گروه بینالملل دفاعپرس: سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران روز چهارشنبه در راس هیئت بلندپایهای وارد دمشق شد تا با مقامات ارشد سوری دیدار و گفتگو کند. این سفر که در دوازدهمین سال بحران سوریه و با بازگشت کشورهای عربی به آغوش دمشق، همزمان شده است، بازتاب گستردهای در رسانههای غربی و صهیونیستی داشته است.
الوقت نوشت: خبرگزاری «رویترز» با بیان اینکه این نخستین سفر یکی از رؤسای جمهور ایران به سوریه از آغاز جنگ در این کشور است، نوشت: «سفر رئیسی درحالی انجام میشود که ایران و عربستان سعودی پس از سالها تنش، مشغول بازسازی روابط خود هستند. همچنین، با برخورداری از حمایت نظامی و اقتصادی ایران و سوریه، اسد بار دیگر کنترل بخش اعظم سوریه را از معارضانی پس گرفت که از سوی کشورهای منطقه حمایت میشدند، کشورهایی که اکنون به دنبال گفتگو با او هستند». رویترز با بیان اینکه در این سفر تعدادی توافقنامه بین دو طرف امضا خواهد شد، نوشت: «تهران قبلاً خطوط اعتباری به دولت سوریه اختصاص داده و قراردادهای تجاری سودآوری را از جمله در صنایع مخابرات و معدن منعقد کرده است».
خبرگزاری «آسوشیتدپرس» هم با انتشار تصاویری از ورود رئیسی به دمشق، به نقش کلیدی ایران در موفقیتهای نظامی سوریه در مقابله با تروریستها اشاره کرد و همزمانی این دیدار با بهبود مناسبات ایران و عربستان از یک سو و کشورهای عربی و دمشق از سوی دیگر را حائز اهمیت دانست.
روزنامه «فایننشال تایمز» هم با توجه به اینکه بعد از طی یک دوره بحرانی، زمان بازسازی سوریه فرا رسیده است، از نفوذ ایران بر متحد قدیمی خود نوشت و تاکید کرد: «سفر رئیسی حاوی این پیام است که ما بشار اسد را در قدرت نگه داشتیم و به حضور پررنگ خود در منطقه ادامه میدهیم».
خبرگزاری «فرانس پرس» هم با این عنوان که «رئیس جمهور ایران سفر تاریخی خود به سوریه را آغاز کرد»؛ این سفر را پس از ۱۲ سال مهم اعلام کرد. این خبرگزاری همچنین تزئین مسیر فرودگاه دمشق تا حرم حضرت زینب سلامالله علیها با پرچمهای ایران و سوریه را بازتاب داد.
خبرگزاری دویچه وله، نیز با انتشار گزارشی مفصل درباره هیئت همراه و اهداف سفر رئیسی به دمشق، نوشت: «ایران نقشی بزرگ در دفاع از دولت سوریه ایفا کرده است».
بازتاب سفر رئیس جمهور در رسانههای عبری-عربی
علاوهبر رسانههای غربی، رسانههای عربی و عبری هم سفر رئیسی به دمشق و دیدار با مقامات سوری را بازتاب دادند. شبکه الجزیره، با پوشش این رویداد تاریخی، با نقل قولی از محمد جمشیدی، معاون سیاسی رئیس جمهور ایران نوشت: «این سفر نشانهای مبنی بر پیروزی استراتژیک ایران در منطقه است».
رسانههای رژیم صهیونیستی که هر گونه تحرک منطقهای ایران را در تضاد با منافع خود میدانند، این بار سفر رئیسی را نگران کننده توصیف کردند. کانال ۱۳ تلویزیون رژیم صهیونیستی در گزارشی اعلام کرد: «سفر رئیسی به سوریه رخدادی بسیار خاص و استثنایی است و باید تلآویو را نگران کند، به ویژه اینکه نخستین سفر مقامی در قامت ریاستجمهوری ایران به سوریه، از آغاز جنگ در این کشور است». در این گزارش آمده است: «رئیسی در این سفر دو روزه سلسله دیدارهایی را با بشار اسد خواهد داشت. همچنین وی خارج از پروتکلهای مرسوم در این دیدارها، قرار است سفری به مناطق نظامی در سوریه نیز داشته باشد». این شبکه صهیونیستی در ادامه گزارش خود نوشت: «ایران خواستار یکپارچهسازی محور امتداد یافته از ایران به حزبالله، حماس و جهاد اسلامی است و تقویت این محور، در راستای راهبرد جدید تهران در ارتباط با سیاستهای خاورمیانهای این کشور قرار دارد».
