به گزارش گروه جهاد و مقاومت مشرق، اطلس «لشکر ۷ ولیعصر (عج)» سومین اطلس یگانی است که بهتازگی توسط انتشارات مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس منتشرشده است. این اطلس به بررسی نقش و عملکرد لشکر ۷ ولیعصر (عج) و حماسهآفرینی رزمندگان و فرماندهان آن در طول ۸ سال دفاع مقدس میپردازد.
در پژوهش این اثر تلاش شده با اتکا به اسناد و منابع دستاول موجود در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس و همچنین منابع موجود در لشکر ۷ ولیعصر (عج) و مصاحبه با فرماندهان حاضر در صحنه، تاریخنگاری وقایع بهصورت مستند و متقن به رشته تحریر درآید.
در این اثر سعی شده است اطلاعات جامع و دقیقی در مورد نقش لشکر ۷ ولیعصر (عج) در تمامی عملیاتها بهصورت مجزا و با حفظ توالی زمانی آنها، در اختیار مخاطبان علاقهمند و پژوهشگران حوزه دفاع مقدس قرار گیرد.
در این کتاب طی شش فصل به بیان و بررسی عملکرد لشکر ۷ ولیعصر (عج) در طول هشت سال دفاع مقدس پرداختهشده است. در فصل اول روند تشکیل تیپ ۷ مقاومت دزفول و ارتقای آن به لشکر ۷ ولیعصر (عج)، پادگانهای آموزشی و استقراری، سیر مراحل فرماندهی و چگونگی تشکیل واحدهای تحت امر و مناطق عملیاتی یگان تشریح گردیده است. در فصل دوم به بحرانهای داخلی، تجاوز عراق و روند تشکیل جبهههای پدافندی و اجرای عملیاتهای محدود در مقابل ارتش متجاوز عراق پرداختهشده است. در فصل سوم عملیاتهای طریقالقدس، خاتمالنبیین (ص)، فتح المبین و بیتالمقدس که منجر به آزادسازی سرزمینهای اشغالی گردید توضیح داده میشود. فصل چهارم این کتاب با نام تنبیه متجاوز به نبردهای رمضان، والفجر مقدماتی، والفجر ۱، خیبر و بدر پرداخته است. فصل پنجم نبردهای سرنوشتساز والفجر ۸، کربلای ۴ و کربلای ۵ و آخرین فصل که فصل ششم میباشد نبردهای شمال غرب و مقطع پایان جنگ را توضیح میدهد.
از ویژگیهای کتاب «اطلس ۷ لشکر ولیعصر (عج)» میتوان به ثبت و مستندسازی عملکرد لشکر ۷ ولیعصر (عج) در عملیاتهای مختلف، نمایش دقیق نقشه عملیاتهای این لشکر، همچنین درج اطلاعات و آمار رزمندگان، جانبازان و شهدای آن در قالب اطلس عملیاتهای لشکر ۷ ولیعصر (عج) اشاره کرد.
همچنین معرفی واحدهای تخصصی در یگان ۷ ولیعصر (عج) بهعنوان وجه تمایز این اطلس با سایر اطلسهایی است که تاکنون منتشرشدهاند. معرفی ۸ واحد تخصصی که در این یگان در طول سالهای مختلف دفاع مقدس شکلگرفتهاند اعم از توپخانه، اطلاعات، ادوات، مهندسی، بهداری، مخابرات و نیروی انسانی در «اطلس لشکر ۷ ولیعصر (عج)» اولین بار است که به همراه فرماندهان مختلفشان در عملیاتهای مختلف طول ۸ سال دفاع مقدس معرفیشدهاند.
معرفی اجمالی از لشکر ۷ ولیعصر (عج)
در مدت یک سال و نیم یعنی تا پیش از عملیات فتح المبین، فرماندهی و کنترل جبهههای پدافندی سپاه در غرب کرخه، بر عهده سپاه دزفول بود و در این مدت با شناسایی راهکارهای عملیاتی، اجرای عملیاتهای محدود و ایذایی، مینگذاری و اجرای کمین در جادههای مواصلاتی عقبه دشمن، اجازه ندادند عراقیها با آسودگی در این مناطق تردد داشته باشد و احساس امنیت کنند. نیروهای مستقر در محورهای پدافندی ذکرشده واقع در شمال خوزستان در قالب یک تیپ با مرکزیت سپاه دزفول شکل گرفتند. اغلب کادر رسمی تیپ، از سپاه این شهرستان بود. ابتدا نام این یگان را تیپ ۷ مقاومت دزفول گذاشتند که بعدها به تیپ ۷ ولیعصر (عج) تغییر یافت و با همین نام در عملیات بزرگ فتح المبین نقش بیبدیل و کلیدی را در کنار سایر یگانهای رزم سپاه ایفا کرد. تیپ ۷ دزفول (ولیعصر (عج)) قبل از عملیات والفجر مقدماتی به «لشکر» ارتقا یافت و گردانهایی از سراسر شهرهای استان خوزستان و لرستان نیز به آن پیوستند. این لشکر که به نام حضرت ولیعصر (عج) مزین شد، تنها لشکر استان خوزستان بود که از ابتدا تا انتهای جنگ در تمامی عملیاتها شرکت کرد.
کتاب «اطلس لشکر ۷ ولیعصر (عج)» به همت سردار عبدالمحمد کوچک از فرماندهان لشکر ۷ ولیعصر (عج) در ۲۷۶ صفحه توسط انتشارات مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در سال ۱۳۹۸ منتشرشده و با قیمت ۷۵۰۰۰ تومان روانه بازار نشر شده است.