نقش جهاد سازندگی استان گلستان در دفاع مقدس

نقش جهاد سازندگی استان گلستان در دفاع مقدس


گروه استان‌های دفاع‌پرس: یاد و خاطره شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی و خصوصاً جنگ تحمیلی گرامی باد همان‌هایی که سینه خود را در برابر گلوله های توپ و تانک سپر کرده و از ارزشهای ملت عزیز ایران اسلامی دفاع کردند هر چند جنگ تحمیلی به بهانه اختلاف عرضی شروع شد لیکن بر همگان آشکار است که برای ساقط کردن نظام توسط قدرت های بزرگ به وقوع پیوست.

حمایت اکثر قدرت ها از صدام و تعداد اندکی از ایران و اعزام نیرو برای عراق از جنگ تحمیلی را در نوع خود منحصر به فرد ساخته، تمامی شرایط به نفع عراق و موازنه قوا کاملا نا برابر بوده و تنها چیزی که در محاسبات دشمنان ما لحاظ نشده قدرت نیروهای مردمی و اتکا به خداوند متعال است از اینرو نیروهای انقلابی جهاد جزو اولین کسانی بودند که به جبهه ها شتافتند جهادی که به فرمان امام راحل برای عمران و آبادانی روستا و کاهش فاصله های طبقاتی و از بین بردن فقر بنا شده حالا یک جبهه دیگر بر رویش گشوده شده و باید در دفاع مقدس نیز نقش آفرین باشد.

در دهه 60 استان مازندران سه جهاد مستقل مازندران، گرگان، گنبد را داشت که جهادهای گرگان و گنبد که گلستان فعلی هستند از تاریخ 1359/8/1 دقیقا یک ماه پس از شروع جنگ تحمیلی با استقرار در منطقه چوئیبده آبادان کار خود را شروع کردند.

ضرورت احداث این جاده بخاطر محاصره آبادان و قطع جاده آبادان – ماهشهر بسیار ضروری بود که به طول 6 کیلومتر احداث شد تا راه تدارکات و پشتیبانی از آبادان هموار باشد. نابرابری جنگ باعث شد که مهندسی جنگ، به امری حیاتی تبدیل شود و روز بروز بر اهمیت آن افزوده شود تا جایی که بنا به اظهارات فرماندهان سپاه و ارتش هیچ عملیاتی بدون مشخص شدن نقش و جایگاه مهندسی رزمی انجام نمی شد.

بر حسب ضرورت احداث جاده، پل، خاکریز، حتی آب اندازی بخشی از دشت‌های جنوب برای جلوگیری از پیشروی‌های دشمن در ابتدای جنگ و احداث لنگرهای اجتماعی، تنها قسمتی از اقدامات مهندسی جهاد است. علی ایحال فعالیت دستگاه های راه سازی جهاد منطقه گرگان در جنوب ادامه داشت که بعدا به جزایر مجنون رفتند و به لحاظ حساسیت مناطق دریایی با تشکیل قرارگاه نوح کارهای مهندسی جزایر در خلیج فارس خصوصا جزیره لارک به جهاد منطقه گرگان واگذار شد که مسئولیت آن با حسن کسائیان، شهید جهانگیر مرجانی، سید محمد صمدی، اسدالله جمال لیوانی و مرحوم حاج علیرضا فلاح بود.

همزمان با آزادسازی بخشی از مناطق غرب کشور، جهاد منطقه گرگان برای بازسازی به منطقه دیره در اسلام آباد غرب اعزام شد. سپس به منطقه ثلاث باباجانی در استان کرمانشاه که در نهایت از ابتدای سال 65 واحدهای مهندسی جهاد منطقه گرگان تبدیل به گردان مهندسی رزمی 25 امام سجاد (ع) به فرماندهی برادر حجت اله حاجیلری شد. پس از آن این فرماندهی به مرحوم غلامحسین کردافشار و سپس به اینجانب واگذار شد.