روزنامه «هاآرتص» نیز گزارش مفصلی را به سفر رئیسی به دمشق و دیدار با بشار اسد اختصاص داد و نوشت: «این سفر در برههای انجام میشود که برخی از کشورهای عرب از جمله مصر و عربستان سعودی، درهای دوستی به روی اسد را گشودهاند».
روزنامه «اسرائیل هیوم» هم با استناد به سخنان رئیسی در گفتگو با شبکه المیادین، نوشت: «رئیسی در سخنان خود اسرائیل را تهدید کرد و درباره از سرگیری روابط با عربستان هم گفت که دشمنان از احیای روابط از جمله رژیم صهیونیستی عصبانی هستند».
روزنامه «یدیعوت آحارونوت» نیز نوشت: «امروز رئیس جمهور ایران به سوریه سفر کرد، پاسخ مهم به غزه نه تنها لازم بود بلکه فرصت بسیار خوبی بود تا بازدارندگی آسیب دیده در جبهه شمالی را بازگردانیم؛ اما فرصت از دست رفت، یعنی کار به درستی مدیریت نمیشود».
روعی کایس، رئیس بخش جهان عرب شبکه «کان» در توئیتی اظهارات رئیس جمهور ایران را نگران کننده خواند و نوشت: «رئیسی درباره سفر خود به سوریه گفت، ما به صراحت از همه جبهههای محور مقاومت حمایت میکنیم و سفر من به سوریه نیز در چارچوب همین حمایت است؛ برای تقویت جبهه مقاومت تلاش میکنیم و در آن تردید نخواهیم کرد».
یونیبنمناحیم، کارشناس امور راهبردی رژیم صهیونیستی هم با تشریح سیاست ایران مبنی بر منزویسازی رژیمصهیونیستی، سفر رئیسی به سوریه را هشداری برای تلآویو ارزیابی کرده است.
همچنین رسانههای عبری به نقل از عاموس گیلعاد، ژنرال ذخیره ارتش صهیونیستی درباره اهمیت سفر رئیسی به سوریه اعلام کردند: «ایرانیها احساس میکنند که اسرائیل ضعیف شده است؛ آنها باور نمیکنند و چشمان خود را میمالند و تعجب میکنند که یهودیان را چه شده است که خود را تضعیف میکنند».
رسانههای صهیونیستی سفر رئیس جمهور به سوریه را با توجه به اینکه در زمانی انجام شده که شرایط داخلی سرزمینهای اشغالی ملتهب است، برای تلآویو خطرناک توصیف کردهاند. تحلیلگران صهیونیستی، جنبههای راهبردی سفر رئیس جمهور به دمشق را مرکز ثقل تحلیلها و پیشبینیهای خود قرار داده و عنوان میکنند که تهران، تفکر و روند جدیدی را درباره سیاستهای خود در غرب آسیا اتخاذ کرده است.
مقامات تلآویو در ماههای اخیر تلاش کردند عربستان سعودی را به سمت عادی سازی روابط با این رژیم بکشانند، اما سعودیها به جای تلآویو، جمهوری اسلامی را ترجیح دادند و این مسئله مقامات تلآویو را به شدت نگران کرده است. زیرا چرخش شیوخ عرب به سمت ایران را سبب افزایش قدرت و نفوذ منطقهای ایران میدانند که در تقابل با منافع صهیونیستها است.
از طرفی، صهیونیستها از این نگران هستند که با بازگشت کشورهای عربی و ترکیه به سوریه و تقویت روابط این کشورها با جمهوری اسلامی، رژیم صهیونیستی بیش از پیش در حصار امنیتی و انزوای خود فرخواهد رفت و پروژه عادی سازی روابط این رژیم با اعراب منطقه هم مختل خواهد شد. مقامات تلآویو در یک دهه گذشته سعی کردند کشورهای عربی را از سوریه دور نگه دارند، اما در هفتههای اخیر رهبران عرب موافقت خود را با بازگشت سوریه به اتحادیه عرب اعلام کردهاند و این مسئله همچون آب سردی بر پیکر تندروهای اسرائیل بود.
در تغییر و تحولات منطقهای که با دوستی ایران و عربستان و بازگشت سوریه به اتحادیه عرب مصادف شده است، بازنده بزرگ این میدان، رژیم صهیونیستی است که همواره با پروژه ایران هراسی، سعی داشت آنرا عامل اصلی بحران در منطقه معرفی کرده و ائتلافی علیه تهران تشکیل دهد، اما اکنون خودش در پشت حصاری از بحرانهای سیاسی و امنیتی تنها مانده است.
انتهای پیام/ ۱۳۴
این مطلب به صورت خودکار از این صفحه بارنشر گردیده است