عملکرد خوب دفاع‌پرس آتش انتقاد‌ها را خاموش کرد/ خبرنگاران حوزه دفاع مقدس نیازمند دسترسی به اسناد هستند

عملکرد خوب دفاع‌پرس آتش انتقاد‌ها را خاموش کرد/ خبرنگاران حوزه دفاع مقدس نیازمند دسترسی به اسناد هستند


عملکرد خوب دفاع‌پرس آتش انتقاد‌ها را خاموش کرد/ خبرنگاران حوزه دفاع مقدس نیازمند دسترسی به اسناد هستندبه گزارش خبرنگار مجاهدت به نقل از خبرنگار حماسه و جهاد دفاع‌پرس، نزدیک به ۳۳ سال از روزی که آخرین تیر از سمت دشمن بعثی به سوی مرز‌های ایران اسلامی شلیک شد و آخرین دفاع جنانانه مردم در مقابل هجوم دشمن صورت گرفت گذشته است. در تمام این سال‌ها و از نخستین ساعات حمله صدام به کشور رسانه‌ها پرچمدار اطلاع رسانی و انتشار اخبار و رویداد‌های این جنگ نابرابر به مردم کشور و جهانیان شدند. در این میان برخی از فعالین این حوزه علاوه بر حضور در میدان قلم و تلاش برای رساندن پیام رزمندگان و حقانیت دفاع در برابر هجوم بیگانگان خود اسلحه به دست گرفتند در میدان نبرد نیز حضور پیدا کردند که شاهد آن بیش از ۸۰ شهید خبرنگار و اهالی رسانه در دفاع مقدس است.

سال‌های بعد از دفاع مقدس رسانه‌هایی پا به عرصه گذاشتند که بخشی از اخبار و تولیدات خبری خود را به حوزه دفاع مقدس اختصاص دادند و در رسانه‌ها با ایجاد بخشی به نام جهاد و مقاومت، حماسه و ایثار، حماسه و شهادت و … به رویداد‌های مناسبتی و گفت‌وگو با رزمندگان، جانبازان و فرماندهان و تهیه گزارش‌هایی از سوژه‌های مربوط به آن دوران پرداختند. در این میان خبرگزاری دفاع مقدس در سال ۱۳۹۳ و با هدف پرداختن تخصصی به اخبار حوزه‌های امنیتی، دفاعی و دفاع مقدس و تهیه گزارش و مصاحبه در خصوص عملیات‌ها و رویداد‌های دفاع مقدسی تاسیس شد. حال در هشتمین سالگرد تاسیس خبرگزاری دفاع مقدس به گفتگو با ۲ تن از خبرنگاران حوزه ایثار و مقاومت در رسانه‌های ایسنا و مشرق نیوز پرداختیم و نظر آنان را درباره وضعیت اخبار این حوزه پرسیدیم که در ادامه آن را می‌خوانید.

خبرنگاران دفاع مقدس دسترسی به اسناد این حوزه ندارند

دفاع‌پرس: آقای مولایی وضعیت امروز اخبار حوزه دفاع مقدس چگونه است؟

مولایی، خبرنگار ایسنا: متاسفانه هر چقدر جلوتر می‌رویم رنگ و بوی دفاع مقدس از رسانه‌ها کم می‌شود. خبرنگاران زیادی در این حوزه فعالیت نمی‌کنند. گاهی خبرنگارانی از حوزه‌های دیگر مناسبتی و برای گرفتن یک مصاحبه یا تهیه گزارش وارد این حوزه می‌شوند که هرچند کارشان قابل احترام است، اما مقطعی و گذریست. باید حمایت از خبرنگاران این حوزه صورت بگیرد.

دفاع‌پرس: به نظر شما برای بهتر شدن شرایط کار خبرنگاران حوزه دفاع مقدس چه باید کرد؟

مولایی: به هر حال خبرنگار حوزه دفاع مقدس هرچقدر فعالیت زیادی داشته باشد، اما به یک سری محتوا و اطلاعات از زمان جنگ نیازمندند که شامل افراد حاضر در جنگ و اسناد مربوط به آن دوران می‌شود. سال‌ها اسناد و اطلاعات دفاع مقدس به صورت اسناد محرمانه باقی مانده که امروز پس از ۳۰ سال امکان انتشار آن وجود دارد و می‌تواند از محرمانه بودن خارج شود، اما این اتفاق آنطور که باید اتفاق نیفتاده است. هرچند ما نیز قائل به این هستیم که همه اسناد نباید منتشر شوند و همه کشور‌ها بخشی از اطلاعات را در آرشیو خود نگه می‌دارند اما کار آن بخش قابل انتشار نیز به خوبی صورت نگرفته است.