در عملیات‌های کربلای 1 و کربلای 6 و والفجر 10 جهاد گرگان در قالب گردان مهندسی رزمی در جبهه‌ها حضور داشته و علاوه بر آن اعزام نیرو به قرار گاه کربلا، نجف و حمزه انجام می شد البته جهاد منطقه گنبد گردان مهندسی نداشت اما تامین کننده بخش عظیمی از نیروهای سه قرارگاه یاد شده خصوصا حمزه بوده است که کمتر از داشتن گردان مهندسی نیست و حتی در اوایل جنگ که گردان مهندسی نداشتیم به بعضی از جهادها نظیر جهاد فارس نیرو اعزام می‌کردیم.

نقش جهاد سازندگی استان گلستان در دفاع مقدس

ساختار جنگ به گونه ای بود که در مناطق عملیاتی پنج قرارگاه کربلا در جنوب، نوح در بندر عباس، نجف در کرمانشاه و حمزه در ارومیه مستقر بودند و در اواخر جنگ هم قرارگاه رمضان برای فعالیت‌های برون مرزی در داخل خاک عراق تشکیل شد و گردان‌های مهندسی زیر نظر آنها بودند و در استانها ستادهای پشتیبانی جنگ را داشتیم که کار جمع آوری کمک های مردمی، اعزام نیرو اعزام کمپرسی مردمی، دیدار با خانواده ایثارگران تشکیل واحدهای بانوان که به پخت نان و تهیه مربا و ترشی جات، دوخت و شست و شوی لباس و پتو می پرداختند و خیلی از کارها که اگر بانوان نبودند دولت مجبور بود بخشی از نیروها را برای این امور در نظر بگیرد.

علاوه بر ستاد پشتیبانی در مراکز استانها و شهرستان ها ستادهای جذب و هدایت کمک‌های مردمی تشکیل شده بود که از جهاد و سپاه و ارتش هر کدام نماینده داشتند و مسئولیتش با سپاه بود و کمک ها به جبهه از این طریق ارسال می شد (‌10 درصد کمک ها برای ارتش، 30 درصد جهاد ، 60 درصد سپاه).

جدول ذیل بیانگر میزان حضور جهاد سازندگی منطقه گرگان و گنبد( گلستان) در جبهه های نبرد می باشد.

ردیف

 

جهادی

مردمی

جمع

 

1

ایثار گران

1473

5433

7906

 

2

جانباز

293

184

507

مابقی جانبازان خارج از سیستم استان و حالت اشتغال دارند

3

شهید

35

28

63

 

 

در نهایت ماحصل حضور جهاد سازندگی منطقه گرگان و گنبد (گلستان) در هشت سال دفاع مقدس به اختصار می توان در جدول ذیل بیان نمود.

ردیف

نوع فعالیت

واحد

1

اعزام انواع ماشین آلات سبک و سنگین به جبهه ها

1551 دستگاه

2

ارسال قطعات یدکی

5478 قطعه

3

موتورسیکلت

2889 دستگاه

4

توزیع انواع ماشین آلات کشاورزی بین ایثارگران

1049 دستگاه

5

اهداء ماشین آلات سبک و سنگین به جبهه ها

20 دستگاه

6

احداث جاده

3/473 کیلومتر

7

احداث سنگرهای فلزی، بتونی و گونی

807 مورد

8

احداث خاکریز

750/17 کیلومتر

9

احداث پل

74 دهنه

10

احداث سایت

21 مورد

11

احداث باند بالگرد

1 مورد

12

احداث نمازخانه و مدرسه

35 مورد

13

چاه عمیق و نیمه عمیق

3 حلقه

14

توزیع دارو

2155

15

طرح سیل بند جاده شهید باکری

1 مورد

گزارش از یحیی صمدی‌نژاد

انتهای پیام/

این مطلب به صورت خودکار از این صفحه بارنشر گردیده است

این مطلب مفید بود؟
>

آخرین اخبار

تبلیغات
تبلیغات
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید