http://fna.ir/f023g8
۰
شگفتانههای کنکور ۹۹ ادامه دارد/ نصف کنکوریها قید انتخاب رشته را زدند!
آمارهای سازمان سنجش نشان میدهد بیش از ۵۰ درصد افرادی که امسال کنکور دادهاند، انتخاب رشته نکردهاند.
به گزارش گروه دیگر رسانههای خبرگزاری فارس، روزنامه جامجم گزارشی درباره عدم انتخاب رشته بیش از ۵۰ درصد از داوطلبان و دلایل آن منتشر کرده است که بخشهایی از آن در ادامه میآید.
شگفتانههای کنکور ۹۹ ادامه دارد؛ از شیوه انجام، تعلیقهای چندباره و تزلزل در یک تصمیمگیری از سوی مسؤولان گرفته تا شرایط برگزاری آن همراه با پروتکلهای بهداشتی و حجم قابلتوجهی از داوطلبانی که از خیر حضور در کنکور امسال گذشتند. عجایب کنکور در سال کرونا هنوز هم ادامه دارد و تازهترینش کاهش عجیب تعداد داوطلبان مجاز به انتخاب رشته در کنکور ۹۹ است.
آنطور که دیروز سخنگوی سازمان سنجش آموزش کشور اعلام کرده، از میان یک میلیون و ۱۲ هزار و ۴۰۶ نفر که مجاز به انتخاب رشته در کنکور سراسری ۹۹ بودند، فقط تعداد ۴۶۹ هزار و ۹۴ نفر نسبت به انتخاب رشته اقدام کردهاند. هر چند تعداد مشتاقان به حضور در دانشگاه در سال پیش رو کاهش چشمگیری نسبت به سالهای گذشته دارد، اما این روند کاهشی از چند سال پیش آغاز شده است.
سال۹۷ از تعداد کل افرادی که مجاز به انتخاب رشته بودند، ۶۰ درصد اقدام به انتخاب رشته کردهاند و سال گذشته این تعداد به ۵۴ درصد و امسال هم با کاهشی چشمگیر به ۴۶ درصد رسیده است. آیا علاقه به تحصیلات دانشگاهی در نسل کنونی کمتر شده است؟ افزایش بیرویه دانشگاهها در دو دهه پیش از اهمیت تحصیلات دانشگاهی کاسته است و حالا رقابت تنها برسر دانشگاههای برتر است؟ حالا سالهاست که دانشگاهها با بحران ازدیاد صندلی روبهرو هستند، آیا با کاهش شدید علاقه داوطلبان به حضور در این دانشگاهها شاهد سرعت گرفتن ورشکستگی این دانشگاهها خواهیم بود؟ فارغ از همه این مسائل آیا میتوان تاثیر این بیمیلی به تحصیلات دانشگاهی را در سالهای آینده، در فضای پیرامونی جامعه دید؟
تمایل افراد به تحصیل در رشتههای خاص، مهمترین دلیل عدم انتخاب رشته
راشد نظری، مشاور تحصیلی است و معتقد است؛ «مهمترین علت روند نزولی انتخاب رشته داوطلبان کنکور، تمایل افراد به تحصیل در رشتههای خاص است. بیشترین داوطلبانی که از انتخاب رشته صرف نظر میکنند نیز مربوط به گروه آزمایشی تجربی هستند که اغلب به رشتههای پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و برخی رشتههای پیراپزشکی همچون فیزیوتراپی، پرستاری، شنواییسنجی، گفتاردرمانی و کاردرمانی علاقه دارند. علت این تمایل، وضع نامساعد بازار کار است. داوطلبان کنکور چون از احتمال بیکار ماندنشان خبر دارند، به آینده شغلی رشتهها توجه میکنند و اگر رتبه مورد نظر را در کنکور کسب نکنند، از انتخاب رشته صرفنظر میکنند.»
نقش بازار کار در تمایل به تحصیل
آنطور که راشد نظری به جامجم میگوید: «با این که بیکاری در بسیاری از رشتههای علوم ریاضی و انسانی هم وجود دارد، اما برخی مسائل باعث شده تا داوطلبان این گروههای آزمایشی بیشتر از تجربیها انتخاب رشته کنند.» اما این «برخی مسائل» چیست که در گروهی که سهم بالاتری از فارغالتحصیلان بیکار را دارد تمایل به حضور در دانشگاه بیشتر است؟ این کارشناس تحصیلی میگوید: «در گروه علوم ریاضی با اینکه در چند سال اخیر، بسیاری از رشتههای مهندسی بازار کار ندارد، ولی بسیاری از داوطلبان میدانند همین که لیسانس مهندسی بگیرند، عضو سازمان نظام مهندسی میشوند، میتوانند بیمه شده و از وامهای مهندسی بهرهمند شوند.»
