حسین سلیمی رئیس دانشگاه علامه طباطبایی در گفتوگو با خبرنگار تعلیم و تربیت خبرگزاری فارس درباره منویات رهبر معظم انقلاب و ابراز نگرانی ایشان از افت یادگیری دانشجویان در پی آموزش مجازی، اظهار کرد: ارزیابی این نکته که از سوی مقام معظم رهبری بیان شده، باید در سطوح مختلف آموزش دانشگاهی یعنی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری صورت گیرد.
وی افزود: به نظر میرسد که بیشترین افت در آموزش مجازی در سطح کارشناسی اتفاق افتاده باشد چرا که تعامل رو در روی استاد و دانشجو در این مقطع، قرار گرفتن دانشجو در محیط آموزشی و حضور در انجمنهای علمی مختلف و استفاده او از برنامههای حضوری دانشگاه و سخنرانیهای علمی، بهرهمندی از امکانات کتابخانه و کارگاه و آزمایشگاه و… جزو مواردی هستند که دانشجوی کارشناسی به شدت به آنها نیاز دارد تا از محیط محدود دبیرستان وارد محیط باز دانشگاه شود.
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: بنابراین گرچه در آموزش مجازی سعی شده بالاترین استاندارد آموزش دانشگاهی حفظ شود اما طبیعی است که هیچوقت آموزش مجازی به خصوص در دوره کارشناسی جای آموزش حضوری و قرار گرفتن دانشجو در محیط دانشگاه را نمیگیرد.
* راه کم کردن آسیبهای آموزش مجازی
سلیمی به فعالیتهای انجام شده در دانشگاه علامه طباطبایی اشاره کرد و گفت: در این دانشگاه تلاش کردیم با بهرهگیری از یک سیستم پیشرفته آموزش مجازی به دانشجویانی که ابزار لازم برای استفاده از این نوع آموزش را ندارند، کمک کنیم و آسیبهای موجود در این زمینه را به حداقل برسانیم اما تردیدی نداریم که درصد تأثیرگذاری آموزش حضوری بر دانشجو و جامعه پذیری و تحول شخصیتی او، بسیار بالاتر از آموزش مجازی است.
وی اضافه کرد: به همین منظور هم فعالیتهای فرهنگی دانشگاه را در بستر فضای مجازی برگزار کردیم و منابع تحقیقی را به صورت کتابخانه دیجیتال در دسترس دانشجویان قرار دادیم تا بتوانیم مشکلات آموزش مجازی در این دوران را به حداقل برسانیم؛ هر چند که به طور عمده این مسأله قابل جبران نیست.
* تأثیرگذاری آموزش حضوری 30 تا 40 درصد بیشتر از آموزش مجازی است
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به افت آموزشی در مقطع کارشناسی ارشد، اظهار کرد: در این مقطع هم با مسأله افت آموزشی مواجه هستیم اما میزان آسیب در دوره ارشد کمتر از کارشناسی است چرا که با ارائه فعالیتهای تحقیقی و شیفتبندی برای دانشجویانی که نیاز به حضور محدود در کارگاه و آزمایشگاه دارند و همچنین تشویق آنان به استفاده از منابعی که در کتابخانه دیجیتال موجود است، تا حدی می توانیم از آسیبهای آموزش مجازی کم کنیم.
وی با تأکید بر اینکه تأثیرگذاری آموزش حضوری 30 تا 40 درصد بیشتر از آموزش مجازی است، افزود: ناگفته نماند که حدود 6 سال پیش و قبل از اینکه کرونا در جهان شیوع پیدا کند، اجلاسی علمی با حضور هزاران دانشجو، استاد و مسؤولان دانشگاه در کشور روسیه برگزار شد که در آن اجلاس یک نظرخواهی برای ترویج آموزش مجازی صورت گرفت و طبق برآوردی که انجام شد، تقریبا 80 درصد شرکتکنندگان اعلام کردند که آموزش مجازی هرگز نمیتواند جایگزین آموزش حضوری و حضور در محیط دانشگاه شود.
* وضعیت آموزشی در مقطع دکتری
سلیمی در خصوص افت آموزشی در مقطع دکتری، بیان کرد: در این مقطع در زمینه آموزش مجازی با تیغی دو لبه سر و کار داریم؛ از یک سو، تعداد و زمان برگزاری جلسات کلاسهای آموزشی بیشتر شده و استاد و دانشجو، زمان بیشتری صرف آموزش میکنند. از طرفی، دانشجوی دکتری نیاز به حضور در فضای دانشگاه و ارتباط دائمی با اساتید دارد و استفاده از محیط کتابخانه و آزمایشگاه و کارگاه در رشتههای آزمایشگاهی و فنی ضروری است.
وی افزود: اگر شرایط حضور در کتابخانه، آزمایشگاه و کارگاه برای دانشجویان دکتری فراهم شود، از آسیبهای آموزش مجازی در این مقطع به شدت کاسته میشود اما متاسفانه بسیاری از دانشگاهها در شرایط فعلی از این امکان برخوردار نیستند و از این بابت به سطح آموزشی آنان لطمه وارد میشود.
* لزوم اولویت قرار دادن واکسیناسیون اساتید و دانشجویان
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی اظهار کرد: معتقدیم در شرایط فعلی که عملیات واکسیناسیون آغاز شده، باید یک اولویت خاص به اساتید و دانشجویان داده شود تا بتوانیم از اول مهرماه 1400 آموزش حضوری را داشته باشیم وگرنه با ادامه این روند با شکاف بزرگی در بخش آموزش دانشگاهی مواجه خواهیم شد و از این بابت به دانشجویان جدیدالورود، استعداد درخشان و تحصیلات تکمیلی لطمهای جبران ناپذیر وارد می شود.
وی در خصوص نحوه برگزاری امتحانات پایانی ترم دوم تحصیلی 1400-1399 دانشگاه علامه طباطبایی، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه ستاد ملی مبارزه با کرونا هنوز مجوز برگزاری حضوری امتحانات پایانی دانشگاهها را صادر نکرده، این امتحانات به احتمال زیاد مجازی برگزار می شوند البته امتحانات جامع دوره دکتری را به صورت حضوری برگزار خواهیم کرد.
سلیمی یادآور شد: برای امتحاناتی که قرار است مجازی برگزار شوند تمهیداتی اندیشیدیم تا سلامت آزمونهای مجازی حفظ شود و تقلبی از سوی دانشجویان صورت نگیرد که از جمله این تمهیدات می توانیم به افزایش درصد انجام فعالیتهای تحقیقاتی و مصاحبه های شفاهی و حتی استفاده امتحان دهنده از آینه اشاره کنیم.
وی افزود: با این حال طبیعی است در امتحانات مجازی به خصوص در مقطع کارشناسی با افت سلامت آزمونها مواجه شویم از این رو، در صورتی که واکسیناسیون اساتید و کارکنان آموزشی صورت گیرد، شاید بتوانیم بخشی از امتحانات دانشجویان سطوح مختلف را حضوری برگزار کنیم.
انتهای پیام/
منبع خبر