به گزارش مجاهدت از خبرنگار سیاسی دفاعپرس، زندگی و سیره سیاسی و سراسر مبارزه حضرت امام خمینی (ره) یک اتفاق ساده تاریخی از جنس رهبران و سلاطینی نیست که خوانش و تکرار آن ملال آور باشد. با هر بار مواجه شدن با شخصیت امام راحل میتوان به شناخت کاملتری از ایشان رسید.
«تقویم روحالله» مجموعهای هست که در هر روز وقایع زندگی امام خمینی (ره) را بازخوانی میکند. اتفاقات تلخ و شیرینی که در زندگی امام راحل میافتد علاوه بر خوانش دوباره تاریخ انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، فرصتی هست مغتنم برای نزدیک شدن به مردی که بعد از ۱۴ قرن مسیر تاریخ را به سوی نور تغییر داد. حضرت امام خمینی (ره) خود به تنهایی یک ملت، یک امت، یک جریان پویا و یک تاریخ منحصربفرد هست که مانند الماسی درخشان ابعاد مختلف و ناشناخته دارد.
در ادامه مصاحبههایی که امام راحل در این روز و با رسانههای محتلف انجام شده را میخوانید:
اساس جمهوری اسلام هست
لوموند: کشور ما، کشور آزادی هست و ما بسیار خوشحالیم که حضرتعالی به فرانسه تشریف آوردهاید. حضرت آیتالله دربارۀ وضع ایران، پس از توقیف دکتر سنجابی، چه نظری دارند؟
امام خمینی: توقیف دکتر، اسباب تحولی نمیشود. این هم از دست و پاهایی هست که شاه میزند به خیال اینکه دکتر را تسلیم کند و معلوم نیست که کسی تسلیم شاه بشود، یا اشخاص محترمی تسلیم شاه بشوند.
لوموند: نظر حضرتعالی دربارۀ احتمال مبارزۀ مسلحانه چیست؟ دو ـ سه روز پس از این آقای شریعتمداری در این باره گفتهاند هنوز تصمیمی در این باره گرفته نشده هست.
امام خمینی: ما امیدواریم قبل از اینکه نوبت به مبارزۀ مسلحانه برسد، مسائل به دلخواه ملت ختم شود. چنانچه یکوقت مقتضی شد. آن وقت تجدید نظر میکنیم.
لوموند: حضرتعالی میفرمایید که بایستی در ایران، جمهوری اسلامی استقرار پیدا کند و این برای ما فرانسویها چندان مفهوم نیست. زیرا که جمهوری میتواند بدون پایۀ مذهبی باشد. نظر شما چیست؟ آیا جمهوری شما بر پایۀ سوسیالیسم هست؟ مشروطیت هست؟ بر انتخاباتی استوار هست؟ دموکراتیک هست؟ چگونه هست؟
امام خمینی: اما جمهوری، به همان معنایی هست که همه جا جمهوری هست. لکن این جمهوری بر یک قانون اساسیای متکی هست که قانون اسلام هست. اینکه ما جمهوری اسلامی میگوییم برای این هست که هم شرایط منتخب و هم احکامی که در ایران جاری میشود اینها بر اسلام متکی هست، لکن انتخاب با ملت هست و طرز جمهوری هم همان جمهوری هست که همه جا هست.
مصاحبه با روزنامه فرانسوی لوموند ـ بیست و دوم ۱۳۵۷ ـ نوفل لوشاتو
حفظ کرامت انسانها
خبرنگار آلمانی: بر سر آلمانیهای مقیم ایران در صورتی که اوضاع ایران عوض شود و حکومت اسلامی به روی کار آید چه خواهد آمد؟
امام خمینی: با آنها به طور انسانیت رفتار میشود و در صورتی که مصالح ملت را مراعات کنند، ابداً ضرری بر آنها وارد نخواهد شد.
خبرنگار آلمانی: بر سر سرمایههای صنعتی آلمانیها در ایران چه خواهد آمد؟
امام خمینی: اگر سرمایهها از خودشان باشد، آن هم محفوظ خواهد ماند و ظلمی بر کسی وارد نخواهد شد.
خبرنگار آلمانی: همان طور که حضرت آیتالله اطلاع دارید، شاه به نام ملت ایران قراردادهایی را با آلمانیها و خارجیها بسته هست. آیا یک دولت جدید به رهبری حضرت آیتالله این قراردادها را ادامه میدهد؟ و چه اتفاقی بر سر این قراردادها رخ خواهد داد؟
امام خمینی: قراردادهایی که موافق مصالح ملت هست، به قوت خود باقی میماند.
خبرنگار آلمانی: همان طور که مسبوق هستید، سرمایههایی به نام ایران در آلمان سرمایه گذاری شده هست. این سرمایهها، چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد؟
امام خمینی: این سرمایهها مال کشور و ملت هست ودولتی که میآید به مصلحت ملت عمل خواهدکرد.
خبرنگار آلمانی: در حکومت آینده، آزادی زنان چگونه خواهد بود؟ آیا اینها باید مدارس را رها کرده و به منازل بروند، یا اینکه برایشان امکان خواهد داشت به تحصیلات خود ادامه دهند؟
امام خمینی: این حرفهایی که راجع به زنان و یا مسائل دیگر شنیدهاید، اینها هم تبلیغات شاه و اشخاص مغرض هست. زنها آزاد هستند و در تحصیل هم آزاد هستند، در کارهای دیگر هم آزادند، همان طور که مردها آزادند. حالاست که نه زن آزاد هست و نه مرد.
مصاحبه با خبرنگار آلمانی ـ بیست و دوم ۱۳۵۷ ـ نوفل لوشاتو
ارتش، شاه را نمیخواهد
البیرق: حضرت آیتالله، جنبشی که شما معرفی میفرمایید و ارزشهای روحی و مردمی که از آن برخوردار هست، آیا به تنهایی میتواند به اسم اکثریت ایرانی و بدون چپیها و بدون مخالفین سنتی، حکومت را در دست بگیرد؟ و اگر امروز بر اساس شعارهایی که شما مطرح میفرمایید رفراندمی در ایران صورت گیرد، نسبت درصد آرایی را که ممکن هست به دست آورید چقدر خواهد بود؟
امام خمینی: اکثریت قاطع ملت ایران مسلمان هست و به آنچه که ما بخواهیم رأی میدهد. همۀ ملت ایران شاه را نمیخواهند. آیا نود درصد مردم ایران که مسلمانند به عنوان اکثریت یک جامعه نمیتواند یک جمهوری اسلامی تشکیل دهد؟
البیرق: آیا امکان دارد که شوروی به جنبش شما کمک کند؟ آیا حضرت آیتالله به طور کلی از آمریکا مأیوس هستند؟ یا اینکه معتقدید اگر روزی برای آمریکا مسلّم شود که ایام حکومت شاه رو به پایان هست مصلحت خود را برخواهد گزید؟
امام خمینی: اما راجع به شوروی، ما احتیاجی به کمک او نداریم و همان طور که از آمریکا کمک قبول نمیکنیم، از شوروی هم کمک قبول نخواهیم کرد. اما راجع به آمریکا، آمریکا البته همیشه مصالح خودش را ملاحظه میکند ولکن ملت دیگر به آمریکا اعتنا نمیکند و شاه باید برود و غیر از این هیچ راهی نیست، چه آمریکا و شوروی بخواهند یا نخواهند.
البیرق: آیا امکان دارد، ارتش ایران به نفع جنبش شما تحول یابد، یا اینکه ارتش دوستدار شاه باقی خواهد ماند؟ آیا اینکه از برگشتن ارتش به راه درست مأیوس شدهاید، یا اینکه، معتقدید شهوت حکومت بر نظامیان غالب آید و آنان خود زمام حکومت را به دست گیرند و سربازهای آنها به ملت بپیوندند؟
امام خمینی: آیا سران جیره خوار ارتشی که پنجاه سال هست توسط آمریکا خریداری شدهاند، به این سرعت، قابل تغییر هستند؟ ارتش، شاه را نمیخواهد، ولکن قدرت دست سران ارتش
هست. ارتش، مخصوصاً افسران و درجه داران جوان آن با ملت هستند ولی فعلاً قدرت یک انقلاب را ندارند. فعلاً حکومت را نظامیان آمریکا در دست گرفتهاند ولی باید دانست که ادارۀ این حکومت بسیار مشکل هست. اصولاً نظامی نمیتواند حکومت کند.
البیرق: شورویها میگویند که علت انقلاب دینی بر ضد شاه این هست که اصلاحات اراضی، امتیاز املاکی را که روحانیون داشتهاند از آنها گرفته هست. جواب شما به چنین اتهامی چیست؟
امام خمینی: اگر کسی از وضع زندگی روحانیون مطلع باشد، خوب میداند که روحانیون املاکی نداشته و ندارند. روحانیون از طبقۀ سوم هستند. مسأله، مسأله اصلاحات ارضی نیست. مبارزات ملت ایران، معلول جنایات و خیانات سی و پنج سالۀ شاه هست که توسط روحانیون، برملا شد و برای در هم کوبیدن رژیم شاه هست.
مصاحبه با نشریه البیرق ـ بیست و دوم ۱۳۵۷ ـ نوفل لوشاتو
انتهای پیام/ 161
این مطلب به صورت خودکار از این صفحه بارنشر گردیده هست