کنکور برای انتخاب ۱۷ درصد
آنطور که اعلام شده، امسال تنها ۴۶ درصد اقدام به انتخاب رشته کردهاند. در حالی که سال ۹۸ این تعداد کمی بیش از ۵۴ درصد بوده است. اما از همان ۵۴ درصد داوطلبان سال گذشته که انتخاب رشته کردهاند، چند درصدشان به دانشگاه رفتهاند؟ جالب است که در سال گذشته تنها ۱۷ درصد داوطلبان کنکور با آزمون وارد دانشگاه شدهاند! به این مفهوم که از میان یک میلیون و ۱۱۹ هزار داوطلب تنها ۱۷ درصد داوطلبان در رشتههای با آزمون دانشگاهها قبول شدهاند.
چرا داوطلبان انتخاب رشته نمیکنند؟
ابراهیم سحرخیز، معاون پیشین وزارت آموزش و پرورش:
کاهش محسوس تعداد افرادی که در کنکور امسال از انتخاب رشته دست کشیدهاند، میتواند ناشی از چند عامل باشد. به همین دلیل نباید آن را به صورت تکبعدی تحلیل کرد. در درجه اول لازم است توجه داشته باشیم در حالی که بخش زیادی از داوطلبان کنکور صرفا برای امتحان کردن شانس خود در این آزمون شرکت میکنند، بخش دیگری فقط برای قبولی در ظرفیت روزانه دانشگاههای دولتی که قسمت اندکی از ظرفیت مجاز به انتخاب رشته را تشکیل میدهد، کنکور میدهند.
حال وقتی این افراد در دورههای روزانه دانشگاههای دولتی پذیرفته نمیشوند، ناچارند که در دورههای شبانه دانشگاههای دولتی یا مراکز آموزشعالی غیرانتفاعی، علمی و کاربردی و مانند این مراکز ثبتنام کنند. ثبتنام در این دورهها، همگی مشمول شهریه است و به نظر میرسد که با توجه به تشدید مشکلات معیشتی مردم، بسیاری از افرادی که مجبور به ثبتنام در این دورهها هستند، بهناچار از انتخاب رشته و در نتیجه حضور در دانشگاه دست کشیدهاند.
بیاطلاعی از آینده شیوع کرونا عامل دیگر انتخاب رشته نکردن
عامل دیگری هم که به طور خاص در سال جاری میتواند باعث رشد تعداد افرادی شده باشد که حاضر به انتخاب رشته نشدهاند، این است که هیچکس از آینده شیوع کرونا خبر ندارد و با توجه به صحبتهای مسؤولان دستگاه اجرایی، معلوم نیست که حتما تا پایان امسال یا سالهای تحصیلی آینده همه کلاسهای دانشگاهی به صورت مجازی برگزار شود. بنابراین به نظر میرسد بخش زیادی از افرادی که نتوانستهاند، رتبههای برتر در کنکور سراسری را کسب کنند تا در شهر خود به تحصیل بپردازند، برای پرهیز از مراجعه به شهرهای دیگر و احتمال ابتلا به کرونا از انتخاب رشته و شرکت در دانشگاه انصراف دادهاند.
البته در کنکور امسال نیز مانند سالهای گذشته، بخش زیادی از داوطلبانی که انتخاب رشته نکردهاند، جزو افرادی هستند که فقط با هدف پذیرش در رشتهمحلهای برتر کنکور دادهاند، اما چون رتبه لازم را کسب نکردهاند، از انتخاب رشته پرهیز میکنند تا سال آینده دوباره کنکور بدهند. دلیلش هم این است که اگر این افراد بعد از انتخاب رشته در دانشگاه خاصی پذیرفته شوند، اما به دانشگاه مراجعه نکنند، از شرکت در آزمون سراسری سال بعد محروم میشوند و بنابراین آنها ترجیح میدهند که اصلا انتخاب رشته نکنند. به نظر هم میرسد که تعداد این افراد در کنکور امسال به دلیل اضطراب شدیدی که حواشی برگزاری کنکور برای همه داوطلبان ایجاد کرد، بیشتر شده باشد.
انتهای پیام/
کرونا
کرونا
دانشگاه
انتخاب رشته
کنکور
داوطلبان
اخبار مرتبط
-
چگونگی انتخاب رشته رایگان در کنکور ۹۹
-
نه بزرگ رتبههای برتر به مافیای کنکور
-
67 درصد نفرات برتر کنکور سمپادی هستند
-
وزارت علوم تحت فشار هیچ گروهی نیست