جزییات تعیین شهریه مدارس غیردولتی/ چگونه شهریه‌های مصوب و مکمل محاسبه می‌شود؟

جزییات تعیین شهریه مدارس غیردولتی/ چگونه شهریه‌های مصوب و مکمل محاسبه می‌شود؟


خبرگزاری فارس ـ گروه تعلیم و تربیت: انتخاب مدرسه مناسب از نظر هر خانواده برای فرزندان، یک دغدغه است؛ دغدغه‌ای که ذهن والدین را درگیر می‌کند؛ برخی والدین، مدرسه مناسب را نزدیک‌ترین مدرسه به محل زندگی می‌دانند و برخی هم، معیارهایی برای یک مدرسه خوب در نظر می‌گیرند و مدرسه فرزندشان را بر اساس آن انتخاب می‌کنند.

دغدغه انتخاب مدرسه برای فرزند، گاهی از بهمن و اسفند آغاز می‌شود و همین موضوع کم کم ماجرای پیش‌ثبت‌نام را به ویژه در مدارس غیردولتی شکل داد؛ پیش‌ثبت‌نام قبل از شروع موعد ثبت‌نام و اعلام بخشنامه شهریه در مدارس غیردولتی آغاز می‌شود و برخی مدارس غیردولتی، مبلغی را به عنوان علی‌الحساب از خانواده‌ها دریافت می‌کنند.

به‌رغم آنکه چندین سال است میزان شهریه بر اساس الگوی تعیین شهریه مشخص می‌شود اما همچنان برخی مدارس غیردولتی هستند که از رقم اعلام شده، بیشتر از خانواده‌ها اخذ می‌کنند چرا که معتقدند برنامه‌هایی فراتر از آنچه آموزش و پرورش مشخص می‌کند، ارائه می‌دهند.

البته شرایط کرونا موجب شده است که برخی مدارس غیردولتی که توان ارائه برنامه‌های متنوع آموزشی در فضای مجازی را نداشتند، بعضی از شاگردان خود را از دست بدهند ولی در مقابل، مدارس غیردولتی نیز هستند که برنامه‌های متعددی را در فضای مجازی و در سایت‌ها و شبکه‌هایی که حتی خودشان هزینه کرده و آماده کردند، ارائه می‌دهند و همچنان هم علاقه‌مندان زیادی دارند.

*** شهریه‌های مصوب و مکمل مدارس غیردولتی

سازمان مدارس و مراکز غیردولتی و توسعه مشارکت‌های مردمی هم در این روزها «دستورالعمل تعیین شهریه مدارس، پیش‌دبستانی‌ها و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی» را ابلاغ کرده است؛ این دستورالعمل با استناد به مصوبه نود و سومین جلسه شورای سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و نظارت مرکزی در خصوص الگوی تعیین شهریه و در راستای اجرای مواد 15 و 16 قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی جهت اجرا ابلاغ شده است.

شهریه مصوب مدارس و پیش‌دبستانی‌های غیردولتی

شهریه مصوب شامل هزینه‌های مرتبط با ارائه برنامه هفتگی مدارس و پیش‌دبستانی‌ها بر اساس ساعات مصوب شورای عالی آموزش‌وپرورش و ساعات فوق‌برنامه درسی مندرج در الگو است.

شهریه فعالیت‌های آموزشی و پرورشی مکمل مدارس غیردولتی

شهریه فعالیت‌های آموزشی و پرورشی مکمل و مربوط به برنامه‌ها یا فعالیت‌هایی که بنا به درخواست کتبی ولی دانش‌آموز، بر اساس نیازسنجی و مطلوبیت برای دانش‌آموزان، به‌منظور تنوع‌بخشی به فرصت‌های آموزشی و پرورشی (اعم از علمی، پرورشی، فرهنگی، ورزشی، مهارتی و خدمات مشاوره‌ای تربیتی و تحصیلی) منطبق با معیارها و اهداف دوره و پایه تحصیلی خارج از برنامه هفتگی (برنامه مصوب و فوق‌برنامه درسی) از سوی مدارس غیردولتی، ارائه می‌شود.

این فعالیت‌ها در طول هفته، پس از ساعات رسمی فعالیت واحد آموزشی، خارج از برنامه هفتگی (برنامه مصوب و فوق‌برنامه درسی) و پنجشنبه‌ها و با اخذ رضایت کتبی از ولی دانش‌آموز برنامه‌ریزی و اجرا می‌شود. البته اردوها، بازدیدها و سایر فعالیت‌های غیرمستمر که زمان اجرای آن به‌صورت تراکمی روزانه است، مشمول این فعالیت‌ها نمی‌شود.

*** حداکثر زمان اجرای فعالیت‌های تابستانی مدارس

فعالیت‌های تابستانی مدارس در قالب فعالیت‌های مکمل قرار می‌گیرد و حداکثر زمان اجرای آن در ایام تابستان برای دوره ابتدایی، 6 هفته و حداکثر 4 روز در هفته، برای متوسطه اول، 8 هفته و حداکثر 4 روز در هفته و برای متوسطه دوم و هنرستان‌ها، 10 هفته و حداکثر 5 روز در هفته قابل‌اجراست.

فعالیت‌های مکمل پایه دوازدهم مدارس متوسطه دوره دوم حداکثر 310 ساعت فعالیت آماده سازی کنکور شامل 210 ساعت کلاس درسی در طول سال تحصیلی، 50 ساعت مشاوره و 50 ساعت ارزشیابی است.

شهریه مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی

شهریه‌ای که به ازای فعالیت‌های آموزشی و پرورشی ارائه شده در آموزشگاه‌های علمی آزاد، زبان‌های خارجی و مراکز آزمون اخذ می‌شود.

** ضوابط شهریه مصوب

یک سؤالی همیشه مطرح است که شهریه مدارس غیردولتی چگونه تعیین می‌شود؛ چرا برخی مدارس بیشتر و برخی مدارس کمتر می‌گیرند!

شهریه هر یک از دوره های تحصیلی توسط مؤسسان مدارس با توجه به الگوی تعیین شهریه پیشنهاد و پس از بررسی و تصویب در شورای تعیین شهریه شهرستان/ منطقه/ ناحیه به تأیید نهایی شورای نظارت استان می‌رسد و از طریق سامانه مربوطه ابلاغ می‌شود.

شهریه پایه دوازدهم دوره دوم متوسطه نظری و مهارتی با ضریب افزایش 15 درصد شهریه پایه دهم و یازدهم همان مدرسه محاسبه می‌شود. شهریه پیش‌دبستانی‌های ضمیمه مدارس ابتدایی غیردولتی 80 درصد شهریه دوره ابتدایی همان مدرسه تعیین می‌شود.

شهریه پیش‌دبستانی‌های غیردولتی دایر در فضای مازاد مدارس دولتی نیز مطابق الگوی تعیین شهریه و از طریق سامانه مشارکت‌ها محاسبه می‌شود و نباید از 70 درصد میانگین شهریه پیش‌دبستانی‌های مستقل غیردولتی آن منطقه بیشتر باشد. مؤسسان این واحدهای آموزشی نیز موظف به ثبت و تکمیل اطلاعات حقوق و بیمه پرسنل، دانش آموزان، شهریه و … در سامانه هستند.

برای پیش‌دبستانی‌های مستقر در فضای مازاد مدارس دولتی سال تحصیلی 1400ـ1399 که سال تحصیلی آتی در فضای مستقل از مدارس دولتی مستقر خواهند شد. میانگین شهریه پیش‌دبستانی مستقل آن منطقه به عنوان شهریه سال 1400ـ1399 آنها منظور خواهد شد.

** شهریه مدارس جدیدالتأسیس چگونه تعیین می‌شود؟

شهریه مدارس جدیدالتأسیس همانند دیگر مدارس از طریق الگوی مذکور محاسبه و تعیین می‌شود. شهریه مدارس غیردولتی استثنایی همانند دیگر مدارس از طریق الگوی تعیین شهریه محاسبه می‌شود. ضمنا شهریه این مدارس تا دو برابر میانگین شهریه دوره تحصیلی مرتبط در همان شهرستان/ منطقه/ ناحیه با نظر شورای تعیین شهریه شهرستان/منطقه/ ناحیه و با تأیید شورای نظارت استان قابل افزایش است.

شهریه هر واحد درسی در مدارس غیردولتی بزرگسال با نظر شورای نظارت استان بر اساس حداکثر 70 درصد میانگین شهریه مصوب دوره دوم متوسطه همان منطقه/ناحیه تقسیم بر تعداد کل واحدهای یک سال تحصیلی تعیین می شود. ضمنا نرخ واحدهای عملی در هنرستان‌ها تا دو برابر واحد نظری محاسبه می شود. شهریه مدارس بزرگسالان در دوره اول متوسطه 70 درصد شهریه مصوب نوبت روزانه همان مدرسه تعیین می شود.

البته بر اساس تبصره ذیل ماده 16 قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی، مؤسس می تواند اعتراض خود را نسبت به نرخ شهریه تعیین شده، ظرف مدت بیست روز پس از تاریخ ابلاغ شهریه مصوب برای بررسی مجدد در سامانه تعیین شهریه(پنل کاربری مؤسس در سامانه مشارکت‌ها و از طریق منوی ثبت درخواست تجدیدنظر شهریه) ثبت نماید.

 مؤسس موظف است تمام شهریه‌های اخذ شده از اولیای دانش آموزان شامل شهریه مصوب و شهریه فعالیت‌های آموزشی و پرورشی مکمل، موضوع ماده 14 قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز غیردولتی و نحوه دریافت آنها را در راستای اجرای مواد 17 و 18 همان قانون، در سامانه تعیین شهریه به آدرس www.mosharekatha.ir  ثبت کرده و نسبت به عقد قرارداد جداگانه در دو نسخه از طریق سامانه الکترونیکی مذکور اقدام کند. بدیهی است نظارت بر دریافت شهریه‌های فوق بر اساس نسخ قراردادهای مالی ثبت شده در سامانه و پرونده دانش آموز است.

در صورتی که مؤسس نسبت به تفکیک دوره تحصیلی ابتدایی به دوره اول و دوم ابتدایی در همان شهرستان/ منطقه/ ناحیه اقدام کند، شهریه این دو دوره در سال تحصیلی 1401ـ1400 یکسان خواهد بود.

** ضوابط شهریه فعالیت‌های مکمل

ضوابط شهریه فعالیت‌های مکمل شامل تأمین نیروی انسانی واجد شرایط مطابق ماده ۲۳ قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز اموزش و پرورشی غیردولتی، دارا بودن امکانات و تجهیزات مورد نیاز به منظور برگزاری فعالیت‌ها به ویژه فعالیت‌های مهارتی، ورزشی و هنری، حضور مستمر مدیر یا یکی از معاونین در طول برگزاری فعالیت در مدرسه و ارائه گواهی حضور و گذراندن دوره های مربوطه به دانش‌آموزان است؛ البته عقد قرارداد با مؤسسات دارای صلاحیت با تأیید شورای نظارت استان به منظور اجرای دوره‌ها بلامانع است.

شورای نظارت استان موظف است عناوین و حداکثر میزان ساعات فعالیت‌ها برای هر دوره تحصیلی را مشخص و به شورای تعیین شهریه شهرستان/ منطقه / ناحیه ابلاغ کند و مرجع تعیین شهریه فعالیت‌های مکمل، شورای تعیین شهریه شهرستان/ منطقه / ناحیه با توجه به پیشنهاد مؤسس است.

شهریه اعلام شده فقط برای همان سال تحصیلی است و استناد آن برای سال‌های دیگر موضوعیتی ندارد و نظارت بر رعایت قوانین و ضوابط تعیین، ابلاغ و اخذ شهریه فعالیت‌های آموزشی و پرورشی مکمل بر عهده شورای نظارت استان‌هاست.

ناگفته نماند ضوابط برگزاری اردوهای آموزشی، پرورشی، زیارتی، تفریحی و علمی اعم از تولید سال تحصیلی، تابستان و ایام تعطیلات نوروزی مطابق آیین‌نامه برگزاری اردوهای معاونت پرورشی و فرهنگی خواهد بود.

** ضوابط شهریه مراکز

شهریه این مراکز در سال ۱۴۰۰ با انجام هماهنگی‌های برون دستگاهی و اجرایی شدن الگوی تعیین شهریه توسط شورای تعیین شهریه شهرستان/ منطقه یا ناحیه ضمن اخذ پیشنهاد مؤسسان مراکز بر اساس شهریه سال قبل سال ۱۳۹۹ +  افزایش ۱۵ درصدی ردیف یک جدول بالا + افزایش درصد یکی از بندهای ردیف ۲ جدول (امتیاز کیفیت‌بخشی کسب شده از فرم نظارت جامع حداکثر تا ۱۵ درصد) به صورت علی‌الحساب محاسبه و جهت بررسی و تأیید به شورای نظارت استان ارسال و ابلاغ می‌شود.

شهریه مراکز برگزاری آزمون فقط مشمول افزایش ردیف یک هستند همچنین شهریه مراکز جدید تأسیس برابر میانگین نرخ مراکز مشابه در همان منطقه تعیین می‌شود.

شهریه تمام مدارس و پیش دبستانی‌های غیردولتی در سال تحصیلی ۱۴۰۱ ۱۴۰۰ بر مبنای الگوی تعیین شهریه محاسبه و در سامانه مشارکت‌ها به آدرس www.mosharekatha.ir به مؤسسان ابلاغ می‌شود.

مؤسسان مدارس و پیش‌دبستانی‌ها با نمایندگان حقوقی مؤسسات آموزشی غیردولتی باید با توجه به اسناد و مدارک واحد آموزشی مربوطه نسبت به ثبت اطلاعات مندرج در سامانه مشارکت‌ها اقدام کنند. بدیهی است بدون ثبت اطلاعات در سامانه فوق، تعیین شهریه امکان‌پذیر نبوده و شهریه سال گذشته به عنوان شهریه سال آتی اینگونه مدارس و پیش‌دبستانی‌ها درج و ابلاغ می‌شود و شورای نظارت استان مکلف است در خصوص نحوه ادامه فعالیت این واحدهای آموزشی تصمیم‌گیری کند.

** شهریه معلمان مدارس غیردولتی چگونه تعیین می‌شود؟

سقف حق‌التدریس پرداختی به دبیر/ آموزگار/ هنرآموز/ مربی پیش‌دبستانی با توجه به ضوابط و مقررات توسط شورای تعیین شهریه شهرستان/ منطقه/ ناحیه به شورای نظارت استان پیشنهاد و پس از تأیید شورای نظارت استان و نظر کارگروه تخصصی تعیین شهریه ذیل شورای سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و نظارت مرکزی در سامانه لحاظ می‌شود.

امتیاز مربوط به سطح آموزشی و پرورشی مدارس حداکثر تا ۱۵ درصد بر اساس شاخص‌های سطح آموزشی و پرورشی با توجه اطلاعات ثبت شده در سامانه توسط مؤسسین مطابق الگو برای هر مدرسه محاسبه می‌شود.

انتهای پیام/





منبع خبر

این مطلب مفید بود؟
>

آخرین اخبار

تبلیغات
تبلیغات
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید