به گزارش خبرنگار مجاهدت به نقل از گروه دیگر رسانههای خبرگزاری فارس، روزنامه جام جم گفتوگویی با سحر تاجبخش، رئیس سازمان هواشناسی کشور انجام داده است که بخشهای مهم آن در ادامه میآید.
پاییز خشکی داریم
پاییز امسال، هم خشکتر است و هم دیرتر شروع شده، یعنی انگار پاییز از لحاظ بارشی به تاخیر افتاده است.
ما این پیشبینی را البته از شهریور داده بودیم، اما امیدواریم پیشبینی ما غلط از آب دربیاید، چون سالهای متمادی است که کشورمان چالش آب دارد.
با این حال پیشبینی ما این است که پاییز پربارانی نداریم و بارشها نرمال به سمت پایینتر از نرمال است.
بارشهایی هم که تابهحال داشتهایم از میانگینهای بلندمدت کمتر است، اما پیشبینی میکنیم در ماههای آذر و دی شرایط بارش کمی رو به بهبود برود.
زمستان سردی در پیش داریم
پیشبینی ما این است که امسال زمستان سردی داریم، به نظر میرسد چند پیک بارش برف را خواهیم داشت، ولی هنوز نمیتوانیم با اطمینان حرف بزنیم، چون عدم قطعیتش زیاد است.
الگوهای زمستانی خیلی متغیرند و ممکن است یک ماه دیگر تغییر کنند. پس ترجیح میدهم آذرماه درباره زمستان صحبت کنم.
متداول نیست که بگوییم هوا چند درجه زیرصفر میرود، ولی زمستان امسال دما از حد نرمال پایینتر خواهد بود، بهخصوص در بخشهای شمالی و شرقی کشور.
این اتفاق در جنوب و جنوبغرب کشور رخ میدهد، اما در قطب کشاورزی کشور که در شمال و شرق کشور است، سرمازدگی را بیشتر محتمل میدانیم.
امسال حتما برف خواهد بارید. به نظر میرسد چند برف قابل ملاحظه در باند شمالی که تهران هم جزو آن است، خواهیم داشت، ولی این را با قطعیت نمیگویم.
نمیتوان وضع هوا را صددرصد پیشبینی کرد
یک اصل و قانون وجود دارد که میگوید، نمیتوان وضع هوا را صددرصد پیشبینی کرد.
این فقط در مورد ایران هم نیست. مثلا خرداد امسال سیلابی در پاریس اتفاق افتاد که پیشبینی نشده بود.
یک موج گرمای قوی هم در اروپا رخ داد که گرمترین تابستان اروپا را ساخت ولی هیچیک از مدلهای اروپایی آن را پیشبینی نکرده بود. حالا چرا آنجا بلوا و جنجال نمیشود، برای این است که کاربران اعم از متخصصان و مردم میدانند و پذیرفتهاند که پیشبینی خطا دارد.
اعتبارات سازمان هواشناسی در مقایسه با دستگاههای دیگر کم است
با اینکه نگاه دولت به سازمان ما مثبت است، ولی مشکل این است که اعتبارات سازمان هواشناسی از ابتدا کم در نظر گرفته شده و عددش در مقایسه با اعداد و ارقام خیلی از دستگاهها زیاد نیست.
الان نقش سازمان هواشناسی در پیشبینیها ملموس شده، مثلا در سیل لرستان با پیشبینیهای ما بود که بسیاری از امکان مسکونی تخلیه شد که اگر نمیشد، کشتههای به بالای هزار نفر میرسید.
در مسیر توسعه تجهیزاتی از برنامه ششم توسعه عقبیم
ما هنوز با پیشبینیهای خوب فاصله داریم، ولی باید به ما کمک تجهیزاتی، منابع انسانی و ساختاری شود.
مهلت برنامه پنجساله ششم توسعه درحال تمام شدن است، اما ما در مسیر توسعه تجهیزاتی بسیار از برنامه ششم توسعه عقبیم.
برای پیشبینیهای مطلوب رشد ۳۰۰درصدی اعتبارات لازم است
بخشی از این عقبماندگی ناشی از کمکاری خودمان است، ولی بخش اعظم آن مربوط به کمبود اعتبارات است.
اعتبارات سازمان هواشناسی باید رشد ۲۰۰ و ۳۰۰ درصدی داشته باشد تا بتوانیم پیشبینیهای مطلوب برای همه کاربران را ارائه دهیم.
برای ساخت رادارهای هواشناسی، سنجندهها، تجهیزات فرودگاهی و اندازهگیری گرد و خاک چند قرارداد با شرکتهای دانشبنیان داریم، اما تولید اینها حداقل دو سال کار دارد. پس همچنان ما باید خرید کنیم.
برای پوشش کامل کشور حداقل به ۵۰ رادار نیاز داریم
ما حداقل به ۲۲ رادار نیاز داریم و برای پوشش کامل کشور، حداقل به ۵۰ رادار. حسن تصاویر راداری این است که روی هم قرار میگیرند و اطلاعات بهتری میدهند، اما ما الان یک رادار در تبریز داریم، یکی در گیلان، یکی هم در اردبیل که تصاویرشان روی هم نمیافتد.
در نیمهشرقی کشور هم که اصلا رادار نداریم، در حالی که در سالهای اخیر میبینید که چقدر سیل در سیستان و بلوچستان و هرمزگان اتفاق میافتد.
بارشهای بالای ۴۰ یا ۵۰ میلیمتر داشته باشیم، سیل هم داریم
پیشبینی سیل حداکثر ۱۵ تا ۲۰ روز زودتر اتفاق میافتد. پس من از الان نمیتوانم بگویم بهار سیل داریم یا نه. اما این را با قاطعیت میگویم که چون زیرساختهای مناسبی نداریم، اگر بارشهای بالای ۴۰ یا ۵۰ میلیمتر داشته باشیم، سیل هم داریم.
همین پارسال دیدید که در شهرک پرند، چون راه رودخانه را بسته بودند، آب که راه به جایی نداشت، تبدیل به سیل شد و جاده تهران قم را بست. بعد میگویند هواشناسی چرا پیشبینی نکردهای.
انتهای پیام/
منبع خبر