اسناد افشاشده نشان میدهد که آمریکا در کنار سایر روشها برای اداره جنگهای نیابتی خود در خاورمیانه و سراسر جهان، از یک برنامه سری و محرمانه ویژه استفاده میکند.
سرویس جهان مشرق _ اخیرا اطلاعاتی درباره برنامه محرمانه پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) تحت عنوان ۱۲۷ E منتشر شده که مربوط به جنگهای نیابتی ایالات متحده در کشورهای خاورمیانه و آسیای شرقی و شمال آفریقاست. بر اساس این گزارش تعداد محدودی از نیروهای عملیات ویژه ارتش آمریکا در جنگهای نیابتی در خاورمیانه و شمال آفریقا فعال هستند و از سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰، ۲۳ عملیات در این کشورها اجرا کردهاند. البته این نیروها ماموریت آموزش و تسلیح عناصر محلی در کشورهای مدنظر را بر عهده دارند و عملیاتهای نظامی توسط نیروهایی که به دست آمریکاییها آموزش دیدهاند اجرا میگردد.
برنامه ۱۲۷ E چیست؟
برنامه ۱۲۷ E بخشی از تاکتیکها و ابزارهای آمریکا در جنگهای نیابتی بوده و یک دکترین نظامی است که در دولت های متعدد آمریکا اجرا میشد. نیروهای ویژه ارتش آمریکا با استفاده از مجوز برنامه ۱۲۷ E اقدام به آموزش نیروهای محلی در کشورهای مختلف میکنند تا به بهانه مبارزه با تروریسم جنگهای نیابتی به راه بیندازند و همچنین جان نبروهای آمریکایی نیز به خطر نیفتد. با وجود ادعای پنتاگون مبنی بر تلاش آمریکا جهت نابودی تروریسم در کشورهای مختلف از خلال برنامه مذکور، اما شمار زیادی از غیرنظامیان قربانی این سیاست ایالات متحده در جنگهای نیابتی میشوند.
طبق مجوز ۱۲۷ E وزیر دفاع آمریکا میتواند سالانه مبلغی حدود ۱۰۰ میلیون دلار برای حمایت از نیروهای خارجی به بهانه مبارزه با تروریسم اختصاص دهد. این مجوز از جمله طرحهای عجیب کنگره آمریکاست که از ۲۰ سال قبل به پنتاگون داده شده است تا نیروهای آمریکایی بدون به خطر انداختن جان خود بتوانند بر روند جنگهای نیابتی ایالات متحده در سراسر جهان نظارت کنند. طرفهای مربوطه آمریکا که از این برنامه دفاع میکنند مدعی هستند که از خلال طرح مذکور تاکنون هزاران تروریست کشته شدهاند. این درحالی است که هیچ اطلاعی از هویت یا شمار تروریستهایی که از خلال این برنامه کشته شدهاند وجود ندارد و صحت ادعای واشنگتن در زمینه مبارزه با تروریسم نیز زیر سوال میرود.
حمایت آمریکا از ناقضان حقوق بشر با پوشش۱۲۷ E
از طرف دیگر این برنامه از عناصر و شبه نظامیان غیررسمی در کشورهای مختلف حمایت میکند که قوانین بینالمللی را زیرپا میگذارند و رویکرد آنها به رسمیت شناخته نشده است. این نیروها در عملیاتهای مختلفی که توسط آمریکا برنامهریزی شده مشارکت میکنند و درواقع علیه طرفهایی میجنگند که ایالات متحده آنها را تعیین کرده و دشمن خود میداند. گزارشهایی نیز از شکنجه غیرنظامیان توسط این نیروها منتشر شده است. مقامات سابق پنتاگون میگویند که با این برنامه جان نیروهای آمریکایی در عملیاتهای این کشور به خطر نمیافتد.
اما کارشناسان آمریکایی با انتقاد از این برنامه معتقدند که نظارت لازم روی آن وجود ندارد و اطلاعاتی که از نقض حقوق بشر توسط نیروهای نیابتی آمریکا از خلال برنامه مذکور منتشر شده میتواند پیامدهای منفی برای این کشور داشته باشد.
اخیرا اسنادی افشا شده که نشان میدهد آمریکا چگونه از یک برنامه مخفی برای راه اندازی جنگهای نیابتی در مالی، مصر، تونس، لیبی و لبنان استفاده کرده است. همچنین اطلاعات حاکی از آن است که نیروهای آمریکایی تحت برنامه۱۲۷ E با برخی از گروههای شبه نظامی بدنام در چندین کشور آفریقایی از جمله بورکینافاسو، کامرون، چاد، کنگو، کنیا، لیبی، سومالی، سودان جنوبی و تونس همکاری کردهاند.
«ژوزف ووتل» ژنرال بازنشسته ارتش آمریکا که فرماندهی نیروهای عملیات ویژه و نیز فرماندهی مرکزی ایالات متحده در خاورمیانه را برعهده داشت اعتراف میکند که برنامه آمریکا تحت عنوان ۱۲۷ E به بهانه مبارزه با تروریسم در کشورهای سوریه و لبنان و یمن و مصر اجرا شده است.
جنگهای نیابتی آمریکا در خاورمیانه از خلال برنامه ۱۲۷ E
یک مقام سابق وزارت دفاع آمریکا که خواست نامش فاش نشود وجود نسخهای از برنامه ۱۲۷ E در عراق و یمن را تایید کرد. همچنین اسناد به دست آمده نشان میدهد نیروهای آمریکایی در سال ۲۰۱۷ در تونس عناصر محلی این کشور را برای انجام عملیاتهای نظامی آموزش میدادند.
همچنین سند دیگری اخیرا فاش شده که به ویژگیهای این برنامه محرمانه اشاره میکند و نشان میدهد که آمریکا نیروهای نیابتی و آموزشدیده خود را به مناطق غیرقابل دسترس در سراسر جهان میفرستد. اطلاعات این سند که توسط وبسایت آمریکایی اینترست منتشر شده به شکل زیر است:
-تخصیص یک بودجه مبهم به برنامه محرمانه ۱۲۷ E که به کماندوهای ایالات اجازه میدهد تا به بهانه مبارزه با تروریسم نیروهای خارجی یا نیروهای متحد آمریکا در سراسر جهان را برای انجام عملیاتهای نظامی مطابق اهداف آمریکا آموزش دهند. البته اطلاعات زیادی از ماموریتها و مکانهای حضور و اهداف این نیروهای آمریکایی و نیز نیروهای خارجی که با آنها همکاری میکنند وجود ندارد و محرمانه بودن این برنامه تا حدی است که اطلاعات مربوط به آن حتی در اختیار مقامات وزارت خارجه یا اعضای کمیتههای اصلی کنگره نیز قرار نمیگیرد.
– آمریکاییها در این برنامه محرمانه وظیفه تامین بودجه مالی و تسلیح و آموزش نیروهای خارجی در کشورهای مورد نظر خود را دارند اما برخلاف رویههای لجستیکی معمول، این نیروها برای تحقق اهداف آمریکا و به ماموریتهای آمریکایی اعزام میشوند. یک مقام سابق پنتاگون در این زمینه میگوید: مشارکت کنندگان در برنامه ۱۲۷ E برای پرکردن شکاف و جای خالی آمریکاییها در عملیاتهای مورد نظر این کشور حاضر میشوند.
– این برنامه در زبان نظامی به «۱۲۷-echo» معروف است تا بدون اینکه جان نظامیان آمریکایی را به خطر بیندازد اهداف این کشور در جنگهای نیابتی را محقق میسازد.
-هزینه این برنامه و عملیاتهای آن از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ بالغ بر ۳۱۰ میلیون دلار بوده است که بخش کوچکی از بودجه هزینههای دفاعی آمریکا طی این سالهاست.
ژنرال ووتل میگوید، من فکر میکنم این برنامه برای آمریکا بسیار ارزشمند است و امکانات لازم را برای تحقق اهداف مورد نظر ایالات متحده با استفاده از گروههای محلی در کشورهای مختلف فراهم میسازد. این برنامه برای نخستین بار در سال ۲۰۱۷ و زمانی که تروریستها ۴ سرباز آمریکایی را در نیجریه کشتند مورد بررسی قرار گرفت و در آن زمان سناتورها ادعا کردند که از عملیات نظامی ایالات متحده در نیجریه بیاطلاع بودند.
پیش از این نیز اسنادی از عملیات ۱۲۷ E در کامرون منتشر شده بود. کاخ سفید از ۵ سال گذشته تاکنون از بحث درباره این برنامه و عملیاتهای آن در خارج از مناطق جنگی سکوت کرده بود و زمانی که یکی از اعضای شورای امنیت ملی ایالات متحده درباره سودمند بودن برنامه ۱۲۷ E سوال کرد، سخنگوی این شورا پاسخ داد که برنامه مذکور مربوط به وزارت دفاع است. البته پنتاگون از هرگونه اظهار نظر در این زمینه خودداری و اعلام کرد که اطلاعات درباره برنامه ۱۲۷ E محرمانه بوده و نمیتوان آن را فاش کرد.
برنامه ۱۲۷ E و جنگ آمریکا در افغانستان
اسناد فاششده نشان میدهد که ریشه برنامه ۱۲۷ E به جنگ آمریکا در افغانستان برمیگردد؛ جایی که مقامات کاخ سفید و سرویس سیا تلاش کردند راهکارهایی برای حمایت از ائتلاف شمال افغانستان علیه طالبان پیدا کنند. در آن زمان فرماندهی نیروهای عملیات ویژه آمریکا متوجه شد که توان کافی برای حمایت از نیروهای نیابتی آمریکا در افغانستان را نداشته و مجبور است برای تامین بودجه مالی آن به سیا متوسل شود. همین مسئله موجب شد فرماندهی نیروهای عملیات ویژه ایالات متحده به فکر یک برنامه جامع برای حمایت از نیروهای نیابتی خود بیفتد.
به گفته مقامات سابق دفاعی آمریکا این برنامه در ابتدا تحت عنوان شاخه ۱۲۰۸ شناخته میشد و در عراق فعال بود سپس توانست اختیارات بیسابقهای از جانب پنتاگون به دست بیاورد که به نیروهای آمریکایی اجازه میدهد در حاشیه درگیریها در مناطق مختلف از جمله خاورمیانه، جنگهایی برای اهداف ایالات متحده به راه بیاندازند و بهانه آنها برای آغاز این جنگها مبارزه با تروریسم است.
به گفته سخنگوی نیروهای عملیات ویژه آمریکا، آماری درباره تعداد کشتهها یا ماهیت شبکههای متلاشی شده در این برنامه محرمانه ارائه نمیشود و شمار نیروهای شرکتکننده و نیز غیرنظامیانی که در جریان عملیاتها کشته میشوند نیز مشخص نیست.
تحرکات مشکوک آمریکاییها در ارتشهای مصر و لبنان
طبق اسناد افشاشده در این زمینه، یک همکاری محرمانه بین آمریکا و ارتش لبنان در این برنامه وجود دارد و ایالات متحده از یک یگان زبده در این ارتش برای انجام عملیاتهایی تحت عنوان مبارزه با داعش و القاعده استفاده میکند. ژنرال ژوزف ووتل میگوید که برنامه ۱۲۷ E در لبنان نام «لئون هنتر» یا «شکارچی شیر» را دارد.
وی همچنین اعتراف کرد برنامههای مشابهی نیز توسط آمریکا در یمن و مصر وجود دارد و نیروهای ویژه آمریکا برای مبارزه با داعش در صحرای سینا با ارتش مصر همکاری کردند.
بر اساس این گزارش، آمریکا سابقه طولانی در همکاری با ارتش مصر و لبنان دارد اما کارشناسان متعجبند که آمریکا چگونه ارتش این کشورها را به نیروهای نیابتی خود تبدیل کرده است. «نیروی ضربتی G۲»، یگان مخفی و مهم در ارتش لبنان بوده که رویکردی جدا از سایر یگانهای این ارتش دارد و همکاری آن با آمریکاییها عجیب نیست.
اما وضعیت برنامه ۱۲۷ E در مصر جنجال برانگیزتر از لبنان بود و گزارشها نشان میدهد که نیروهای ویژه ایالات متحده به بهانه مبارزه با تروریسم در کنار ارتش مصر جنایتهای متعددی از جمله شکنجه و آدم ربایی و کشتار و … علیه غیرنظامیان مرتکب میشدند.
نهادهای مربوطه برای پیگیری اطلاعات درباره رویکرد و عملیاتهای برنامه E۱۲۷ تلاش کردند با وزات دفاعهای تونس و عراق و لبنان و یمن تماس بگیرند اما هیچیک پاسخگو نبودند و تاکنون اطلاعات زیادی از کم و کیف برنامه مذکور آمریکا به دست نیامده است.
این مطلب به صورت خودکار از این صفحه بارنشر گردیده است