دفاع‌پرس: امروز پرداختن به اخبار و رویداد‌های دفاع مقدس منحصر به چند خبرگزاری و روزنامه شده و مابقی رسانه‌ها اغلب مناسبی کار می‌کنند دلیل این اتفاق از نظر شما چیست؟

مولایی: هر سالی که از پایان جنگ می‌گذرد موضوع دفاع مقدس نیست مشمول زمان می‌شود. دهه شصت با وجود به تعداد کم رسانه‌ها، اخبار مربوط به دفاع مقدس از کیفیت خوبی برخوردار بود، اما رفته رفته این کیفیت و کمیت کمتر شد که اینهم به چند دلیل است. اول اینکه گنجایش مطبوعات برای درج اخبار محدود است و این رسانه‌ها ترجیح می‌دهند اخبار مهمتر در حوزه‌های دیگر که دربرگیری بیشتری را دارد کار کنند، نکته بعدی بحث اقتصادی است یا برای کسب درآمد به آگهی اختصاص دهند. راهکارش این است که نهاد‌های متولی به خصوص وزارت ارشاد در این زمینه حمایت‌های لازم را انجام دهند. نکته دیگر این است که باید محتوای ارائه شده را مطابق با ذائقه جوان امروز تولید و منتشر کنیم. تفاوت دفاع مقدس با جنگ‌های دیگر را بگوییم و اگر دفاع نمی‌کردیم چه عواقبی دامن گیر کشور می‌شد.

دفاع‌پرس: خبرگزاری دفاع مقدس را در طول هشت سال فعالیتش چطور دیدید؟ ‎

مولایی: ویژگی بارز خبرگزاری دفاع مقدس نسبت به سایر رسانه‌ها در مطبوعات و رسانه‌های بر خط این است که به دلیل دسترسی نسبتا راحت‌تر به مسوولان و اطلاعات مصاحبه و گفت‌وگو‌های خوبی تولید می‌کنند.‌ ای کاش این دسترسی به رسانه‌های دیگر داده شود.

همانطور که از اسم خبرگزاری پیداست توقع این است که به صورت تخصصی در این حوزه ورود کند، بحث پیشرفت نظامی و دفاعی جای دارد، اما ورود به بحث‌های سیاسی و … درست نیست. این خبرگزاری به عنوان مرجعی در موضوع دفاع مقدس می‌تواند مرجعی برای دیگر خبرنگاران باشد که قرار است واقعه‌ای را ثبت کنند از این رو نباید صرفا کار خبررسانی و اطلاع رسانی کند.

عملکرد خوب دفاع‌پرس انتقاد‌ها را خاموش کرد/ گعده‌های دوستانه خبرنگاران حلقه مفقوده کار رسانه‌ای حوزه دفاع مقدس

دفاع مقدس: آفت کار رسانه‌ای در حوزه اخبار دفاع مقدس از نظر شما چیست؟

رشیدی، دبیر گروه جهاد و مقاومت مشرق: همنشینی مدام با موضوعات دفاع مقدس ممکن است انسان را دچار روزمرگی کند و از آن تاثیر و اهمیتی که این موضوع دارد در ذهن ما بکاهد. بعضی اوقات لازم است خبرنگاران سرکی به حوزه‌های دیگر بکشند، از این جهت که متوجه خواهند شد رواب کاری در حوزه‌های دیگر چقدر با مسائل حاشیه‌ای و غیرحرفه‌ای همراه است و این فاصله گیری شاید بتواند یادآوری کند ما در چه فضای سالمی و خوبی کار می‌کنیم.

من در دوران فعالیتم گاه این کار را کرده‌ام فاصله‌‍های نسبی گرفتم و وارد این حوزه شدم و فهمیدم کار در حوزه شهید و شهادت چقدر باارزش است و چه برکات مادی و معنوی دارد.

