روغن هیدرولیک فرمان خودرو که برای فرمان های برقی در نظر گرفته شده اند یکی از چند روغن مهم در موتور خودرو است که باعث نرم کار کردن سیستم فرمان و در نتیجه چرخش نرم تر غربیلک فرمان خواهد شد.
به گزارش مجاهدت از مشرق، در واقع هنگامیکه فرمان را میچرخانید پمپی موسوم به پمپ هیدرولیک روغن را با فشار به سیستم فرمان خودرو تزریق میکند تا چرخها با نرمی بیشتری گردش کنند. در حقیقت روغن هیدرولیک وظایفی نظیر انتقال نیرو و کاهش اصطکاک را بر عهده دارد. در این مطلب قصد داریم شما را با این روغن و کاربرد آن برای فرمان های برقی و همچنین زمان تعویض روغن هیدرولیک آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
روغن هیدرولیک
خودرویی که فرمان هیدرولیکی دارد، به یک منبع انرژی برای کمک به راننده در هنگام پیچیدن و دور زدن مجهز است. بیش تر فرمانهایی که از چنین منبع انرژی برخوردارند هیدرولیکی هستند. زمانی که راننده غربیلک فرمان را میچرخاند، پمپ هیدرولیک، روغن مربوطه را تحت فشار به سیستم فرمان خودرو انتقال میدهد تا به واسطه اهرمبندی مناسب، چرخ ها به راحتی به طرفین گردش کنند.
روغن هیدرولیک مانند روغن های دیگر از اختلاط روغن پایه و مواد افزودنی تولید می شود که می تواند با توجه به نوع روغن پایه و مواد افزودنی، کاربردهای مختلفی در سیستم های گوناگون داشته باشد.
وظایفی که از یک روغن هیدرولیک انتظار می رود، روانکاری، انتقال نیرو، کاهش اصطکاک و سایش، محافظت از زنگزدگی اجزای سیستم و سازگاری با تمام اجزای سیستم است.
روغنهای هیدرولیک بهشدت به آلودگی هایی که وارد آنها می شوند حساس بوده و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آنها در اثر آلودگی و ایجاد شرایط سخت کاری تغییر میکند.
زمان تعویض روغن هیدرولیک
بیشتر افراد بر این باورند که روغن هیدرولیک نیز باید همچون روغن موتور، زمان و یا کیلومتر کارکرد مشخصی داشته باشد، در حالیکه این موضوع در روغنهای صنعتی و به خصوص روغن هیدرولیک به تنوع تجهیزات، شرایط گوناگون کارکرد و نوع کاری که روغن در سیستم انجام میدهد بستگی دارد، از این رو نمی توان برای تمام انواع روغنهای هیدرولیک مورد استفاده در خودروهای مختلف زمان کارکرد یکسانی را تعریف نمود و آن را مبنای کار سیستم قرار داد.
روغن های هیدرولیک عموما دارای افزودنیهایی هستند که تجهیزات هیدرولیک را در مقابل سایش، خوردگی و اصطکاک محافظت میکنند. افرودنیهای این نوع روغن معمولا چندمنظوره بوده و میزان آنها در روغن هیدرولیک نباید به هر دلیلی کاهش یابد. تغییر در وضعیت روغن هیدرولیک به واسطه تیره شدن یا مات شدن ظاهری رنگ آن، استشمام بوی سوختگی از روغن، تغییرات در گرانروی یا ویسکوزیته و همچنین کف کردن آن قابل تشخیص است.
اما بر اساس توصیه شرکت سازنده و کارشناسان خودرو، این سیال پس از هر ۱۲۰ هزار کیلومتر پیمایش خودرو باید به طور کامل تعویض گردد.
اثرات منفی روغن هیدرولیک اکسیده شده
ادامه کار با روغن اکسیدشده نیز منجر به تشدید سایش در تجهیزات متحرک و ایجاد مشکل در سیستم فرمان خودرو میشود که باعث جمع شدن لجن در مخزن و لولهها میگردد. در صورتی که هیچ یک از علائم فوق در روغن هیدرولیک مشاهده نشود، توصیه میشود بر اساس توصیه شرکت سازنده و کارشناسان خودرو، این سیال پس از هر ۱۲۰ هزار کیلومتر پیمایش خودرو به طور کامل تعویض شود. ضمنا به این نکته نیز باید توجه داشت که هرگز روغنهای هیدرولیک حتی با ویسکوزیته یکسان را نباید با هم مخلوط کرد.
چگونه روغن هیدرولیک فرمان را چک کنیم؟
اگر هنگام چرخاندن فرمان صدایی به گوش میرسد نشانه اصطکاک و عملکرد نادرست این روغن است. این روش یکی از راههای ساده برای تشخیص صحت عملکرد روغن هیدرولیک فرمان ماشین است.
اما روغن هیدرولیک را در مخزن نیز میتوان آزمایش نمود. مخزن روغن معمولاً به شکل استوانهای شکل، شفاف و در نزدیکی تسمه هیدرولیک خودرو نصب میشود و کلاهکی مخصوص با به عبارتی شاخص دارد. البته در برخی خودروها ممکن است مکان مخزن تغییر کند و یا بهجای پلاستیک شفاف از فلز ساخته شود. برای چک کردن روغن هیدرولیک مراحل زیر را انجام دهید:
۱– مخزنهای شفاف سطح روغن را از بیرون نیز نشان میدهند اما در هر حال میتواند از گیج روغنی که بر روی درب مخزن نصب میشود نیز کمک بگیرید. بر روی دیواره خارجی مخزن معمولاً عباراتی مانند Hot (نشاندهنده سطح مناسب روغن در زمانی که موتور مدتی کار کرده) و Cold (سطح مناسب روغن هنگامیکه موتور سرد است) درج شده است. میزان روغن را با توجه به وضعیت خودروی خود چک کنید.
۲– میتوانید گیج نصبشده بر روی درب مخزن را بیرون آورده و ببینید تا چه اندازه به روغن آغشته شده است. در این مرحله گیج را با یک دستمال سفید تمیز کنید. روغن هیدرولیک باید شفاف و رنگ آن به کهربایی نزدیک باشد.
۳- روغنهای هیدرولیک در معرض آلودگیهای زیادی قرار دارند. اگر روغن هیدرولیک رنگ قهوه ای سوخته یا سیاه دارد به معنای آلودگی توسط ذرات پلاستیکی سیستم فرمان است و باید بهسرعت تعویض گردد. همچنین در چنین مواقعی احتمالاً قسمتهای دیگری از سیستم هیدرولیک نیز دچار مشکل شدهاند.
۴– با توجه به خاموش یا روشن بودن خودرو مخزن هیدرولیک را با روغن مناسب پر کنید. روغنی که استفاده میکنید باید از گرانروی مناسب برخوردار باشد.
۵– در شرایط اضطراری که روغن هیدرولیک در اختیار ندارید میتوانید از واسکازین استفاده نمایید. واسکازین گیربکسهای اتوماتیک شباهت زیادی به روغن هیدرولیک دارد اما رنگ آن صورتی یا قرمز است.
کارخانههای سازنده خودرو دورههای زمانی خاصی را برای چک و تعویض روغن هیدرولیک پیشنهاد میدهند. عوامل دیگری مانند گرمای موتور و شرایط جوی نیز بر عمر مفید روغن تاثیر میگذارد. توجه داشته باشید که در صورت سهلانگاری در تعویض روغن هیدرولیک باید هزینههای سنگین تعویض چرخدنده، پمپ هیدرولیک و پنیون را بپردازید.
منبع:ایسکانیوز
این مطلب به صورت خودکار از این صفحه بارنشر گردیده است