به گزارش خبرنگار مجاهدت به نقل از روز شنبه ایرنا، محققان مرکز پژوهشهای خاورمیانه و آفریقای اندیشکده مطالعات راهبردی اسلامآباد به تازگی گزارشی پژوهشی و تحلیلی با عنوان «انتخابات در ایران و چشماندازها برای پاکستان» منتشر کرد که به موضوعاتی از قبیل نگاه دولت آتی ایران به همسایگان، تداوم تحریمها، تاثیرات احیای برجام، چشمانداز همکاریهای سه جانبه ایران-پاکستان و چین و همچنین فرصتها برای تقویت روابط تهران و اسلامآباد پرداخته است.
در این گزارش آمده است: سید ابراهیم رئیسی در ۱۸ ژوئن امسال به عنوان رئیس جمهوری جدید ایران انتخاب شد. آیت الله خامنهای رهبر عالی ایران از مردم این کشور قدردانی کرده و روز انتخابات را روز پیروزی و غلبه بر بدخواهان ایران و تبلیغات دشمنان خواند.
«محمد یاسین نعیم» پژوهشگر ارشد اندیشکده دولتی پاکستان در خصوص جبهه اقتصادی دولت جدید ایران نوشت: انتظار میرود رئیس جمهوری منتخب ایران اصلاحات اقتصادی ساختاری را انجام دهد (یعنی احتمال اتخاذ راهبرد توسعه رفاه و کاهش فقر وجود دارد). علاوه بر این با وجود احیای احتمالی برجام ایران به دنبال توسعه بیش از پیش تعاملات اقتصادی، دفاعی و دیپلماتیک با چین و روسیه خواهد بود و این امر فاصله تهران را از غرب بیشتر میکند.
وی اظهار داشت: دولت سیزدهم در ایران به طور مداوم با تبعات تحریمهای اقتصادی آمریکا و غرب روبرو خواهد بود. اما به نظر میرسد دولت آتی جمهوری اسلامی هیچ واهمهای از فشارهای خارجی نخواهد داشت. انتظار میرود آقای رئیسی در زمینه تقویت آرمانهای انقلاب و تحکیم موقعیت منطقهای جمهوری اسلامی ایران تلاش کند. رئیس جمهوری جدید ایران اعلام کرده که دولت وی تمام تلاش خود را برای بهبود روابط با کشورهای همسایه و منطقه انجام خواهد داد.
در جبهه خاورمیانه رئیسی خواستار تحکیم تعاملات با شرکای خود از جمله عراق و سوریه خواهد شد و همزمان بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران ایران در برابر اسرائیل نیز افزایش خواهد یافت.
دولت جدید ایران و چشماندازهای پاکستان
در ادامه این گزارش آمده است: عمرانخان نخست وزیر پاکستان اوایل ماه جاری طی تماس تلفنی با رئیس جمهوری منتخب ایران پیروزی وی را تبریک گفت و برای همکاری در جهت صلح، پیشرفت و رفاه منطقه ابراز امیدواری کرد.
ایران و پاکستان هر دو دارای نقاط مشترک زیادی هستند که شامل افزایش حجم تجارت مشترک، افزایش امنیت مرزها، تسهیل در روند صلح افغانستان و مقابله با پدیده اسلام هراسی در سطح جهانی میشود. همچنین هر دو کشور با چالشهای مشترکی مانند فشار ایالات متحده علیه تجارت دو جانبه، ارتباطات منطقهای و ایجاد زیرساختهای انرژی، امنیت مرزی و تبعات منفی رقابت ایالات متحده با چین بر مشارکت اقتصادی تهران و اسلامآباد با پکن روبرو هستند.
پژوهشگران اندیشکده مطالعات راهبردی اسلامآباد تاکید کردند: تعامل پاکستان با دولت جدید ایران با دقت از جانب قدرتهای بین المللی رصد خواهد بود. با توجه به سناریوی فوق برخی از چشماندازهای پاکستان به این ترتیب است: مقامهای بلندپایه هر دو کشور میتوانند با تعامل و همکاری ابتکاراتی را برای پرداختن به چالشهای جهانی مانند اسلام هراسی، تغییرات آب و هوا و مقابله با بیماری همه گیر کرونا آغاز کنند.
