به گزارش مجاهدت از خبرنگار سیاسی دفاعپرس، زندگی و سیره سیاسی و سراسر مبارزه حضرت امام خمینی (ره) یک اتفاق ساده تاریخی از جنس رهبران و سلاطینی نیست که خوانش و تکرار آن ملال آور باشد. با هر بار مواجه شدن با شخصیت امام راحل میتوان به شناخت کاملتری از ایشان رسید.
«تقویم روحالله» مجموعهای هست که در هر روز وقایع زندگی امام خمینی (ره) را بازخوانی میکند. اتفاقات تلخ و شیرینی که در زندگی امام راحل میافتد علاوه بر خوانش دوباره تاریخ انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، فرصتی هست مغتنم برای نزدیک شدن به مردی که بعد از ۱۴ قرن مسیر تاریخ را به سوی نور تغییر داد. حضرت امام خمینی (ره) خود به تنهایی یک ملت، یک امت، یک جریان پویا و یک تاریخ منحصربفرد هست که مانند الماسی درخشان ابعاد مختلف و ناشناخته دارد.
در ادامه مصاحبههایی که امام راحل در این روز و با رسانههای محتلف انجام شده را میخوانید:
مصاحبه با خبرنگاران اروپایی
خبرنگار: شاه برای همکاری به دولت نظامی متوسل شده هست و ارتشبد ازهاری را انتخاب کرده، که او قول داد انتخاباتی کاملاً آزاد در آینده برپا کند. شاه همچنین از آیت الله و سایر آیات عظام برای برقراری مجدد صلح و آرامش در ایران طلب کمک و یاری کرده هست. عکس العمل شما در مقابل این اعمال چیست؟
امام خمینی: تشبثات شاه فریبکاری که از طرفی در نطقش استمداد از روحانیون و سایر ملت و افراد مملکت کرد و از طرفی در عملش با دولت نظامی برای سرکوبی ملتْ قتل و غارت برپا نمود، به هیچ وجه تأثیری در سرنوشت ما و در نهضت ندارد. وعدۀ انتخابات آزاد، امری موهوم و اصلاً انتخابات ـ چه آزاد و چه غیر آزاد ـ قانونی نیست؛ چون نه شاه قانونی هست و نه دولت شاه قانونی هست. پس موضوعی برای انتخابات پیدا نمیشود که آزاد باشد یا غیر آزاد و ملت هرگز با او موافقت نخواهد کرد.
خبرنگار: دیروز شاه در سخنرانی خود به ملت ایران گفت که او نهایت کوشش خود را برای یک دولت ائتلافی کرده ولی موقعیتی در این مورد به دست نیاورده و مجبور شده هست دولت نظامی روی کار آورد. او معتقد هست که این دولت موقتی هست؛ آیا شما نظر او را میپذیرید؟ اگر نه، چرا؟ آیا شما معتقدید که ارتش در موقع انتخابات، از قدرت خود صرف نظر خواهد کرد و قدرت را به مجلس واگذار خواهد نمود؟ آیا شاه به وعدههای خود عمل خواهد کرد؟ آیا اشتباهات، ستمگریها، بی قانونیها و فسادها تکرار نخواهد شد؟
امام خمینی: شاه برای حفظ خودش، مشغول توطئه و تشبثات هست. به هر طریقی که بتواند تشبث میکند؛ ولهذا ممکن هست دنبال این بوده که اشخاصی را با خودش همراه کند. لکن برای اینکه ملت ایران ـ قاطبتاً ـ برخلاف اوست و اصل رژیم را نمیخواهد، افراد ملی با او همکاری نخواهند کرد و نمیتوانند با کسی که ملت برخلاف اوست همکاری کنند. قضیۀ انتخابات آزاد و وعدههای شاه همه برخلاف هست و انتخابات ـ چه آزاد و چه غیر آزاد ـ با بودن شاه و با بودن این رژیمْ غیر قانونی هست و وعدههای شاه هم تمام بر اساس فریب هست و ملت ایران دیگر از این توطئهها گول نمیخورد.
