به گزارش خبرنگار مجاهدت به نقل از گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «میخائیل اولیانوف»، نماینده دائمی روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین گفته «تجارب منفی گذشته»، بهترین تضمین برای عدم خروج دوباره آمریکا از برجام است.
او در توییتر نوشت: «بسیاری از دنبالکنندگانم از من میپرسند آیا ضمانتی وجود دارد که در صورت احیای برجام، آمریکا مجدداً از آن خارج نمیشود؟ به نظر من بهترین ضمانت، تجارب بسیار منفی گذشته است. اگر آمریکا اشتباهات گذشته را تکرار کند ایران ممکن است تصمیم بگیرد این اقدام را با اقداماتی حتی شدیدتر از قبل جبران کند. هیچکس این را دوست ندارد.»
مقام روسیهای در ادامه به پاسخها و واکنشهای برخی مخاطبان در خصوص این پیامش در توییتر هم پاسخ داده است.
به عنوان مثال، او در پاسخ به کاربری که گفته «امیدواریم، این راهکار به عنوان پیشنهاد پشتپرده به ایران ارائه نشده باشد»، گفت: «البته که این به ایران توصیه نشده. این توصیه و تذکری به تندروهای آمریکایی است.»
کاربری دیگر نوشته: «جناب آقای سفیر، سال۲۰۱۵ که توافق اجرا شد همین برنامه اجرا شد و اثربخش نبود.»
اولیانوف در جواب این کاربر نوشته است: «بله، کارساز نبود، اما الان ما نسبت به نتایج فاجعهبار فشار حداکثری آگاهی داریم. جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ماه ژوئن نشان داد که جامعه بینالمللی (از جمله آمریکا) به شدت از وضعیت فعلی ناخرسند است. این بهترین تضمین (اگرچه نه کاملترین تضمین) علیه تکرار گذشته است.»
دولت «جو بایدن» مدعی است قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین، پایتخت اتریش زمینههای لازم برای بازگشت کشورش به توافق هستهای برجام را فراهم کند.
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور سابق آمریکا اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ با نقض تعهدات آن کشور از این توافق مورد تأیید شورای امنیت سازمان ملل متحد خارج شد و سیاست موسوم به «فشار حداکثری» را در دستور کار قرار داد.
جمهوری اسلامی ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند فرصت دهد برای تحقق این وعده تلاش کنند.
بعد از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران ذیل مفاد توافق هستهای برجام صورت میگرفت.
جمهوری اسلامی ایران، بعد از برداشتن ۵ گام برای کاهش تعهدات، سرانجام ۱۵ دیماه ۱۳۹۸ اعلام کرد دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.
مقامهای دولت جو بایدن بارها به صراحت به شکست سیاست فشار حداکثری اعتراف کردهاند اما تا کنون از انجام اقداماتی که برای بازگشت به این توافق لازم هستند سرباز زدهاند.
جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده تنها در صورتی که واشنگتن، به صورت قابل راستیآزمایی به تمامی تعهداتش عمل کند اقداماتی را که در واکنش به نقض عهد طرفهای غربی در جهت کاهش تعهدات برجامیاش در پیش گرفته به عقب برخواهد گرداند. تهران گفته البته اصرار یا عجلهای برای بازگشت آمریکا به برجام ندارد.
شب گذشته پایگاه «نشنال» به نقل از منابع مطلع گزارش داد «رابرت مالی»، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و هیأت آمریکایی پیشبینی میکنند به زودی دور جدیدی از مذاکرات در وین در خصوص برجام برگزار شود.
همچنین سهشنبه هفته جاری پایگاه خبری-تحلیلی «پولیتیکو» گزارش داده بود مقامهای آمریکایی به ایران اطلاع دادهاند که «جو بایدن» حاضر به رفع تمامی تحریمهای اعمالشده توسط «دونالد ترامپ» علیه ایران نیست زیرا معتقد است که بسیاری از این تحریمها مبنای قانونی دارند.
انتهای پیام/
منبع خبر