صلح افغانستان، نقطه مشترک تهران-اسلامآباد
به عقیده این محققان، دیدگاه روشن و موضع گیری قاطع عمرانخان در مورد این موضوعات میتواند به راحتی هر دو کشور همسایه را برای داشتن روابط قوی دوجانبه بیشتر ترغیب کند. ایران و پاکستان نه تنها همسایگان اصلی افغانستان هستند بلکه برقراری صلح، پیشرفت و رفاه در افغانستان نیز با حضور این عناصر همراه است.
عقب نشینی سریع آمریکا و یافتن راه حل سیاسی برای ایجاد صلح در افغانستان خواسته اصلی تهران و اسلامآباد است. بعلاوه هر دو کشور نه تنها در سطح منطقهای با یکدیگر هماهنگ هستند بلکه از قدرتهای بزرگ مانند چین و روسیه نیز برای پر کردن خلاء قدرت نه تنها در افغانستان بلکه در منطقه استقبال میکنند.
سرمایه گذاری گسترده چین در ایران و پاکستان باعث تقویت ارتباط بیشتر میان سه کشور میشود و فرصتهایی را برای توسعه تجارت دو جانبه و چندجانبه فراهم میکند. همچنین این تعاملات به پیشبرد پروژه خط لوله انتقال گاز از ایران به پاکستان و تأمین نیازهای سوخت کمک میکند.
پیشرفت طرح راهروی مشترک اقتصادی پاکستان و چین (سیپک)، تحقق سند جامع اخیر میان ایران و چین و تکمیل بیشتر چشمانداز طرح یک کمربند یک جاده توسط چین در منطقه در نهایت این کشورها را به داشتن چارچوب اقتصادی سه جانبه معنی دار برای رونق اقتصادی سوق خواهد داد.
نیازهای روزافزون برای رسیدگی به امنیت و مدیریت مرزها، تحرکات برخی از کشورها برای تخریب روابط برادرانه ایران و پاکستان از طریق تأمین مالی تروریسم و حمایت عناصر فرامنطقهای از شورشیان در ایالت بلوچستان به درستی مورد توجه رهبران هر دو کشور همسایه است و حل این چالشها را میتوانند با تقویت روابط دو جانبه در اولویت قرار دهند.
در این گزارش افزوده شد: جمهوری اسلامی ایران و پاکستان باید سازمانهای بین المللی مانند سازمان همکاری اسلامی و سازمان همکاری اقتصادی را نه تنها برای محافظت از منافع ملی خود بلکه برای تأمین منافع بلندمدت جهان اسلام فعال کنند.
تغییر دولت در ایران هرگز این گزینه را برای تهران و اسلامآباد مبنی بر مقابله با تبلیغات بیاساس و فشار بین المللی تحت تاثیر قرار نمیدهد و دو کشور باید روشهای صلح آمیز را برای از بین بردن موانع در پیشبرد همکاریها را به کار بگیرند.
محققان اندیشکده مطالعات راهبردی اسلامآباد معتقدند که ایران و پاکستان میبایست برای تامین منافع ملی و مشترک تعامل دیپلماسی موثری را با قدرتهای بزرگ منطقهای و اقتصادی را در دستور کار قرار دهند.
گفتنی است، مقامات رسمی پاکستان پس از اعلام پیروزی حجت الاسلام والمسلمین سیدابراهیم رییسی در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران، با ارسال پیامهای تبریک و آرزوی موفقیت؛ بر توسعه و تقویت روابط برادرانه بین دو کشور تاکید کردند.
علاوه بر این نخست وزیر پاکستان سیزدهم تیرماه طی تماس تلفنی با «سیدابراهیم رئیسی» پیروزی وی در انتخابات ریاست جمهوری ایران را تجلی اعتماد ملت کشورمان دانست و از رئیس جمهوری منتخب برای سفر به پاکستان دعوت کرد.
وزیر امور خارجه پاکستان نیز که یک روز پس از برگزاری سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری ایران در حاشیه مجمع دیپلماسی آنتالیا در ترکیه با محمدجواد ظریف همتای ایرانی خود دیدار داشت، برگزاری موفقیت آمیز انتخابات ریاست جمهوری کشورمان را تبریک گفت و برای حجت الاسلام و المسلمین رئیسی آرزوی موفقیت کرد.
«شاه محمود قریشی» همچنین اوایل ماه جاری طی دیدار با نماینده ویژه وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان در شهر اسلامآباد، از طرف دولت و مردم پاکستان پیروزی حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی را تبریک گفت.
منبع خبر