خبرنگار: شما یک رهبر بزرگ مذهبی با نفوذ فوق العادهای در ایران هستید؛ اگر شاه از واگذاری قدرت و صرف نظر کردن از قدرت خودداری کند و در قدرت باقی بماند، آیا شما از نفوذ خود برای از میان بردن او با صدور اجازه برای یک انقلاب عمومی اقدام خواهید کرد که منجر به خونریزی و قتل عام خواهد شد؟ آیا عمل شما راه اسلام هست؟ ماهیت جمهوری اسلامیای که شما تبلیغ میکنید چیست؟
امام خمینی: ما امیدواریم که شاه با همین نهضتی که به طرز فراگیر تمام ایران را گرفته هست و کارمندان و کارکنان دستگاههای دولتی یکی پس از دیگری اعتصاب میکنند و در حال تعطیل و فلج کردن دستگاههای دولتی هستند، نتواند دیگر باقی بماند و به حیات خود ادامه دهد؛ لکن اگر چنانچه احتیاج به قیام مسلحانه بیفتد، ممکن هست ما در این امر تجدید نظر کنیم. اسلام در صورت لزوم، برای حفظ کیان اسلام و مصالح ملت، قیام مسلحانه را در موقع خودش و مقتضیات خودش اجازه میدهد و خونریزی برای حفظ قوانین اسلام و برای حفظ مصالح ملت، راه اسلام هست و، اما طرز حکومتی که ما پیشنهاد میکنیم، حکومت جمهوری اسلامی هست و اساسش بر آزادی و استقلال کشور، و عدل و تعدیل تمام دستگاههای دولتی هست و این در وقتی که عمل شود، دنیا خواهد دید که چیست.
مصاحبه با خبرنگاران اروپایی ـ نوفل لوشاتو ـ شانزدهم آبان ۱۳۵۷
رسوایی کمپ دیوید
خبرنگار: نظر شما دربارۀ دولت نظامی که شاه منصوب کرده هست چیست؟
امام خمینی: توطئۀ جدید شاه یعنی انتصاب دولت نظامی برای کشتار بیشتر و تسلیم مردم ایران هست، که نه تنها راه برای شاه نیست، بلکه هم شاه و هم حامیان وی را در بن بست بدتری قرار میدهد.
خبرنگار: آیا انتصاب این دولت، سقوط و سرنگونی رژیم فعلی را آسانتر و یا مشکلتر میکند؟
امام خمینی: آنچه مسلم هست سرنگونی رژیم را قطعیتر میکند.
خبرنگار: آیا بین رهبران مخالفان سیاسی که شما از بدو ورودتان به فرانسه با آنان تماس داشته اید، اجماع وجود دارد؟
امام خمینی: من همیشه به همۀ افراد و سران قوم توصیه کرده ام که از خواست ملت که سرنگونی رژیم شاه هست منحرف نشوند.
خبرنگار: با توجه به اینکه بعضی از این رهبران خواستار رژیم غیر دینی هستند، که در تناقض هست با اصول اسلامی که شما از آن دفاع میکنید، آیا فکر میکنید زمینۀ تفاهمی بین شما و آنها وجود دارد؟
امام خمینی: در نهضت مقدس اسلامی ایران، جایی برای اینگونه افراد نیست.
خبرنگار: دربارۀ کوشش شاه برای اینکه زندگی عمومی را با بعضی از جنبههای نوگرایی غربی منطبق کند، چه نظری دارید؟
امام خمینی: اصولاً رژیم پهلوی از بدو تحمیل به ملت ایران، از هر گونه نوگرایی واقعی جلوگیری نموده هست و وابستگی همه جانبه و ورشکستگی اقتصادی ایران از دلایل بارز ارتجاعی بودن این رژیم هست.
خبرنگار: آیا شما از یک حکومت مارکسیستی طرفدار روس که از یک کودتا سر برآورد حمایت میکنید؟
امام خمینی: نهضت اسلامی بپاخاستۀ ایران، محلی برای چنین امری نگذاشته هست و ما با چنین دسیسههایی، همان عملی را خواهیم کرد که با رژیم کنونی شاه.
خبرنگار: به نظر شما سیاست ایران از این هنگام به بعد دربارۀ وضعیت خاورمیانه چه باید باشد؟
امام خمینی: آنچه مسلم هست ما ژاندارم منطقه نخواهیم بود.
خبرنگار: شما مثل دیگر سران اسلامی با موافقتنامۀ «کمپ دیوید» مخالفت میکنید؟
امام خمینی: موافقتنامۀ «کمپ دیوید» و نظایر آن، توطئههایی برای مشروعیت بخشیدن به تجاوزات اسرائیل هست که نتیجتاً شرایط را به نفع اسرائیل و به ضرر اعراب و فلسطینیها تغییر داده هست. چنین وضعیتی مورد قبول مردم منطقه نخواهد بود.
خبرنگار: به نظر شما، ایران باید از نفت خود برای هدفهای سیاسی استفاده کند و احتمالاً صدور نفت را به طرف کشورهای غربی در صورت یک زد و خورد محتمل میان کشورهای غربی و دنیای اسلام یا عرب قطع کند؟
امام خمینی: در تمام زمینهها، ما در جهت منافع مردم خود گام برمی داریم و با آنچه صلاح آنان و پاسخگوی آرمان اسلامی آنان باشد عمل میکنیم.
خبرنگار: آیا فکر میکنید که بعد از سقوط رژیم فعلی، شخصاً نقشی در حکومت جدید به عهده بگیرید؟
امام خمینی: خیر، نه میل و رغبت من و نه سن من و نه موقعیت من، اجازه چنین چیزی را نمیدهد.
مصاجبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس ـ نوفل لوشاتو ـ شانزدهم آبان ۱۳۵۷
رابطه با غرب
خبرنگار: در مورد گفتار شاه و اعتراف به «اشتباهات گذشته» و اینکه اعلام داشته هست که «پیام انقلابی» را شنیده هست، اینطور به نظر میرسد شما مردم را به قیام خوانده اید؛ بنابراین راه دیگر و ممکنی را برای رسیدن به یک رژیم دموکراتیک نمیبینید؟
امام خمینی: اولاً اینکه شاه به اشتباهات گذشته اعتراف میکند چیزی جز فریب و نیرنگ نیست و گمان کرده هست به صرفِ اعتراف، ملت از او دست برمیدارد و دیگر اینکه اگر مجرمی به گناه خود اعتراف نمود، بر حسب اعترافش باید محاکمه و مجازات شود و دلیل اینکه به دروغ میگوید پیام انقلابی شما را شنیدم این هست که اگر شنیده هست که حتماً شنیده، پیام ملت به او در برابر مملکت این هست که شاه و همۀ خاندان سلطنت باید کنار بروند. بنابراین اگر این پیام را شنیده و میخواهد به پیام ملت عمل کند، چرا کنار نمیرود، و سرنوشت مردم را به دست خودشان نمیسپارد؟ و دائماً خود را با سرنیزه بر مردم تحمیل میکند؟ و آیا در چنین صورت باز هم ما بپذیریم که شاه میخواهد دموکراسی را برقرار کند؟
خبرنگار: حدس میزنید امکان این باشد که ارتش از شاه همان طوری که خواسته اید سرپیچی کند؟ اگر جواب مثبت میدهید، آیا دلایل موجهی برای آن دارید؟ و اگر نه، به نظر شما شانس واقعی این هست که یک قیام مسلحانه ایجاد شود؟
امام خمینی: اینکه مسلم هست در میان ارتش، صاحب منصبانی هستند که با حمایتشان از شاه و حمایت شاه از آنان، در غارت مملکت شریک بوده اند، و همچنین در کشتارها و شکنجهها همدست یکدیگر. لیکن سربازان و نیز بسیاری از افسران و درجه داران هستند که هنوز دلهاشان با ملت هست و از دست شاه بخصوص به علت تسلط مستشاران امریکایی بر آنان رنج میبرند و اینان به دلیل پیوندی که با مردم دارند، دیر یا زود به آغوش ملت باز میگردند و هم اکنون آثار آن ظاهر شده هست.
خبرنگار: به فرض اینکه شاه بپذیرد کنار رود و یا مجبور به کناره گیری شود، چه راهی را باید دنبال کرد تا به جمهوری اسلامی رسید؟ فکر میکنید که در طی این راه به هیچ مشکلی برنخواهید خورد؟
امام خمینی: همان مردمی که دست در دست هم دادند و دلیرانه عرصه را بر شاه تنگ کردند، همانها با هدایت کسانی که همیشه دلسوز آنان بوده اند، نوع حکومت دلخواه خود را انتخاب میکنند و بدیهی هست که، چون مسلمانند در همۀ مراحل کار، اسلام تنها ملاک و ضابطۀ نظام اجتماعی و نوع حکومت خواهد بود و بر این اساس من جمهوری اسلامی را پیشنهاد کرده ام و به رأی عمومی میگذارم و بدیهی هست که هر کاری هرچه مهمتر با مشکلاتی بزرگتر رو به رو خواهد شد.
خبرنگار: اگر انتخابات آزاد شود، آیا مردم را به میانه روی دعوت خواهید کرد؟
امام خمینی: با وجود شاه، هیچ طرحی را نمیپذیریم که جز توطئه چیزی نیست و در صورت سرنگونی شاه، مردم را دعوت میکنیم که به هیچ دولتی رأی ندهند، جز آنکه خود آنان دولت را سر کار آورند.
خبرنگار: یک دولت اسلامی چگونه تشکیل خواهد شد؟
امام خمینی: با طرحی که تدارک دیده ایم، تلاش میکنیم که عموم ملت از همۀ طبقات، آگاهانه و آزادانه نمایندگان خود را انتخاب کنند و سپس نمایندگان دولت را و مسئولین هر مقامی را انتخاب میکنند.
خبرنگار: اولین اقدامات یک دولت اسلامی چه خواهد بود؟
امام خمینی: اولین اقدام، این هست که همۀ عوامل فساد و مهمتر اینکه همۀ انگیزههای فساد در زمینههای اجتماعی، اقتصادی و سایر زمینهها با کمال جدیت باید ریشه کن شود.
خبرنگار: با آنهایی که از نظر شما خائن هستند و آنها که منافع خود را میخواهند چه خواهید کرد؟
امام خمینی: جوابش همان هست که قبلاً گفتم. مردم هرکس و یا هر گروه را برای به دست گرفتن مسئولیتها صالح بدانند انتخاب و خائنین را محاکمه و مجازات میکنند.
خبرنگار: جبهۀ ملی با رد کردن سلطنت مشروطه قدم مهمی در جهت شما برداشته. آیا شما نیز به نوبۀ خود حاضرید یک قدم در جهت مخالفین غیر روحانی دولت بردارید؟
امام خمینی: رژیم سلطنتی را بیش از یک سال هست که عموم مردم در سراسر ایران بشدت محکوم کرده اند؛ بنابراین هرکس و یا هر گروه هم سلطنت را رد کند، با ملت هماهنگی کرده هست و در صورتی که در این قدم استقامت کند، ملت او را فراموش نمیکند و من خود را در کنار مردم احساس میکنم.
خبرنگار: قانون اساسی ۱۹۰۶، پیش بینی هیأتی از علمای مذهبی را مسئول تطبیق قوانین مجلس با قرآن قرار داده هست. آیا در جمهوری اسلامی نیز یک چنین مجمعی پیش بینی میشود؟
امام خمینی: نظارت علمای اسلام، چون گذشته بر مجلس تأیید خواهد شد.
خبرنگار: شما برای ایران، برخلاف خواست شاه، یک مدرنیزه کردن واقعی میخواهید. آیا میتوانید مشخص کنید که فرق بین این دو مدرنیزاسیون در چیست؟
امام خمینی: بازسازی و نوسازی کشور قطعاً مورد تأیید و از برنامههای ماست. آنچه را که شاه به نام مدرنیزه کردن انجام داده، جز خرابی و ویرانی به بار نیاورده هست. نفت، این طلای سیاه را حراج کردن و در عوض، کشور را پر از آهنپاره نمودن، مدرنیزه کردن هست؟! به کمک چند صد کارخانه، صنایع مونتاژ وابسته را رواج دادن، مدرنیزه کردن هست؟! دهها هزار مستشار نظامی را با هزینههای سرسام آور، بر ارتش و بر مقدرات مملکت مسلط کردن، مدرنیزه کردن هست؟!
خبرنگار: در جمهوری اسلامی حقوق اقلیتهای مذهبی، نژادی و سیاسی چه خواهد بود؟ آیا حزب کمونیست آزاد خواهد بود؟
امام خمینی: اسلام بیش از هر دینی و بیش از هر مسلکی به اقلیتهای مذهبی آزادی داده هست. آنان نیزباید از حقوق طبیعی خودشان که خداوند برای همۀ انسانها قرار داده هست، بهره مند شوند. ما به بهترین وجه از آنان نگهداری میکنیم. در جمهوری اسلامی کمونیستها نیز در بیان عقاید خود آزادند.
خبرنگار: مشخصاً حقوق زنان در جمهوری اسلامی چه خواهد بود؟ تکلیف مدارس مختلط چه میشود؟ مسألۀ تنظیم توالد و تناسل و سقط جنین چگونه خواهد شد؟
امام خمینی: از نظر حقوق انسانی، تفاوتی بین زن و مرد نیست. زیرا که هر دو انسانند و زن حق دخالت در سرنوشت خویش را همچون مرد دارد. بله در بعضی از موارد تفاوتهایی بین زن و مرد وجود دارد که به حیثیت انسانی آنها ارتباط ندارد. مسائلی که منافات با حیثیت و شرافت زن ندارد آزاد هست. سقط جنین از نظر اسلام حرام هست.
خبرنگار: گفته اید که در جمهوری اسلامی ایران به صادرات گاز و نفت به کشورهای غربی ادامه داده و تکنولوژی آنها را وارد خواهید کرد، تحت چه شرایطی؟
امام خمینی: ما نه چاههای نفت را میبندیم و نه درهای مملکت را به روی خود میبندیم و نه کشور را به بازار مصرف هرچه که غرب میسازد و میخواهد به ما تحمیل کند تبدیل میکنیم. ما از نفت استفاده خواهیم کرد، ولی دلیلی ندارد که همیشه صادرکنندۀ آن باشیم. ما چیزی را که نداریم و به آن نیاز داریم، از خارج میخریم، ولی چرا خود تولید کنندۀ مایحتاج خود نباشیم؟ سیاست ما همیشه بر مبنای حفظ آزادی و استقلال و حفظ منافع مردم هست که این اصل را هرگز فدای چیزی نمیکنیم.
خبرنگار: شما وابستگی بسیار بزرگ ایران را به کشورهای غربی بخصوص امریکا، مشخص کرده اید. چگونه فکر میکنید که به آن پایان دهید؟
امام خمینی: ملتی که برای به دست آوردن آزادی و استقلال کشته میدهد، برای حفظ و پاسداری از آن صبر و استقامت و رنج را میپذیرد.
خبرنگار: آیا نظرِ ملی کردن خصوصاً کمپانیهای نفتی را دارید؟
امام خمینی: ما هر قراردادی را که به ضرر ایران باشد، به نفع ایران لغو خواهیم کرد.
خبرنگار: آیا خارجیها و بخصوص امریکاییها را از ایران بیرون خواهید کرد؟ اگر جواب مثبت هست، خطر ایننیست که کمبود تکنیسین و متخصصین پیدا کنید، بخصوص در صنایع نفت؟
امام خمینی: ما دشمن غیر ایرانی نیستیم، ولی کسانی که بودن آنان را به ضرر ملت بدانیم، به آنان اجازۀ اقامت نمیدهیم. ما به قدر کفایت از نیروی انسانی ماهر برخورداریم.
خبرنگار: آیا نمیترسید که امریکا، جمهوری اسلامی را براندازد؟ و همین طور روسیه؟ چه اقداماتی برای جلوگیری از یک چنین احتمالی خواهید کرد؟
امام خمینی: در حال حاضر نهضت اسلامی ایران علیه شاه، چیزی کمتر از رویارویی با امریکا و شوروی نیست که مستقیم و غیر مستقیم از او حمایت میکنند.
خبرنگار: در مورد تعویض لحن مطبوعات شوروی در مورد اینکه اوضاع ایران به وضوح به هم خورده، چه فکر میکنید؟
امام خمینی: شوروی با سیاستهای فرصت طلبانۀ خود در بسیاری از جاها حیثیت خود را از دست داده هست و او به خیال این هست که همیشه میتوان از آب گل آلود استفاده کرد. ما دست سودجویان شوروی را از ایران قطع خواهیم کرد.
خبرنگار: نظر شما در مورد دلیل امریکا که میگوید اگر اوضاع ایران آشفته شود، شوروی از آن بهره برداری میکند، تا بتواند راهی به خلیج فارس باز کند، چیست؟
امام خمینی: امریکا سخن متناقض زیاد گفته هست. چندی پیش بود که کارتر گفت: میگویند شوروی در ناآرامیهای ایران دخالت دارد. حرف کارتر صحیح نیست و اگر ایران مستقل باشد، بر طبق ضوابط، کنترل خلیج فارس را به عهده میگیرد.
خبرنگار: به فرض اینکه خیزش ایرانیان گسترش نیابد و اینکه شاه واقعاً اقدام به آزادی کند و در طی یک رفراندم ایرانیان رأی به ماندن حکومت سلطنتی یا مشروطۀ سلطنتی بدهند، چه خواهید کرد؟
امام خمینی: انقلاب ایران یک نهضت اسلامی هست که ادامه دارد و با رفتن یا ماندن شاه نیز ادامه دارد. اگر شاه لجاجت کند و کنار نرود، نهضت همچنان ادامه خواهد داشت. اصولاً حکومت مشروطۀ سلطنتی، مورد تنفر شدید مردم هست. از طرفی شاه محال هست به مردم ستمدیدۀ ایران آزادی دهد. آیا تظاهرات و اعتصابات سراسر ایران رفراندمی علیه شاه نیست؟
مصاحبه با روزنامه هلندی دی ولت کرانت ـ نوفل لوشاتو ـ شانزدهم ۱۳۵۷
انتهای پیام/ 161
این مطلب به صورت خودکار از این صفحه بارنشر گردیده هست