تجهیزات آزمایشگاهی

تجهیزات آزمایشگاهی

با شنیدن تجهیزات آزمایشگاهی، اکثر ما به یاد دستگاه­های مختلف موجود در آزمایشگاه خواهیم افتاد. این تعبیر تا حدود زیادی درست است اما موارد دیگری نیز هستند که جزء تجهیزات به­حساب می­آیند. دستگاه­های آزمایشگاهی، ضروری­ترین جز یک آزمایشگاه هستند. آنها ممکن است به دلایل مختلفی دچار ایراد شوند که در این صورت باید با کمک پشتیبانی فنی تجهیزات آزمایشگاهی این مشکل را برطرف کرد. تجهیزات متنوعی در این بخش وجود دارد که لازم است در دوره های مشخصی، برای تعمیر دستگاه­های آزمایشگاهی اقدام نمود.

تجهیزات آزمایشگاهی چیست؟

به مجموعه­ای از ابزار­ها و وسایلی که مختص به آزمایشگاه هستند تجهیزات آزمایشگاهی گفته می­شود. بسیاری از محققین، دانشجویان رشته­های آزمایشگاهی و دانشمندان با چنین تجهیزاتی سروکار دارند و به‌شکل مستمر از آنها استفاده می­کنند.

آزمایش برای یافتن نتیجه است و نتیجه ما باید دقت بالایی داشته باشد. به همین دلیل لوازم آزمایشگاه، باید از کیفیت کافی برخوردار باشند تا بتوان به نتیجه آزمایش اعتماد کرد. خلاف تصویر ذهنی عموم مردم به جز مقاصد پزشکی از لوازم موجود در آزمایشگاه می­توان برای صنایع غذایی، صنایع پتروشیمی برای تولید مواد مختلف، آزمایش­های تحقیقاتی و ضد عفونی تجهیزات استفاده کرد که همواره بخش پشتیبانی فنی تجهیزات آزمایشگاهی نیاز خواهد بود.

از انواع تجهیزات آزمایشگاهی چه می­دانید؟

تجهیزات آزمایشگاهی را می­توان وارد تقسیم­بندی­های مختلفی کرد. به‌طور کلی آنها چهار دسته اصلی دارند. در ادامه بیشتر درباره این دسته­بندی توضیح خواهیم داد.

سکوبندی در آزمایشگاه

شاید کمتر کسی به سکوبندی آزمایشگاه به دید تجهیزات نگاه کند. اما این وسیله یکی از ضروری­ترین لوازم آزمایشگاه است. سکوبندی شامل سینک­ها، کابیت و بخش­های مختلف یک میز آزمایشگاهی می­شود. جنس سکو­بندی بر اساس نظر کارفرما خواهد بود و می­تواند جنس­های مختلفی داشته باشد. بیایید نگاهی دقیق­تر به این بخش بیاندازیم:

  • میز­های آزمایشگاهی: میز­هایی که در این مکان مورد استفاده قرار می­گیرند باید دارای ویژگی­های خاصی باشند. برای مثال، نباید لرزش در آنها زیاد اثر کند و همچنین باید به­سرعت تمیز شوند. چنین میز­هایی باید نسبت به مواد خاص شیمیایی مقاوم باشند. اندازه و فرم آن کاملا سلیقه­ای است و در نوع کارکرد تاثیر زیادی نخواهد گذاشت.
  • سینک آزمایشگاهی: این سینک­ها معمولا با متریال اپوکسی، سرامیک و پروپیلن ساخته می­شوند. چنین سینک­هایی علاوه‌ بر اینکه باید بتوانند مواد شیمیایی را تحمل کنند، باید از قدرت مقاومت خوبی در برابر اشیای سنگین نیز برخوردار باشند. این یکی از بخش های مهمی است که نیاز به پشتیبانی فنی تجهیزات آزمایشگاهی دارد.
  • کابینت آزمایشگاهی: معمولا سعی می­شود که جنس کابینت آزمایشگاهی از فلز باشد. به این علت که فلز ضد اسید است و کمترین میزان آسیب را در صورت بروز هرگونه حادثه برجای خواهد گذاشت. کابینت می­تواند برای کارایی بهتر به لامپ­های فلورسنت مجهز شود یا در­های شیشه­ای داشته باشد.

