سرویس جهان مشرق – بر اساس گزارشها آمارهای جدید پنتاگون نشان میدهند که ۱۵۰۰ نظامی آمریکایی مبتلا به ویروس کرونا تشخیص داده شدهاند. این رقم در مجموعه وزارت دفاع ۲۶۵۷ نفر است که غیرنظامیان، پیمانکاران، و وابستگان را نیز شامل میشود. در مجموع هفت نفر از مبتلایان جان خود را از دست دادهاند.
تشخیص ۸۶ مورد جدید ابتلا به ویروس در میان نیروها در واقع یکی از بزرگترین موارد جهش تعداد مبتلایان در میان نیروهای نظامی تا به اینجا به شمار میرود. این در حالی است که نیروهای نظامی همچنان با گسترش همهگیری بیماری دست به گریبان هستند و نگرانیهایی در خصوص واکنش کُند وزارت دفاع آمریکا مطرح شدهاند. نیروی دریایی آمریکا با ۴۶۰ مورد ابتلا همچنان بالاترین رقم تعداد مبتلایان را در میان نیروی مسلح داراست. تعداد مبتلایان در نیروی دریایی در مقایسه با روز گذشته ۳۸ مورد افزایش یافته است. مقامات گوام همچنان مشغول ارزیابی و درمان ملوانان و تفنگداران ناو هواپیمابر تئودور روزولت هستند که در آنجا لنگر انداخته است. تعداد موارد ابتلا به ویروس در میان خدمه این ناو تا روز دوشنبه بیش از ۱۷۰ مورد بود. دو سوم خدمه ناو در معرض آزمایش قرار گرفتهاند، آنهم در شرایطی که مسئولان در خصوص مدیریت امور بر روی این شناور به زحمت افتادهاند. حدود ۲۷۰۰ نفر از مجموع ۴۸۰۰ خدمه ناو نیز تخلیه شدهاند. مسئولان باید این افراد را در جزیره گوام بدون آنکه ویروس در آنجا بیش از پیش گسترش یابد اسکان دهند.
همچنین منابع آگاه از ابتلای ۲۵ سرباز آمریکایی در پایگاه عین الاسد واقع در غرب الانبار عراق به ویروس کرونا خبر دادند. منابع آگاه اعلام کردند که حدود ۲۲ تا ۲۵ سرباز آمریکایی در پایگاه عین الاسد به ویروس کرونا مبتلا شده و برای قرنطینه به استان اربیل در اقلیم کردستان انتقال داده شدهاند. طبق گفته منابع مذکور، اطلاعات موجود حاکی از آن است مقامات مسئول استان اربیل یکی از هتلهای بزرگ را برای نیروهای آمریکایی تخلیه کردهاند تا از آن برای قرنطینه سربازان مبتلا به ویروس استفاده کنند. همچنین پنج سرباز آمریکایی به علت وخامت وضعیت جسمانی به یکی از بیمارستانهای اربیل انتقال پیدا کردند.
مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا به خاطر آنکه هیچگونه دستورالعملی در سطح وزارتخانه در خصوص چگونگی مهار گسترش بیماری برای فرماندهان صادر نکرده است در معرض انتقاد قرار دارد. وی و دیگر مقامات ارشد از تصمیم خود مبنی بر محول کردن تصمیمگیری در خصوص چگونگی مهار گسترش ویروس به فرماندهان دفاع میکنند و در این باره میگویند که نمیتوان یک دستورالعمل واحد در خصوص همه مأموریتهای نیروهای مسلح در حوزه امنیت ملی صادر نمود. با اینکه شیوهنامههایی تهیه شدهاند ــ مثلاً قرنطینه ۱۴ روزه قبل از اعزام، استفاده از حبابهای ایمنی در تمرینات، و استفاده اجباری از ماسک ــ اما این امر به نیروی مسلح آمریکا لطمه میزند.
ناو هواپیمابری که سابقاً "کروزیر" ناخدای آنها بود مثالی از این موارد است. ناو هواپیمابر هستهای تئودور روزولت هنوز هم در گوام لنگر انداخته است. آزمایش کووید ـ ۱۹ حداقل ۱۷۳ ملوان این ناو به همراه ناخدای آن مثبت اعلام شد و در نتیجه ناو مذکور اگرچه به لحاظ فنی در وضعیت عملیاتی قرار دارد، اما قادر به اجرای کارکردهای معمول خود نیست. این تنها یکی از حداقل چهار ناو نیروی دریایی آمریکاست که شیوع بیماری بر روی عرشه آنها اعلام شده است. تعداد این ناوها احتمالاً خیلی بیشتر است، اما رقم آن به دستور پنتاگون اعلام نمیشود تا رقبای احتمالی نفهمند نیروهای آمریکایی مستقر در مناطق گوناگون کجاها بیش از همه گرفتار بیماری هستند.
نشریه آتلانتیک در این خصوص نوشت: در شرایطی که نیروهای مسلح جهت کمک به مقابله با ویروس کرونا در سرتاسر کشور فراخوانده شدهاند، این نیروها در تلاشند تا بیماری را در میان پرسنل خود مهار کنند. شیوع بیماری بر روی عرشه یک ناو هواپیمابر، موارد ابتلا در میان نیروهای تعلیمی، و عدم امکان دورکاری برای پیمانکاران از جمله اخباری هستند که در خصوص شیوع بیماری در میان نیروهای مسلح گزارش شدهاند. ویروس کرونا به مجموعه نظامی ـ صنعتی ضربه زده است و این دشمنی نیست که نیروهای مسلح راه مقابله با آن را بلد باشند.
نیروهای مسلح آمریکا و صنایع پشتیبان به همراه افرادی که در سربازخانهها یا خوابگاههای ۹۶ تختخوابی بر روی عرشه ناوهای جنگی در فاصله چند اینچی از هم میخوابند به ویژه در برابر گسترش ویروس آسیبپذیر هستند. تشکیلات نظامی آمریکا بزرگترین کارفرمای دنیاست و وزارت دفاع این کشور به تنهایی بیش از ۳ میلیون پرسنل حقوقبگیر دارد ــ این رقم منهای پیمانکارانی است که کل مجموعه وزارت دفاع را یاری میدهند.
آتلانتیک در بخش دیگری از گزارش خود مینویسد: ویروس کرونا در حال حاضر مرگبارتر از هر یک از منازعات مسلحانه اخیر برای شهروندان آمریکا به شمار میرود و تعداد قربانیان آن چند برابر تعداد کسانی است که در جریان حملات یازده سپتامبر جان خود را از دست دادند. تشکیلاتی که به دنبال حراست از آمریکا در برابر تهدیدات است نمیتواند بزرگترین دشمنی که آمریکا با آن مواجه شده است را متوقف سازد. در ضمن، در شرایطی که از نیروهای مسلح خواسته شده تا به واکنش داخلی در قبال ویروس کمک کنند، ماهیت ویروس دقیقاً این نیروها را هدف قرار داده است. خصیصه نیروهای مسلح این است که گردهم جمع میشوند و دشمن را نابود میکنند. اما هنگام مقابله با یک ویروس مسری، جمع شدن گردهم کاری بس اشتباه است.
مجموعه نیروهای مسلح با موانع یکسانی در خصوص فاصلهگذاری اجتماعی مواجه هستند و این امر فقط به ناوهای جنگی محدود نمیشود ــ به همین خاطر است که وزارت دفاع تصمیمگیری در خصوص نحوه مراقبت از سلامت را عمدتاً به فرماندهان محول کرده است. فقدان یک دستورالعمل یکپارچه از طرف پنتاگون در خصوص مراقبتهای لازم و فاصلهگذاری اجتماعی موجب شکلگیری یک رویکرد سرسرانه و غیرمسئولانه در قبال مهار بیماری شده است و بیش از ۱۵۰۰ مورد ابتلا و حداقل ۷ مورد مرگومیر در میان پرسنل غیرنظامی، وابستگان، و پیمانکاران نیروهای مسلح و وزارت دفاع تا به اینجا گزارش شده است.
مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا در ماه مارس در گفتگو با خبرنگاران در این باره گفت: «نمیتوان یک سیاست جامع اتخاذ کرد و سپس آن را در مورد همه اعمال نمود، زیرا شرایط با هم فرق دارند. به من بگویید چگونه فاصلهگذاری شش پایی را در یک زیردریایی تهاجمی به اجرا بگذاریم؟ یا فاصلهگذاری را در یک هواپیمای بمبافکن با دو خلبان که در کنار هم نشستهاند چگونه رعایت کنیم؟» در آن مقطع یکی از پیمانکاران وزارت دفاع بهتازگی جان خود را در اثر ابتلا به ویروس کرونا از دست داده بود.
سران نیروی دریایی از تصمیم خود مبنی بر عدم تخلیه همه پرسنل ناو تئودور روزولت دفاع کردهاند. این ناو در حال حاضر در گوام لنگر انداخته و هزاران ملوان بر روی عرشه آن حضور دارند. ناو مذکور پس از آن در گوام لنگر انداخت که آزمایش ۱۰۰ نفر از پرسنل آن مثبت اعلام شد ــ همه آنها به گفته مقامات نیروی دریایی از ناو تخلیه شده و تحت قرنطینه هستند.
اما تعداد واقعی موارد ابتلا شاید بیشتر از اینها باشد. به گفته توماس مودلی سرپرست نیروی دریایی، تا روز چهارشنبه اکثر پرسنل ناو هنوز آزمایش نشده بودند. وی در گفتگو با خبرنگاران اظهار داشت «ما نمیتوانیم همه ملوانان را از کشتی خارج کنیم و این کار را نیز نخواهیم کرد. این ناو جنگی دارای تسلیحات، مهمات، و هواپیماهای گرانقیمت است و یک نیروگاه اتمی نیز دارد. برای حفظ ایمنی و امنیت ناو لازم است که تعداد مشخصی از افراد بر روی عرشه حضور داشته باشند.»
در پایان این گزارش آمده است: در شرایطی که فرماندهان تلاش دارند از آمریکا در برابر دشمنان بیرونی حراست کنند و همزمان با همهگیری بیماری در میان پرسنل خود نیز مقابله کنند، سؤالی که مطرح میشود این است که به خطر انداختن سلامت افراد دقیقاً چه زمانی موجب وارد آمدن لطمه به دیگر مأموریتهای حفاظتی میشود؟ میلبرن معتقد است نیروهای مسلح قادرند باز هم محدودیتهای بیشتری را وضع کنند. در این راستا میتوان ناو تئودور روزولت را مثال زد. از نظر وی، اگر قرار باشد برخی ناوها به مدت چند هفته در راستای پاکسازی کشتی و مراقبت از ملوانان و حفظ آنها برای جنگهای واقعی کنار گذاشته شوند، این کار ارزشش را دارد. وی در این باره میگوید: «آیا طی چنین مدت زمان کوتاهی کنترل دریاها را از دست میدهیم؟»
این در حالی است که کرونا با سرعت تمام در حال شیوع در نیروی دریایی آمریکاست. بر اساس اظهارات سه مسئول دفاعی آگاه، آزمایش کووید-۱۹ یک ملوان اعزامی به ناو هواپیمابر یواساس نیمیتز هفته پیش مثبت اعلام شد. وی هنگام حضور در کشتی علائمی از بیماری را از خود نشان داده بود. بدین ترتیب، ناو هواپیمابر نیمیتز چهارمین ناو هواپیمابر نیروی دریایی آمریکاست که آزمایش مثبت در میان خدمه خود را گزارش میدهد. دو ناو هواپیمابر دیگر یعنی ناو هواپیمابر رونالد ریگان که مراحل تعمیر و نگهداری را در ژاپن پشت سر میگذارد و ناو هواپیمابر کارل وینسون که در پیوجت ساند تحت تعمیر و نگهداری است، نیز موارد مثبت ابتلا به بیماری را گزارش دادهاند.
همچنین دانشگاه جان هاپکینز که محاسبات خود را بر اساس آمارهای فدرال و محلی آمریکا و همچنین اطلاعات دریافتی دیگر انجام میدهد، اعلام کرد تعداد موارد تائیدشده ابتلا به نوع جدید ویروس کرونا در ایالات متحده از ۵۰۰ هزار نفر فراتر رفته بیش از ۱۸.۶ هزار نفر از مبتلایان در این کشور درگذشتهاند. طبق اعلام دانشگاه جان هاپکینز تعداد موارد تائید شده ابتلا به کرونا در آمریکا در حال حاضر۳۹۹ ۵۰۰ نفر است و ۱۸۶۳۷ نفر نیز فوت کردهاند. در حال حاضر ایالات متحده از نظر تعداد موارد تائید شده ابتلا به کرونا مقام اول جهان را دارد و از نظر تعداد کشتهها نیز پس از ایتالیا دوم است.