به گزارش خبرنگار مجاهدت به نقل از گروه دیگر رسانههای خبرگزاری فارس، روزنامه جام جم با جواد قارایی که مردم با ایرانگرد از طریق امواج تلویزیون با او آشنا شدند گفتوگو کرده است. بخشهای خواندنی این مصاحبه تفصیلی در ادامه آمده است.
ایرانگرد یک تا چهار یک صدم زیباییها و جذابیتهای ایران هم نیست
ایرانگرد یک تا چهار یک صدم زیباییها و جذابیتهای ایران هم نیست. ما پتانسیل بالایی از نظر مناطق جالب توجه در ایران داریم، چون اولا کشور بسیار پهناوری داریم و دوم آنکه تنوع اقلیمی زیادی داریم که باعث شده تنوع فرهنگ، گویش و زبان، معماری و.. هم وجود داشته باشد، جریانی که باعث میشود تا جاذبههای کشورمان واقعا زیاد باشد تا جایی که جزو ۵ کشور دارای تنوع گردشگری در جهان هستیم.
کرونا کارمان را عقب انداخت
کرونا کارمان را خیلی عقب انداخت، هم خودم و برخی از افراد گروه کرونا گرفتیم و همین باعث شد کارمان مدام به تعویق و تاخیر بیفتد. علاوه بر آن مشکل دیگری که داشتیم این بود که برای ایرانگرد ۴ اقوام و عشایر مختلفی را انتخاب کرده بودیم که با آنها کار کنیم اما به دلیل آنکه کرونا بود نتوانستیم برویم، یا در آن منطقه کرونا بود یا گاهی نگران بودیم که ما به آنها این ویروس را منتقل کنیم، همین باعث شد بیشتر به طبیعت بپردازیم و کمتر بین مردم برویم چون این خطر هم برای ما وجود داشت و هم برای مردم.
در سری جدید اگر واکسن زده شود و مشکل تا حدی برطرف شود فکر میکنم خیلی راحتتر بتوانیم اینکار را انجام دهیم. یعنی اقوام مختلف ایران بیشتر در این فصل (پنجم) حضور پیدا میکنند چون آنها هم بخش بسیار مهمی از پتانسیل گردشگری ایران هستند.
فقط سراغ سوژههای جدید میرویم/ به معضلات هم توجه داریم
در ایرانگرد یک تا پنج و حتی بعد از آن تا هر زمان و تعدادی که این کار ادامه داشته باشد، تمام مناطق جدید هستند و ما به هیچ عنوان سراغ نقاطی که قبلا به آن پرداختیم نمیرویم. ما هنوز حتی به خیلی از استانها مثل گلستان، آذربایجانغربی و شرقی، خراسان شمالی و رضوی، ایلام، کرمانشاه، قزوین، قم و… نرفتیم و تازه همان استانهایی که کار کردیم تنها گویای بخش کوچکی از پتانسیلی بوده که در آن منطقه وجود داشته بنابراین هنوز ظرفیت زیادی برای پرداخت داریم.
فکر میکنم در ایرانگرد ۴ ما هم از نظر جاذبههای تصویری یعنی نوع تصویربرداری، کیفیت آن و موارد مختلف دیگر نسبت به فصلهای قبل خیلی بهتر بودیم. از طرفی سعی کردیم در پژوهش و نگارش هم به همین شکل باشیم یعنی علاوه بر روان بودن و سادگی برای تمام مردم، از روستاییان گرفته تا دانشگاهیان و همه گروهها با هر نگرشی بتوانند با کار ارتباط برقرار کنند و اطلاعات کلی درباره کشورمان بگیرند.
ما تنها گل و بلبل نداریم بلکه معضلات زیست محیطی، اجتماعی و… را هم درهر کدام از این مناطق داریم اتفاقی که سعی کردیم در هر قسمت تا حدی به آنها رسیدگی و بیان کنیم همچنین در این بین اگر راهکاری توسط کارشناسان به ما داده میشود، آنها را ارائه میکنیم تا مسوولان هم بتوانند از آن استفاده کنند.
نیکورزی ایرانگرد
انجمن نیکورزی ایرانگرد را اوایل پارسال در وزارت کشور ثبت کردم. هدف ما در این انجمن کمک به مناطق محروم یا کمتر توسعه یافته است، بهویژه مناطقی که ظرفیت بالای گردشگری دارند اما از مشکلات خیلی ساده مثل سرویس بهداشتی، آب، برق و… برخوردارند. استقبال مردم خیلی خیلی خوب بوده و من هم وسیلهای بودم تا این جریان را در کنار آنها رقم بزنم.