دفاع‌پرس: چه انتقادی به خبرنگاران این حوزه دارید؟

رشیدی: تقدس موضوع شهید و شهادت نباید ما را نسبت به کیفیت تولیدات غافل کند خود من هر زمان مطلبی را می‌نویسم یا تنظیم می‌کنم، این صحبت رهبر انقلاب را مرور می‌کنم و فرموده‌اند برای شهدا باید بهترین کار‌ها انجام شود و به این فکر می‌کنم از قول خانواده یا همرزم شهید چگونه می‌توانم بنویسم که بهترین ارتباط را با مخاطب برقرار کند؛ لذا چالش مهم تقویت نگارش و ادبیات در محصولات خبری این حوزه است. دوستان باید مطالعات را در فضای ادبیات قوی‌تر کنند تا تولیدات قوی‌تری داشته باشند.

چندین سال پیش تلاش‌های خوبی صورت گرفت تا خبرنگاران این حوزه همدیگر را ببینند و از حال و روز خود و سوژه‌ها باخبر شوند. فارغ از کرونا مدت زیادی است که ما به جزیره‌های پراکنده تبدیل شدیم که جز در نشست‌های خبری کمتر هم را می‌بینیم. با توجه به اینکه تعداد اندکی هستیم جا دارد بار دیگر این نشست‌ها برگزار شود و چه در فضای رسانه و غیر رسانه جویای احوال همدیگر باشیم و قبل از مخاطبین، خود کار یکدیگر را غلط گیری کنیم

دفاع‌پرس: اخبار این حوزه را چطور می‌بینید؟

رشیدی: متاسفانه سالهاست تابع مناسبت‌هاست، حتی فضای مدافعان حرم هم به نظرم خیلی نتوانست موثر باشد از این منظر که سال هاست غافلیم و نتوانستیم جریان سازی کنیم. یکی از عواملش کم بودن تعداد ماست و زیاد بودن مناسبت‌های تاریخی در دفاع مقدس و مدافعان حرم. لازم است اگر چراغی را خبرنگاری در رسانه‌ای روشن می‌کند بقیه رسانه‌ها آینه‌هایشان را جلوی این چراغ بگیرند و انعکاسش را چند برابر کنند. این هم افزایی در نشست‌های جمعی و گعده‌های همدلانه اتفاق می‌افتد، اگر بخواهیم باز جزیره‌ای عمل کنیم اگر کار خوبی هم انجام شود کم فروغ خواهد ماند.

دفاع‌پرس: در هشتمین سالگرد تاسیس خبرگزاری دفاع مقدس هستیم چه نظر، پیشنهاد و توصیه‌ای دارید؟

رشیدی: خبرگزاری دفاع مقدس بسیار بهتر از آن چیزی بود که ابتدا تصور می‌کردیم. گمان می‌کردیم تبدیل شود به رسانه‌ای برای انعکاس نظرات برخی مسوولین بنیاد حفظ آثار، اما به مرور نیت پاک و انرژی صادقانه‌ای که دوستان خبرنگار به خرج دادند نشان داد مطالب مفیدی را تولید می‌کنند و الحمدالله به نحوی نشد که ما از پایه منتقد تاسیس خبرگزاری باشیم. خبر‌های خو بو گزارش‌های خواندنی و گفت‌وگو‌های جذابی را دیدیم و خواندیم و تلاش کردیم در رسانه خود بازنشر بدهیم. اما در واقعیت، خبرگزاری دفاع مقدس هم افت و خیز‌های زیادی در هشت سال داشته است و من این را تابع تغییرات زیاد مدیریتی در این مجموعه می‌بینم. اگر این تغییرات کمتر بود با یک وضعیت بهتر روبه رو بودیم. نکته دوم که می‌تواند راهگشای دهه دوم کار خبرگزاری جذب خبرنگاران فعال و آموزش همزمان و ضمن خدمت برای ارتقا سطح کیفی است.

انتهای پیام/ ۱۴۱



منبع خبر

این مطلب مفید بود؟
>

آخرین اخبار

تبلیغات
تبلیغات
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید