“طبیعتگردی” یک رفتار مفرّح و جزئی از هویت فرهنگی ما ایرانیان است. اما این مقوله پیوستهایی نیز دارد که رعایت آن برای گشتوگذار ایمن، سالم و غیر مضرّ برای طبیعت ضروریست.
سرویس جامعه مشرق _ “طبیعتگردی” و تفرّج بخشی از هویت یک ایرانی است.
ما ایرانیها وقتی به تفریح فکر میکنیم؛ همیشه یکی از فوریترین گزینههای ذهنمان؛ “گشت و گذار در طبیعت” است. گزینهای مطلوب، عقلانی، کمخرج و به شدت حالخوبکن که البته رعایت نکات پیرامونش میتواند تفریحی سالمتر و ایمنتر را برای ما موجب شود.
چه اگر این نکات را رعایت کنیم؛ میزبان ما یعنی “طبیعت” هم حال بهتری خواهد داشت.
آن نکات و پیوستهای لازم برای “طبیعتگردی” که ما سعی کردیم آنها را در نظرات طبیعتگردان حرفهای احصا کنیم به شرح زیر هستند:
۱_ هرگز به نقاطی در طبیعت که قبلا آنها را دقیقا از روی نقشه شناسایی نکردهاید و مسیر رفتن به آنها و بازگشت از آنها را نمیشناسید، نروید.
گمشدن در طبیعت یا عدم توانایی برای بازگشت از مسیر میتواند خطرات مرگباری داشته باشد.
۲_ کسی که دوست دارد گشت و گذار کند؛ حتما باید دارای سطحی از اطلاعات برای اتراق (یا همان کمپ) باشد.
البته بدانید که برخورداری از این اطلاعات و روشها نیازمند تجربیات زیاد و حتی طی کردن دورههای تخصصی است.
لکن برای یک طبیعتگردی معمولی و البته لذتبخش میتوان میزان زیادی از این اطلاعات را از طریق صفحات مجازی معتبر دریافت کرد و برخی روشها را هم به راحتی و حتی در خانه تمرین کرد.
۳_ لطفا سعی کنید همیشه برای طبیعتگردی از ابزارهای خوب و استاندارد استفاده کند.
شما در یک طبیعتگردی ساده حتما بایستی کفش و لباس مناسب داشته باشید، کمکهای اولیه مربوط به گزیدگی حشرات را بدانید، وسیله ارتباطی داشته باشید و البته اندکی غذا و آب هم در کولهبارتان قرار دهید.
۴_ اگر با خانواده و کودکان به طبیعت میروید اول از همه مراقب کودکان باشید. آنها یکی از بیدفاعترینها در طبیعت هستند. و برای همین باید دائما مراقب آنها باشید.
شاید برایتان عجیب باشد اما دیده شده که عقابها هم میتوانند بچهها را بعنوان شکار با خود ببرند. و خطر گزش، افتادن از بلندی و گم شدن نیز بیشترین خطراتی هستند که کودکان را در طبیعت تهدید میکنند.
۵_ درست کردن آتش یک کار مفرح در هنگام طبیعتگردی است.
این کار هیچ ایرادی ندارد و حتی میتواند انرژی شما را بیشتر کند.
ولی لطفا هیچ درخت و گیاهی را برای درست کردن آتش قطع نکنید و از چوبهای بلااستفاده و هیزمهای بر زمین ریخته استفاده کنید، محیط دور آتش را به گونهای طراحی کنید که امکان سرایت نداشته باشد، مراقب سمت باد شدید نسبت به شعلههای آتش باشید چون باد به آسانی میتواند موجب سرایت آتش بشود و دست آخر هم اینکه وقتی به آتش نیاز ندارید؛ حتما آنرا با خاکهای اطراف یا با آب کاملا خاموش کنید و از خاموش شدن آن مطمئن شوید.
۶_ هنگام طبیعتگری در هوای ابری یا هوایی که احتمال بارش دارد حتما مراقب “صاعقه” باشید.
خوب است بدانید که در هنگام صاعقه نباید زیر درخت بایستید.
۷_ شاید برایتان جالب باشد که وقتی یک شاخه خیلی کوچک از یک درخت خیلی بزرگ شکسته شود؛ شبکه آبرسانی آن درخت مختل میشود!
با این مثال میخواهیم به رفتارهایی اشاره کنیم که طبیعتگردی ما را به رفتاری مضرّ برای محیط زیست تبدیل میکند.
جمع نکردن زبالهها، اتراق در محیط نامناسب، انداختن سنگهای بزرگ داخل مسیر رودخانهها، مراقبت نکردن از سبزینهها و درختها، آزار حیوانات، خاموش نکردن آتش و سر و صدای زیاد همگی رفتارهایی هستند که طبیعت بواسطه آنها آسیبهایی فراوانی میبیند.
۸_ حتما قبل از آغاز طبیعتگردی مثل یک خلبان زبده؛ گام به گام سفر خود را پیشبینی کنید و بسنجید که برای هر گام به چه چیزهایی نیاز دارید.
سوخت، غذا، کمکهای اولیه، آب، وسایل گرمایش، وسیله ارتباطی، ظرف غذا و کارد طبیعتگردی از جمله ابتداییترین چیزهایی هستند که در تمام طبیعتگردیها به آن نیاز دارید.
۹_ اگرچه طبیعتگردی خود یک تفریح جالب و هیجانانگیز است. اما شاید عدهای ندانند که در دل همین هیجان نیز میتوان به تفریحات جالب دیگری هم فکر کرد.
طبیعتنگری و پرنده نگری با دوربین، بادبادک بازی، عکاسی، تمرینات کمپ از قبیل به دستآوردن آب آشامیدنی از گیاه و یا درست کردن آتش با آتشزنه، جمعآوری متریال برای ساخت کاردستیهای سنگی و چوبی و نقاشی از جمله تفریحات سالم و لذتبخشی هستند که میتوان به جای کشیدن قلیان، خوردن بیقاعده، تیراندازی و سر و صدا کردن در طبیعت از آنها بهره برد و تفریح بهتری داشت.
۱۰_ و نکته آخر اینکه لطفا در طبیعت به هیچ حیوانی دست نزنید.
گاهی ممکن است در طبیعت با لانهی پرندهای مواجه شوید که چند جوجه در آن هستند. و یا احیانا با برّهی یک آهو یا تولهی یک حیوان وحشی مواجه شوید.
لطفا هرگز به این موجودات دست نزنید و بلافاصله هم از آن محل دور شوید.
دست زدن به بچهی حیوانات میتواند موجب این شود که مادر دیگر بچه را قبول نکند و یا احیانا به شما حمله کند.
این مطلب به صورت خودکار از این صفحه بارنشر گردیده است