سخنگوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: آیتالله رئیسی در دیدار با شماری از پژوهشگران پراستناد ضمن شنیدن صحبتهای آنها، راهکارهایی برای حل مشکلات معیشتی و جلوگیری از مهاجرت نخبگان ارائه داد.
به گزارش مجاهدت از مشرق، آبان ماه گذشته بود که معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری خبر داد بر اساس روشهای علمی استخراج داده و اطلاعات پایگاه شاخصهای اساسی علم (ESI)، ۸۴۱ پژوهشگر ایرانی در زمره پژوهشگران پراستناد یکدرصد برتر دنیا قرار گرفتند.
پیمان صالحی افزود: فهرست پژوهشگران پراستناد یک درصد برتر دنیا مستخرج از پایگاه شاخصهای اساسی علم (ESI) متعلق به شرکت کلاریویت آنالیتیکس، توسط موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری در مهر ۱۴۰۱ تحلیل و پالایش شد و تعداد پژوهشگران ایرانی پراستناد یک درصد برتر دنیا که توسط موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری از سال ۱۳۹۸ تاکنون شناسایی شده، رشد قابلتوجهی داشته است. تعداد دانشمندان ایرانی این فهرست از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۱ به ترتیب ۲۴۹، ۳۶۱، ۵۱۲، ۶۸۵ و ۸۴۱ نفر بوده است و به این ترتیب در یک دوره چهار ساله رشد حدود ۳۴۰ درصدی در ورود پژوهشگران ایرانی به فهرست یک درصد برتر دنیا مشاهده می شود.
اکنون و در یکی از اولین دیدارهای ماه مبارک رمضان و سال نو خورشیدی، آیتالله دکتر سید ابراهیم رئیسی عصر روز سهشنبه (هشتم فروردین) با جمعی از این اساتید و دانشمندان یک درصد پراستناد جهان دیدار کرد و در حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی پای صحبتها، پیشنهادها، نظرها و گلایههای آنها نشست.
علی شمسیپور روز چهارشنبه در مورد این جلسه اظهار داشت: جلسه دیدار آقای رئیسجمهور با جمعی از منتخبان دانشمندان ایرانی یکدرصد پراستناد دنیا بود. فهرست این دانشمندان که بیش از ۸۰۰ دانشمند هستند، اخیرا اعلام شد و از این تعداد حدود ۱۰۰ نفر از دانشگاههای مختلف وزارت علوم، وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد در این جلسه حضور داشتند و از این تعداد ۱۰ نفر سخنانی را بیان کردند.
بیشتر بخوانید:
دانشمندان علاوه بر تلاشهای علمی برای رفع مشکلات کشور راهکار ارائه کنند
وی با اشاره به اهمیت دانش و جایگاه دانشمند از نظر رئیسجمهور گفت: دیدار رئیسجمهور با این دانشمندان روز هشتم فروردین، جزء اولین دیدارهای ایشان در سال جدید است و همین اهمیت علم را برای ایشان نشان میدهد. دولت و شخص رئیسجمهوری اهمیت زیادی برای دانشمندان قائل است و از روز اولی که مستقر شده، به طور متوسط ماهانه یک جلسه با جمع دانشگاهیان به اشکال مختلف مانند حضور در دانشگاهها، شرکت در اجلاس روسای دانشگاهها، مراسم تقدیر از دانشجویان یا استادان نمونه کشوری و آیین تجلیل از منتخبان جشنوارههایی مانند فارابی یا خوارزمی داشته و جامعه دانشگاهی هم از این موضوع استقبال کرده اند.
دغدغهها و مسائل پژوهشگران پراستناد کشور
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در مورد محورهای اصلی مطرح شده در این جلسه توسط دانشمندان گفت: خروج نخبگان و ضرورت حمایت از استادان جوان و دانشجویان مقطع دکتری، مساله اشتغال دانشآموختگان با توجه به ظرفیتهای بزرگ صنعتی، کشاورزی، انرژی و غیره از موارد مطرح شده بود.
شمسی پور ادامه داد: همچنین یکی از دانشمندان حاضر پیشنهادی مبنی بر تشکیل بنیاد یا مجموعهای را داد که دانشمندان یکدرصد و دودرصد در این مجموعه شبکهسازی شده، همفکری کرده و برای کمک به کشور و دولت پیشنهاد ارائه دهند. مساله دیگر وجود ظرفیت زیاد علمی در اعضای هیات علمی است. با توجه به اینکه تعداد اعضای هیات علمی به چند ده هزار نفر میرسد، از این ظرفیت میتوان برای حل مسائل صنعت و جامعه استفاده کرد.
یکی از دغدغههای مطرح شده در جلسه، موضوع دانشگاه فرهنگیان بود؛ از این جهت که دانشگاه فرهنگیان معلم پرورش میدهد و آنها با جامعه دانشآموزی در تعامل هستند و بسیار مهم است. پیشنهاد شد ظرفیتهایی برای این دانشگاه دیده شود که بتوان از دانشآموختههای علوم پایه مانند فیزیک، شیمی، ریاضی وغیره در این دانشگاه کمک گرفت.
وی ادامه داد: همچنین مساله مسکن استادان جوان مطرح شد؛ با میانگین فعلی حقوق استادان جوان حتی اگر حقوق ۱۰ سال یکباره و در همان بدو خدمت به استاد پرداخت شود به سختی میتواند منزلی تهیه کند یا اصلا ممکن نیست. این افراد از نخبگان هستند و در صورت سختیهای معیشتی احتمال مهاجرت آنها بیشتر میشود. بر این اساس قرار شد با تفاهمنامههایی که با وزارت راه، مسکن و شهرسازی منعقد شده است، برای حل و فصل مسکن استادان و دانشجویان دکتری تا حد امکان تلاش کنیم.
سخنگوی وزارت علوم ادامه داد: موضوع دیگر تقویت تجهیزات آزمایشگاهی بود؛ زیرا یکی از پایههای مهم تولید علم تجهیزات آزمایشگاهی است که اگر در دست دانشمند نباشد یا اگر بهروز نباشد تولید علم سخت میشود. رئیسجمهور در این مورد قول دادند کمک ویژهای برای نوسازی تجهیزات به دانشگاهها شود. لزوم ارزشمندی دانشگاهیان در نگاه عامه نیز در این جلسه عنوان شد. مساله حذف مالیات پلکانی نیز از دغدغههای استادان بود که با توجه به وضعیت فعلی حقوق اعضای هیات علمی مالیات بیشتری از آنها کسر میشود. فضای روانی در مورد استادان دانشگاه که در مقاطعی در برخی رسانه ها تحت عنوان «نجومیبگیر» مطرح شد، از موضوعاتی بود که در این جلسه بیان شد و استادان از این موضوع شکایت داشتند.
تاکید رئیسجمهور بر دستیابی به نظام مسائل کشور
وی ادامه داد: در پایان این دیدار و بعد از سخنرانی ۱۰ نفر از پژوهشگران پراستناد، رئیسجمهور بازهم بخشی از وقت خود را به افرادی دادند که مایل بودند خارج از فهرست سخنرانان اصلی مراسم نکاتی را مطرح کنند و نظرهای کوتاه ۱۰ نفر دیگر از استادان حاضر نیز مطرح شد. ایشان تاکید داشتند صحبتهای این دانشمندان را حتما بشنوند.
شمسیپور گفت: رئیسجمهور در نهایت تاکید کرد هر بودجهای که برای دانش و در دانشگاهها و پژوهشگاهها مصرف شود، هزینه نیست بلکه سرمایهگذاری برای کشور است؛ زیرا نتیجه آن به دولت و کشور برمیگردد. با این بودجه نیروی انسانی خوب تربیت میشود و مشکلات جامعه و صنایع را حل میکند.
وی ادامه داد: رئیسجمهور تاکید کرد که به نظام مسائل کشور باید دست یابیم و دولت باید در این زمینه همکاری کند. البته این یک موضوع دوطرفه است و دانشگاه هم میتواند در احصای این نظام مسائل کمک کند ولی دولت بهتر به مسائل مختلف واقف است و میتواند مسائل را در اختیار دانشگاهها قرار دهد تا برای مشکلات راه حل ارائه دهند.
سخنگوی وزارت علوم گفت: رئیسجمهور قول پیگیری مسائل معیشتی و دغدغههای آنها را داد و از تشکیل شبکهای برای پژوهشگران پراستناد کشور استقبال کرد تا از این ظرفیت بهتر برای کشور استفاده شود. اظهار علاقه و تاکید ایشان بر دانش و دانشمندان هم از ابتدا تا انتهای سخنان وی مشخص بود.
این مطلب به صورت خودکار از این صفحه بارنشر گردیده است