارها به این موضوع اذعان کردند که امکان فروش نفت وجود ندارد و نمیتوانیم بپذیریم که درآمد فروش از نفت در سال آتی نسبت به سال جاری حدود ۲۵۰ درصد بیشتر شود و این رقم کاملا مشخص کننده عدم تحقق آن است که چنین موضوعی را ما در مالیات و فروش سهام دولت در شرکتهای زیر مجموعه خود شاهد هستیم.
نماینده نیشابور در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: نمایندگان در حال بررسی پازلهای بودجه هستند و امکان تحقق بخشهای مختلف درآمدی دولت در بودجه بسیار سخت است و قطعا نمایندگان الزامی به رأی دادن به کلیات بودجه ۱۴۰۰ ندارند و اگر بررسیهای نمایندگان منتج به عدم کارآیی و کارآمدی بودجه باشد به رد کلیات آن رأی خواهیم داد.
منبع خبر