سیستم­های تهویه

در کنار سکو­بندی، سیستم­های تهویه آزمایشگاه نیز از تجهیزات کمتر توجه­شده هستند. برای اینکه سلامت افراد حاضر در این محیط حفظ شود شما نیاز به تهویه مناسب دارید. هود آزمایشگاهی نیز یکی از وسایل لازم و ضروری برای چنین مکانی است. هودهای این مجموعه باید دارای ویژگی­هایی مثل اشعه ماوراء بنفش و… باشد.

همچنین باید بدانید که خود این هود­ها به چند دسته تقسیم می­شوند. هود­های بیرونی و سقفی از متداول­ترین انواع این تجهیزات هستند. لازم است تا آنها همواره با پشتیبانی فنی تجهیزات آزمایشگاهی مراقبت شوند.

دستگاه­های آزمایشگاهی

اصلی­ترین جز یک آزمایشگاه، دستگاه­های آن هستند. درست است که سکوبندی و تهویه برای انجام آزمایش لازمند اما بدون دستگاه نمی­توان کاری از پیش برد. دستگاه­­ها با هدف اندازه­گیری، امتحان، تحلیل، آنالیز و آزمایش مورد استفاده قرار می­گیرند. پشتیبانی فنی می­تواند چنین دستگاه­هایی را راه­اندازی کند یا درباره آن به صاحبان مشاغل مشاوره دهد.

چنین دستگاه­هایی معمولا به دو دسته کلی تخصصی و عمومی تقسیم می­شوند. دستگاه­های تخصصی برای استفاده­های خاص هستند و در تمام آزمایشگاه­ها نیازی به حضور آنها نیست. درحالی که دستگاه­های عمومی باید در تمام آزمایشگاه­ها وجود داشته باشند. هات پلیت مگنت، انکوباتور، آون، اتوکلاو و PH متر نمونه­ای از دستگاه­های عمومی این حوزه هستند.

دستگاه­های آزمایشگاهی شامل چه انواعی هستند؟

همانطور که گفته شد پشتیبانی فنی تجهیزات آزمایشگاهی برای دسته­بندی های این بخش، از لوازم ضروری است. دستگاه­های تخصصی شامل موارد ذیل هستند:

  • تجهیزات کروماتوگرافی: مثل GC-MS و HPLC
  • تجهیزات آنالیز عنصری: مثل ICP-OES و ICP-MS
  • تجهیزات اسپکتروسکوپی: مثل XRD و XRF

بعضی از دستگاه­ها می­توانند به‌شکل همزمان داخل دو دسته یا بیشتر باشند و در عین حال مشکلی هم ایجاد نکنند. بسیاری از برند­های معتبر سعی می­کنند که به‌شکل متمرکز تنها یک دسته از دستگاه­های آزمایشگاهی را تولید و وارد دیگر دسته­بندی­ها نشوند. البته برند­هایی هم وجود دارند که به هر سه شاخه وارد شده­اند و در آنها تولید تجهیزات دارند. در هر حال، نکته ای که ضرورت دارد، برنامه منظم پشتیبانی فنی تجهیزات آزمایشگاهی است.

ابزار آزمایشگاهی

یکی دیگر از نیاز­های اصلی هر آزمایشگاه، ابزار آزمایشگاهی است. وسایل آزمایش تنوع زیادی دارند و معمولا شامل ظروف و لوله­های خاص هستند. این ظرف­ها با ویژگی­های خاصی که مختص به این کار است تولید شده­اند و نمی­توان ظرف­های دیگری را جایگزین آنها کرد.

پنس، بشر و ارلن مایر از معروف­ترین ابراز آزمایشگاهی هستند که به احتمال زیاد دانش­آموزان و دانشجویان رشته علوم پایه در آزمایشگاه با آنها آشنا شده­اند.

پشتیبانی فنی تجهیزات آزمایشگاهی و تعمیر آن

تعمیر و نگه­داری از دستگاه­ها یکی از مهم­ترین ارکان پشتیبانی فنی تجهیزات آزمایشگاهی است و باید به آن توجه زیادی داشت. دستگاه­ها به‌طور کلی جزء اقلام مصرفی هستند و خرابی آنها کاملا طبیعی و منطقی است.

حتی اگر آنها از بهترین برند و جنس بازار هم باشند این احتمال وجود دارد که آنها خراب شوند. در ادامه بحث، تعمیر تجهیزات آزمایشگاهی را بیشتر و دقیق­تر بررسی خواهیم کرد.

