گروه استانهای دفاعپرس- «فهیمه فیضی» استاد جامعه المصطفی العالمیه نمایندگی خراسان؛ در سالروز شهادت موسی ابن جعفر (ع) چه خوب هست علاوه بر عزاداری برای شهادت آن امام همام بکوشیم سبک زندگی خود را به سبک مورد تایید ایشان نزدیک کنیم و ساعات و لحظات عمرمان را برابر با فرمایش آن حضرت تنظیم کنیم و در زندگی مدیریت زمان داشته باشیم.
کلام ارزشمند امام هفتم شیعیان جهان درباره مدیریت زمان چنین هست: «وَ قَالَ (علیه السلام) اجْتَهِدُوا فِی أَنْ یَکُونَ زَمَانُکُمْ أَرْبَعَ سَاعَاتٍ سَاعَةً لِمُنَاجَاةِ اللَّهِ وَ سَاعَةً لِأَمْرِ الْمَعَاشِ وَ سَاعَةً لِمُعَاشَرَةِ الْإِخْوَانِ وَ الثِّقَاتِ الَّذِینَ یُعَرِّفُونَکُمْ عُیُوبَکُمْ وَ یُخْلِصُونَ لَکُمْ فِی الْبَاطِنِ وَ سَاعَةً تَخْلُونَ فِیهَا لِلَذَّاتِکُمْ فِی غَیْرِ مُحَرَّمٍ وَ بِهَذِهِ السَّاعَةِ تَقْدِرُونَ عَلَی الثَّلَاثِ سَاعَاتٍ؛ بکوشید (مدیریت کنید) و اوقات شبانه روزی خودتان را چهار بخش کنید: بخشی برای مناجات با خداوند متعال؛ بخشی برای کسب درآمد و تهیه معاش و بخشی برای همزیستی و معاشرت با برادان و افراد مورد اعتمادی که عیبهای شما را به شما میفهمانند و اخلاص باطنی به شما داردند و بخشی را برای خلوت خود بگذارید تا از لذتهای حلال بهره ببرید و همین بخش خلوت و لذت هست که به شما قدرت انجام سه بخش پیشین را میدهد.».
بر اساس این حدیث شریف فعالیتهای روزانه ما باید به گونهای مدیریت شود تا دارای چهار جزء عبادت، کسب درآمد، معاشرت و لذت بردن از امور حلال باشد. درباره تقسیم ساعات شبانه روز از دیگر معصومان علیهمالسلام نیز روایاتی رسیده هست که برخی تقسیم سهگانه و برخی تقسیم چهارگانه دارد ولی تقریبا دارای همین مضمون هستند و با هم منافات ندارند و تفاوتشان در اجمال و تفصیل هست.
معصومین علیهمالسلام با این گونه روایات به مومنان پیام میدهند که در زندگی مدیریت زمان بر اساس اصل مهم تعادل داشته باشند و به همه ابعاد زندگی توجه کنند. اگر انسان از این اصل مهم غفلت کند و گرفتار زیادهروی یا کندروی در بخشی از نیازهای انسانی و ابعاد زندگی شود دیر یا زود با چالشهای مهم و فراگیر مواجه خواهد شد.
امروزه روانشناسان نیز با طرح نظریه چرخ زندگی بر لزوم رعایت اعتدال بین جنبههای مختلف زندگی تاکید فراوان دارند. طبق این نظریه بیتوجهی به هریک از ابعاد زندگی و خارج شدن از تعادل، مانع چرخش روان چرخ زندگی میشود (وضعیتی که بیشتر افراد دستکم در برههای از زندگی خود تجربه کردهاند) از نظر روانشناسان راه حل این مشکل پیدا کردن جنبهای هست که مغفول مانده و سپس پرداختن به آن در حد نیاز و رسیدن به تعادل بین ابعاد مختلف هست. اما نکته قابل تامل در کلام امام کاظم علیهالسلام تاکید بر قسمت چهارم (لذات حلال) هست، آنجا که فرمود: «وَ بِهَذِهِ السَّاعَةِ تَقْدِرُونَ عَلَی الثَّلَاثِ سَاعَاتٍ». نیاز به تفریح و لذت یکی از نیازهای اساسی بشر هست و امام هفتم شیعیان کم توجهی به این نیاز را آسیبرسان به دیگر بخشهای زندگی مومنان میداند.
امید هست که مومنان و به ویژه روحانیان و حوزیان توجه ویژهای به این فرمایش امام داشته باشند و برای بهرمندی هرچه بیشتر از فیض عبادت، بهبود معاش و معاشرت سالم، از این بعد زندگی غافل نشوند و با مدیریت زمان آن را در اولویت قرار دهند.
انتهای پیام/
این مطلب به صورت خودکار از این صفحه بارنشر گردیده هست