گروه سواد رسانه خبرگزاری فارس؛ «دیوارهای حرم متبرک است اما اگر خون روی آن بریزد نجس نمیشود؟ چرا نجس میشود. بنابراین، اگر کسی هم که ناقل این ویروس است درب حرم را ببوسد، درب حرم را آلوده کرده است. حرف افراد خرافهپرور را باور نکنید، آستان قدس رضوی بیش از ۲ میلیارد تومان ماسک خریده است»؛ این بخشی از اظهارات آیتالله علمالهدی در خطبههای نمازجمعه مشهد در واکنش به کلیپی است که در آن یک مدیر کاروان زیارتی، به زائران توصیه میکند که از رعایت پروتکلهای بهداشتی در حرم مطهر خودداری کنند. این سخنان در نمازجمعه بزرگترین شهر مذهبی ایران، در رسانههای مختلف تا چه اندازه بازتاب پیدا کرد؟ آن کلیپ مربوط به یک سفر زیارتی مربوط به یک گوشه کشور چطور؟ بر خلاف مانور گستردهای که توسط رسانههای مختلف روی آن کلیپ داده شد و حتی کانال رسمی وزیر ارتباطات آن را در تلگرام بازنشر کرد، این سخنان صریح آیتالله علمالهدی سانسور شد. بدیهی است هر موضوعی که بیشتر مورد تمرکز قرار بگیرد، درذهن عموم مردم عمیقتر نهادینه میشود و به همین سادگی، رسانهها ادراک جمعی نسبت به یک موضوع را جهتدهی میکنند.
کدام رسانههای کلیپ سفر زیارتی را در سطح گسترده بازنشر دادند؟
ماجرای کلیپ از این قرار بود که فردی که ظاهرا روحانی کاروان است، به زائران امامرضا(ع) توصیه میکند که از رعایت پروتکلهای بهداشتی در حرم مطهر خودداری کنند. او از زائران میخواهد ماسک نزنند و در و دیوار حرم را ببوسند، زیرا معتقد است ویروس کرونا در حرم امام هشتم راه ندارد. این اظهارات با واکنشهای زیاد و گوناگونی روبهرو شد. از همان ابتدا، شبکههای ضد ایرانی فارسی زبان از جمله «بیبیسی»، «منوتو» و «ایراناینترنشنال» و چهرههای مشخصی مثل مسیح علینژاد به پوشش رسانهای این فیلم پرداختند. اما از آن عجیبتر، بازنشر آن توسط کانال رسمی وزیر ارتباطات کشور بود که باعث انتشار گستردهتر آن در فضای کانالهای تلگرامی شد.
انتشار گسترده و هماهنگ کلیپ جنجالی توسط ضدانقلاب
آذری جهرمی با انتشار این کلیپ، باعث بیشتر دیده شدن آن شد.
سخنان مهم و صریحی که در بیشتر رسانهها وزن چندانی پیدا نکرد
آیتالله علمالهدی، امام جمعه مشهد در نیز در رابطه با اظهاراتی مانند آنچه در این کلیپ جنجالی بیان شده بود، اینگونه واکنش نشان داد: «امامرضا(ع) ولایت مطلقه الهی دارد اما کرامت حضرت به یک جریان غیر معقول تعلق نمیگیرد. اینکه کسی بگوید در حرم اگر خودم را از ارتفاع بیندازم صدمه نمیبینم، اتفاقا میمیرد. با امامرضا(ع) لج نکنید، امامرضا(ع) میتواند شما را حفظ کند اما معجزه غیرمعقول نمیکند.» نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی در ادامه گفت: «دیوارهای حرم متبرک است اما اگر خون روی آن بریزد نجس نمیشود؟ چرا نجس میشود. بنابراین، اگر کسی هم که ناقل این ویروس است درب حرم را ببوسد، درب حرم را آلوده کرده است» وی افزود: «نجاست را باید از حرم پاک کرد؛ کسی که آلوده است و حرم را بوسید، آن را آلوده کرده و نفر دوم که ببوسد مبتلا میشود. حرف افراد خرافهپرور را باور نکنید، آستان قدس رضوی بیش از ۲ میلیارد تومان ماسک خریده است.»
اما همان طور که قابل پیشبینی بود، رسانههای ضدانقلاب، حتی کوچکترین اشارهای به این بیانات آقای علمالهدی نداشتند. بیشتر رسانههای اصلاحطلب نیز، ترجیح دادند این سخنان را در حاشیه دیگر مطالب و نهایتا به صورتی کم رمق بازتاب دهند. این در حالی است که همین رسانهها، بارها امام جمعه مشهد را مورد هجمه قرار دادهاند؛ هجمههایی که با تقطیع جملات آقای علمالهدی به دفعات تکرار شده است و هر مطلبی که این تصویرسازی را مخدوش کند، در فضای رسانهای سانسور میشود.
این نمونه باز هم نشان میدهد رسانهها میتوانند با وزندهی به موضوعات تعیین میکنند چه چیز را «باید» بشنویم و چه چیز را نه؛ چه چیز را باید ببینیم و حق دیدن چه چیزی را نداریم. و در آخر، چه چیزی را باید دغدغه خود تلقی کنیم و چه چیزی را بیاهمیت بدانیم. همه اینها یعنی باید در مورد ادراکات خودمان از وقایع پیرامونی، بیشتر تأمل کنیم.
انتهای پیام/
منبع خبر