گروه حماسه و جهاد دفاعپرس: ۲۱ فروردین سالروز شهادت یکی از فرماندهان بزرگ دوران دفاع مقدس و از دلاورمردان ارتش است که یاد و نام او همواره در ذهن و خاطره مردم ایران زمین باقی خواهد ماند. سپهبد شهید علی صیاد شیرازی فرمانده نیروی زمینی ارتش در دوران دفاع مقدس و جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح بود و کارنامه درخشانی در عملیاتهایی چون طریقالقدس، فتحالمبین، بیتالمقدس و دهها نبرد دیگر دارد. فرماندهی او در ابتدای انقلاب اسلامی و در مقابله با عناصر ضد نظام جمهوری اسلامی در غرب کشور و نیز عملیات مرصاد از مهمترین اقدامات و فعالیت او در دوران کاریاش است.
مهدی صیاد شیرازی فرزند سپهبد شهید «علی صیاد شیرازی» متولد سال ۱۳۶۰ در تهران و فارغالتحصیل دکترای رشته روابط بینالملل از دانشگاه علامه طباطبایی است که به مناسبت سالروز شهادت پدر خبرنگار دفاع مقدس دقایقی را با وی به گفتوگو نشسته که در ادامه ماحصل آن را میخوانید.
دفاعپرس: جناب صیاد شیرازی، التزام فکری و عملی پدر را نسبت به ولی فقیه و اطاعت از اوامر رهبری چگونه ارزیابی میکنید؟
ایشان در التزام فکری و عملی به ولایت فقیه در رتبه اول قرار داشت و درجه یک بود. محور حیات، فکر، عمل و تمام قدرت و هم و غمش این بود که تابع محض ولی زمانه خود باشد. در زمان رهبری امام خمینی (ره) مطیع اوامر ایشان بود؛ اوایل انقلاب و دوران دفاع مقدس و قبل از انقلاب تماما سعی میکرد با توجه به رهنمودهای امام راحل در فضایی که قرار داشت، حرکت کند و برای مدیریت این فضا در ارتش و نیروهای مسلح به نحو احسن آنچه که باید فکر و عمل کند را انجام میداد.
در دوره امام خامنهای (مد ظلهالعالی) نیز یک رابطه اطاعتگونه و در عین حال دوستانه بین ایشان و معظم له وجود داشت، چرا که از ابتدای انقلاب در زمانی که اصفهان بود و فعالیتهای ویژهای را در ارتش اصفهان پی گرفته بود، گزارشاتی را خدمت رهبر معظم انقلاب اسلامی ارسال میکرد و از ایشان مشورت میگرفت و سعی میکرد با تمام توان و قدرت اوامر ایشان را اجرایی کند.
دفاعپرس: از نظر شما کدام ویژگی شهید باعث شد که از دیگر شهدای دفاع مقدس متمایز باشد و نظر ویژه رهبر معظم انقلاب اسلامی را به خود معطوف کند؟
چند ویژگی شاخص و مطرح ایشان داشت که میتواند او را از دیگران متمایز کند، اول اخلاص او بود، اینکه تنها برای خدا اهداف را دنبال میکرد. نکته بعدی صداقتش بود که سعی میکرد در همه امور صادق باشد و در ابتدای جلسات این آیه شریفه که میفرماید «وَقُلْ رَبِّ أَدْخِلْنِی مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِی مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لِی مِنْ لَدُنْکَ سُلْطَانًا نَصِیراً» را قرائت میکرد. عبادت کثیر داشت و از لحاظ عبادی رابطهاش با خدا و اهل بیت (ع) به خصوص امام زمان (عج) از دوران کودکی و تا پایان شهادت بسیار خوب بود. مسئله دیگر اینکه خودش را سرباز امام زمان (عج) و سرباز ولایت میدانست، دعای عهدش ترک نمیشد و عاشقانه دوست داشت یکی از یاران حضرت حجت (عج) باشد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در زمان شهادت پدرم فرمودند «صیاد شایسته شهادت بود، حیف بود در بستر از دنیا برود، باید با شهادت از دنیا میرفت» و به مناسبتهای مختلفی درباره ایشان صحبت میکردند، اینکه فرمودند «صدها خاطره از منطقه خوزستان و کردستان باقی مانده که باید حفظ شود، اینکه اگر برای شهید صیاد شیرازی بخواهند فیلمی بسازند، صرفا برای این شهید نیست بلکه تاریخ انقلاب اسلامی را میتوانند نمایش دهند چرا که این شخصیت با فعالیتهای انقلابی عجین بود». شهید با وجود ارتشی بودن یک بسیجی بود. همان ابتدای شهادت رهبر معظم انقلاب اسلامی بر سر مزار شهید حاضر شده و فرموده بودند «دلم برای صیاد تنگ شده» که این عنوان صیاد دلها از همان زمان باب شد.
دفاعپرس: دلیل اینکه یک فرد ارتشی با آموزشهایی که در دوره پهلوی دیده، قبل از پیروزی انقلاب به سمت جریان انقلاب کشیده شد، چیست؟
به عشق و علاقهاش نسبت به اسلام و انقلاب اسلامی بازمیگردد. دوست داشت در این مسیر و راه تشکیل حکومت اسلامی سهیم باشد. حکومت پهلوی را یک حاکمیت خائن و فاسد میدانست، علیرغم اینکه در ارتش آن دوران خدمت میکرد، ارتشی که نشات گرفته از هواهای نفسانی بود؛ لذا هرجا در دوران پهلوی مغایر با اعتقاد، فکر و راه اسلام و اهل بیت (ع) مواجه میشد مبارزه میکرد و بارها هم دستگیر شده و زندان رفت. قبل از ۲۲ بهمن ۱۳۵۷، حکم اعدامش صادر شد و خودش میگفت تعدادی از نزدیکانش گزارش او را به ساواک داده بودند و بازداشت شد. بعد از انقلاب تا پای جان ایستاد. برای خواندن نماز اول وقت از مافوقش اخطار گرفته بود. قبل از انقلاب به زبان انگلیسی و علم ریاضی مسلط بود. با زبان انگلیسی در کلاسهای زبان تبلیغ اسلام میکرد تا صرفا درس نداده باشد و روی محتوای آن حساس بود.
دفاعپرس: شهید صیاد در دوران دفاع مقدس خدمات زیادی در ارتش داشت، از نظر شما مهمترین خدمت ایشان در آن دوران چیست؟
همه خدمات او قابل ستایش است، اما برخی برههها حساس بود. برای مثال زمان دفاع مقدس که فرماندهی نیروی زمینی را برعهده گرفت و جزو هستههای مهم و موثر نظامی در آن مقطع محسوب میشد این خدمات عیانتر بود. جزو فرماندهان ویژه دفاع مقدس بود و مجاهدتهایی که در کردستان و خوزستان در عملیاتهای مختلف به ویژه در مرصاد برای دفع منافقین داشت، حماسه بزرگی آفرید. بعد از آن مسوولیتهای دیگری چون معاونت بازرسی ستاد کل ارتش و جانشینی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح را برعهده داشت.
دفاعپرس: نگاه شهید نسبت به شهادت چه بود؟ هیچگاه پیش بینی میکرد شهید شود.
شهادت برای او فوزی عظیم و نعمت بود. پاک شدن از همه گناهان و خطاها بود. به شهادت عشق داشت و از اولی که وارد میدان انقلاب شد جانش را کف دستش گرفته بود و هیچجا در کارها و برنامهها کم نمیگذاشت و سعی میکرد با تمام قدرتی که داشت به میدان بیاید و حرفی که باید را بزند؛ لذا به شهادت نگاه معنوی و حقیقی داشت، نگاهش به مرگ و حیات، عالم برزخ و قیامت حقیقتمحور بود و به معنای واقعی کلمه به خدا ایمان داشت. نمونه بارز این را در وصیتنامه ایشان مشاهده میکنیم، جملهای دارد که گفته «خدایا حاضر هستم آنقدر با دشمنان قسمخوردهات بجنگم تا به فیض شهادت نائل شوم و دوست دارم مرا در رکاب امام زمانت قرار دهی». پیشبینی شهادت را داشت و با علمایی هم در ارتباط بود و در این زمینه صحبتهایی بوده است و هم خود و هم این بزرگان پیشبینیهایی داشتند.
دفاعپرس: نظر شما و خانواده نسبت به شهادت پدر چیست؟
صیاد شیرازی: بیانیهای در این رابطه تنظیم شده و به صورت مفصل در آینده منتشر خواهد شد. اما نکتهای که هست شهادت فوزی عظیم بود که قسمت پدر و مایه عاقبت بخیری پدر شد، اما کینه منافقین به عینه در شهادت ایشان دیده میشود که به صورت ناجوانمردانه از پشت خنجر زدند و او را به شهادت رسیدند. این اقدام نشان دهنده ترس و ضعف این گروه است که با چنین نقشهای و در لباس رفتگر اقدام به شهادت مردی بزرگ کردند.
دفاعپرس: امروز و با توجه به مشکلات جامعه کدام رفتار شهید صیاد باید سرمشق مسوولان نظام قرار گیرد؟
صیاد شیرازی: آنچه مهم است جامعه امروز به یک سری دستاوردهایی رسیده و پیشرفتهایی کرده است. به نقاط خوبی دست پیدا کردیم، اما شاهدیم در یک سری از بخشها نواقصی وجود دارد. اگر بخواهیم از خط شهید صیاد و صیادها استفاده کنیم باید به این نکته توجه کنیم که مسوولان مسوولانه خدومانه و با همه توان وارد میدان شوند و برای حل و فصل مشکلات کمک کنند و در این زمینه کم نگذارند. اینکه مسوولی به جایگاه مسوولیت برسد و مردم و مسوولیت خود را فراموش کند این در خط شهدا بودن نیست. مسوولان باید با قدرت تمام نسبت به حل مشکلات مردم به خصوص در نقاط محروم مثل حاشیه شهرها و روستاها و نقاط مرزی بکوشند.
انتهای پیام/ ۱۴۱
منبع خبر