هدف اول ما کارآفرینی در حوزه گردشگری بود، اینکه در روستاهای محرومی که ظرفیت بالای گردشگری دارند کارآفرینی کنیم، اقامتگاه بسازیم و آموزششان بدهیم تا بعد دست آنها را در دست آژانسهای گردشگری بگذاریم که بتوانند از داراییشان پول دربیاورند اما در ادامه، کرونا آمد و همه چیز به هم ریخت.
البته گفتیم صبر میکنیم تا این بخش را بعد از کرونا راه بیندازیم و فعلا زیرساختهایشان را درست کنیم. مثلا برای خانوادهها بز مولد میخریم که بچههای آن هم برای خودشان باشد، سرویس بهداشتی برایشان ساختیم، مخزن آب و حمام درست کردیم، به بحث برق آنها توسط انرژی خورشیدی رسیدگی کردیم و موارد دیگری که تا زمان رفتن کرونا و تاسیس اقامتگاههای بومگردی ادامه خواهد داشت.
ساخت مستند در ایران هیچ درآمدی ندارد/ ۱۰ سال است که خودرو ندارم
فکر میکنم همه میدانند که ساخت مستند در ایران هیچ درآمد و عایدی برای مستندساز ندارد و مستندسازی که پای این قضیه میماند تنها به خاطر دغدغه و عشقی است که به سوژهاش دارد. من اگر فیلم یا سریال میساختم شاید یکشبه ره ۲۰ساله را میرفتم اما دغدغه من ایران، مردم ایران، جاذبهها و صنعت گردشگری است و به همین دلیل به منافع مالی آن فکر نمیکنم، با آنکه گرفتاریهایی در این زمینه دارم.
همین الان که با شما صحبت میکنم ۱۰ سال است که خودرو ندارم و هنوز نتوانستم بخرم و خانه ۸۰ متری در مرکز شهر دارم. این همه دار و ندار من است و هیچ عایدی از این جریان نداشتم. من به خاطر رزومهام خیلی راحت میتوانستم بروم و مقیم کانادا شوم اما عاشق ایران هستم، حتی در این مدت از چند کشور از من برای کار دعوت شده اما هیچ کدام به چشم من نمیآید و واقعا دغدغهام ایران است؛ اینکه بتوانم قدمی برای کشور بردارم، کاری که آن را انجام دادهام. زمانی که میبینم در مناطقی که کار کردم چقدر گردشگر زیاد شده و کارآفرینی اتفاق افتاده یا حفاظت از محیط زیستشان بیشتر شده، برای من خیلی با ارزش است.
من با خودم عهد کرده ام تا زمانی که زنده هستم و میتوانم در این راه قدم بردارم و از کشور و مردمم مراقبت کنم. همین که امروز جلوی آینه خودم را نگاه میکنم حس خوبی از کارهایی که کردم دارم، برایم با ارزشترین چیزی است که دارم.
در جستجوی اسپانسر برای ساخت ایرانگردش
میتوانم بگویم همه کارهای مسابقه «ایرانگردشو» را انجام دادیم، برنامه ریخته شده و تمام جزئیات هم نوشته و آماده شده است. ما حتی جلسه فنی آن را هم برگزار کردیم اما از آنجا که هزینه ساختش بالاست، امیدوارم این تولید با کمک سازمان اتفاق بیفتد یا خود سازمان بتواند اسپانسری را بیاورد که بشود ایرانگردشو را بسازیم.
ایرانگردشو علاوه بر اینکه مطمئنم گوی سبقت را از همه مسابقههایی که در شبکههای مختلف صدا وسیما پخش میشود، میرباید بسیار هم مفید است. گاهی برخی برنامهها فقط سرگرمکنندهاند و بیننده زیادی دارند اما برنامههای دیگری هم هستند که علاوه بر سرگرمی شما را با کشورتان، جاذبههایش و آنچه وجود دارد، آشنا میکند همچنین کارآفرینی بسیار زیادی را به وجود میآورد و باعث میشود مقاصد گردشگری مختلفی در صنایع دستی، بهداشت و حتی آموزش داشته باشیم.
یاد گرفتم همیشه امیدوار باشم
من اصلا دلسرد نمیشوم چرا باید این اتفاق بیفتد؟ بههرحال من زمانی برای زندگی دارم که چه دلسرد شوم چه نه، سپری میشود و تمام میشود. به همین دلیل یاد گرفتم همیشه امیدوار باشم، با مشکلات بجنگم، سختیها را تحمل کنم، بایستم و برای کشورم قدمی بردارم. تا الان هم توانستم و حتی اگر اوایل ناامید میشدم الان دیگر هیچوقت ناامید نمیشوم و با ایمان بیشتر قدمهای محکمتری برمیدارم.
ما یک تیم پژوهش داریم که متشکل از حدود ۱۰نفر است. این عزیزان زمان بسیاری میگذارند و تمام منابع را بررسی میکنند. از فضای مجازی، سازمان محیطزیست و منابع طبیعی گرفته تا مردم محلی، ایرانگردها و….. در نهایت هم بعد از تعامل با هم با در نظر گرفتن فاکتورهای مختلف از بصری گرفته تا معنوی منطقهای که میخواهیم برویم را انتخاب میکنیم، چرا که هر فضایی برای معرفی باید چنین پتانسیلی داشته باشد.
امروز هرجا که میروم مردم به من خیلی لطف دارند و محبت میکنند. این نعمتی است که خداوند به من عطا کرده و درنهایت باعث میشود در خیلی از موارد کارمان سریعتر انجام شود و راه بیفتد. در واقع این جریان بسیار کمک کننده بوده و من از همه مردم سپاسگزارم.
چند خاطره با اتفاقات خوب ایرانگردی
میتوانم بگویم هرجایی که کار کردیم یک رخداد خوب افتاد مثلا یکی از این موارد سواحل زرآباد در استان سیستانوبلوچستان بود که رملهای ماسهای چسبیده به دریای زیبایی دارد؛ اتفاقی که چند نمونه بیشتر در دنیا ندارد. در زمان تصویربرداری کار در این منطقه بخشدار آنجا گفت قرار است اینجا آلاچیق بزنند و من یک ساعت با آنها صحبت کردم که از این فضا کلا چهار پنج نمونه بیشتر وجود ندارد و سعی کنید این فضا را به همین شکلی که هست حفظ کنید؛ در عوض در روستایی که کنار اینجا هست اقامتگاه بومگردی و موارد دیگر را تاسیس کنید. شکر خدا ایشان هم در نهایت موافقت کردند و برنامهریزیای که اتفاق افتاده بود را لغو کردند و آن فضا به همان شکل باقی ماند.
در کاری، ما درباره جنگلهای هیرکانی صحبت کردیم و از لزوم ثبت جهانی آن گفتیم. سال بعد، آن منطقه ثبت جهانی شد. در مورد کویر لوت نیز به همین ترتیب بود و سعی کردیم پتانسیل و جایگاه آن را به بهترین شکل نمایش دهیم تا جایی که اینجا هم به ثبت جهانی رسید.
در اغلب نقاطی که من کار کردم الان محل بومگردی داریم، مثلا در استان سیستان و بلوچستان کلا دو هتل وجود داشت اما الان حدود هفت هتل و حدود ۱۰۰ محل بومگردی وجود دارد. همه اینها به دنبال همان تبلیغات و دیده شدن رخ داده است و باز هم بابت آن من از سازمان صداوسیما ممنونم که این فرصت را به من داد تا بتوانم به کشورم خدمت کنم.
میتوانیم چاه نفت و گاز را ببندیم و از گردشگری سود ببریم
این برای من نعمت بزرگی است که باعث رونق گردشگری داخلی شویم و من امید دارم ایران در سالهای آینده قطعا یکی از مهمترین مناطق گردشگری میشود و ارزآوری زیادی در این حوزه خواهیم داشت. فقط باید نگاه کلانتری در این زمینه شود. ما میتوانیم در چاه نفت و گاز را ببندیم و از گردشگری بسیار بیشتر سود ببریم، اتفاقی که طی چندسال کار کردن روی آن میشود آن را رقم زد.
ایرانگرد تا کی ادامه دارد؟
ایرانگرد تا وقتی اولخدا بخواهد و بعد هم سازمان و مردم بخواهند و من هم زنده باشم میتواند تا ۳۰ مجموعه ادامه پیدا کند. در تمام این سالها علاوه بر مدیران سازمان گروه ایرانگرد سعی کردند در بدترین شرایط، بهترین کیفیت را حفظ کنیم. همچنین از همسر و پدر و مادرم هم تشکر ویژه میکنم و امیدوارم بتوانیم این روند را با بهترین کیفیت ادامه دهیم.
به گزارش خبرنگار مجاهدت به نقل از خبرگزاری فارس چندسالی میشود که ایرانگرد با سبک و سیاق یک مستند واقعی و تمام عیار وسیلهای شده تا مناطق مختلف ایران را از قاب دوربین این گروه ببینیم. گروهی به کارگردانی و روایت جواد قارایی که از سال ۸۹ رسما متولد شد و فصل پنجم آن هم در حال ساخت است. در این مجموعه مستند قارایی علاوه بر انعکاس قصه روستاها و مناطق کمتر دیده شده از معضلات و کمبودهایی که هر کدام دارند هم میگوید، اتفاقی که باعث شده تا گاهی تلنگری هم برای مسوولان ماجرا باشد.
انتهای پیام/
منبع خبر