تعمیر دستگاه آزمایشگاهی و تامین قطعه

برخی از دستگاه­های آزمایشگاهی دارای عناصر مصرفی هستند که پس از مدتی تمام می­شوند و باید آنها را مجددا تهیه کرد. اما اجزای اصلی آن تنها در صورتی نیاز به تعویض دارند که به‌طور کامل از کار بیفتند. برای مثال زمانی که بورد یک دستگاه می­سوزد باید آن را تعویض کرد، درحالی این قطعه مصرفی نیست.

برای پشتیبانی فنی تجهیزات آزمایشگاهی، در صورتی که چنین قطعه­ای در کشور وجود داشته باشد یا تولید شود، مشکل خاصی نیست. مشکل اصلی مربوط به زمانی است که این قطعه در ایران وجود نداشته باشد و مجبور باشیم آن را از کشور­های خارجی تهیه کنیم.

تامین قطعه معمولا از مباحث سخت برای خرابی دستگاه­های آزمایشگاهی است که باید همواره مورد توجه قرار بگیرد. با تامین قطعه دیگر مشکلی در تعمیر دستگاه نخواهد بود.

تعمیر دستگاه­های آزمایشگاهی شامل چه مراحلی می­شود؟

برای تعمیر، مراحلی مختلفی لازم است که هر کدام به ترتیب طی می­شوند. گاهی ممکن است با انجام یک الی دو مرحله دستگاه مشکلش برطرف شود و گاهی نیز ممکن است تمامی مراحل به کمک یکدیگر بیایند.

مرحله اول: تمیز کردن

تجهیزات آزمایشگاهی گاهی تنها با یک تمیز کردن ساده مشکلشان برطرف می­شود. اگر این نظافت به‌شکل روزانه باشد قطعا دستگاه شما با خرابی کمتری روبرو خواهد بود. برخی از دستگاه­ها باید در طی زمان خاصی مورد نظافت قرار بگیرند. پشتیبانی فنی تجهیزات آزمایشگاهی در این خصوص شما را راهنمایی خواهد کرد.

مرحله دوم: کالیبراسیون

کالیبراسیون به معنی سنجش دستگاه شما با استاندارد­های جهانی است. این اندازه­گیری یک کیفیت­سنجی شناخته­شده است و برای تعمیر باید حتما آن را مورد توجه قرار داد. با استفاده از این روش یک دید کلی نسبت به ظرفیت­های فعلی دستگاه به­دست خواهد آمد و ادامه تعمیر راحت­تر خواهد بود. دستگاه­های شما باید طی بازه­های زمانی مختلف کالبیره شوند.

مرحله سوم: تعمیرات

در این قسمت بخش آسیب­دیده  پیدا خواهد شد و حالا باید نسبت به تعمیر یا تعویض آن اقدام نمود. بسیاری فکر می­کنند که با خراب شدن دستگاه باید آن را تعویض کرد چراکه دیگر کاری از دست آن ساخته نیست.

درحالی که بسیاری از موارد ما شاهد هستیم با تعمیر دستگاه مشکل برطرف می­شود و باز هم می­توان از آن استفاده کرد. با تعمیر به هزینه کمتری احتیاج خواهید داشت و طول عمر دستگاه خود را نیز افزایش می­دهید.

جمع­بندی

تجهیزات آزمایشگاهی، انواع مختلفی دارند. آنها تنها مختص به دستگاه­های این حوزه نیستند. بسیاری از موارد ضروری و مهم در این دسته­بندی قرار می­گیرند که برای انجام آزمایشات طبی و یا صنعتی ضرورت دارد..

 پشتیبانی فنی تجهیزات آزمایشگاهی دستگاه­ها، از اهمیت بالایی برخوردار هستند. در این شرایط ممکن است که برای تعمیر و یا تعویض قطعات تصمیم­گیری شود. شما می­توانید با نگه­داری درست از ابزار و دستگاه­ها عمر مفید آنها را افزایش دهید.

با وجود این، اگر دستگاه شما دچار مشکلی شد، می­توانید با تعمیر این مشکل را از پیش روی خود بردارید. پشتیبانی فنی، در خصوص تعمیر این موارد شما را یاری خواهد داد.

این مطلب مفید بود؟
>

آخرین اخبار

تبلیغات
تبلیغات
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید