به گزارش مجاهدت از گروه حماسه و جهاد دفاعپرس، در عملیات «کربلای ۴» طراحی شد که رزمندگان جزیره امالرصاص را تصرف کنند و گام بعدی حرکت به سوی بصره بود. این عملیات بامداد ۴ دی ماه ۱۳۶۵ آغاز شد اما با توجه به هوشیاری دشمن و دسترسی آنها به اطلاعات، رزمندگان ما در بدو ورود به جزیره امالرصاص با دشمنی مواجه شدند که با تمام توان منطقه را زیر آتش گرفته بود. بنابراین به دلیل لو رفتن این عملیات، دستور عقبنشینی به سایر گردانها داده شد و نیروها آماده شدند تا ۱۵ روز بعد عملیات موفقیتآمیز کربلای ۵ را رقم بزنند.
جعفر طهماسبی از رزمندگان گردان تخریب لشکر ۱۰ سیدالشهدا میگوید: «عملیات کربلای ۴ به جهت تدبیر و مباحث حفاظتی حرف نداشت. همه مقدمات فراهم بود اما جبهه ما با دشمنی طرف بود که با تمام توان خودش و اربابانش به صحنه آمده بود. اطلاعات دقیقی از رفت و آمدها داشت و به همین دلیل توانست جلوی پیشروی نیروهای ما را بگیرد. اما اینکه برخی خیلی اصرار میکنند که بگویند ما در این عملیات شکست خوردیم، این گفته درست نیست چون این عملیات مقدمهای برای پیروزی در عملیات کربلای ۵ شد. ضمن اینکه ما در این عملیات به دشمن هم ضربه زدیم. دشمن هم فکر کرده بود که این عملیات را انجام دادهایم و دیگر عملیاتی نداریم، فرماندهانش را به مرخصی فرستاد و ۱۵ روز بعد همین نیروهایی که در کربلای ۴ آماده عملیات بودند، موفقیت کربلای ۵ را رقم زدند و توانستند دژ شلمچه را بشکنند.»
تنگه شهادت بین جزیره امالرصاص، جزیره بوارین و جزیره ماهی بود.جایی که باید همه نیروها اعم از غواصها و قایقهایی که نیرو میآوردند باید از بین آن عبور میکرد اما دشمن با تسلط تیر از داخل این جزایر نیروها را زیر آتش میگرفت.
محسن درودیان پژوهشگر و راوی دفاع مقدس هم درباره این عملیات میگوید: «نسبتِ میان عملیات کربلای چهار با کربلای پنج در سال ۱۳۶۵ را باید در بررسی علت شکست در کربلای چهار و چگونگی تبدیل شکست به پیروزی در عملیات کربلای پنج تعریف کرد. عملیات کربلای چهار با فرض غافلگیری آغاز شد، چنانکه سایر عملیاتها با همین فرض آغاز میشد. اما واکنش دشمن نشان دهنده هوشیاری دشمن بود لذا نحوه مواجهه دشمن با پیشروی نیروها در همان ساعات اولیه موجب طرح این نظر از سوی فرمانده وقت سپاه مبنی بر لو رفتن عملیات از رده به کلی سری شد. در واکنش به این ادراک از هوشیاری دشمن روند تحولات با تصمیم گیری فرمانده وقت سپاه تغییر کرد و شکست در کربلای چهار بهعنوان عملیات سرنوشتساز، به پیروزی در عملیات کربلای پنج تبدیل شد.»
درودیان در ادامه بیان میکند: «علت تبدیل شکست به پیروزی چند موضوع بود که ۱ ـ شهامت و درایت فرماندهان سپاه در ارزیابی صحنه عملیات و ضرورت توقف آن که قبل از روشن شدن هوا این تصمیم گیری شجاعانه برای جلوگیری از افزایش تلفات، از سوی فرمانده سپاه اتخاذ شد. ۲ ـ انتخاب زمین مناسب برای عملیات و تعیین تاکتیک عملیاتی، همچنین تأکید بر زمان برای انجام عملیات، با تلاش محسن رضایی صورت گرفت. آقامحسن با تجزیه و تحلیل عملیات کربلای چهار به این نتیجه رسید که موفقیت لشکر ۱۹ فجر و تیپ ۵۷ حضرت ابوالفضل(ع) در محور شلمچه به دلیل پیشروی برخلاف آرایش و استحکامات دشمن هست. براساس این تحلیل، برای اقناعسازی فرماندهان درباره تاکتیک عملیات از عبارت «سُر خوردن» در پشت مواضع دشمن استفاده و نهایتاً نتیجه این تدبیر و تلاش برای آماده سازی عملیات، موجب تبدیل شکست به پیروزی شد.»
انتهای پیام/ 161