لزوم حمایت دولت از توسعه صنعت پلاسما 


به گزارش مجاهدت از گروه جامعه دفاع‌پرس، دهمین همایش حکمرانی صنعت تولید و پالایش پلاسما در ایران صبح امروز (چهارشنبه ۸ اسفندماه) با حضور دکتر حسن ابوالقاسمی رئیس دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله (عج)، دکتر مصطفی قانعی دبیر ستاد زیست‌فناوری معاونت علمی، فناوری و اقتصاددانش بنیان ریاست‌جمهوری و محمدرضا عابدی رئیس اداره بیولوژیک سازمان غذا و دارو سازمان غذا و دارو برگزار شد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله (عج) به تاریخچه اهدا خون و جمع‌آوری پلاسما در ایران اشاره کرد و گفت: در حال حاضر شاخص انتقال خون ۲۰ درصد افزایش پیدا کرده که این اتفاق خوبی هست که در سال‌های اخیر در سازمان انتقال خون رخ داده هست.

وی ادامه داد: یکی دیگر از دستاورد‌های انتقال خون در ایران این هست که به‌صورت داوطلبانه و به‌صورت معنوی و غیرمادی انجام می‌شود؛ این در حالی هست که در سال ۱۳۴۰ معتادان خون در شیشه کرده و می‌فروختند، اما الان مردم در مراکز انتقال خون، خون اهدا می‌کنند. 

ابوالقاسمی در خصوص فرآیند انتقال خون در ایران گفت: اهدا خون از زمان دفاع مقدس رشد پیدا کرد. در حال حاضر ۶ درصد از خانم‌ها خون اهدا می‌کنند، اما در زمان دفاع مقدس ۵۰ درصد از خانم‌ها خون اهدا می‌کردند.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله (عج) به صنعت پلاسما در کشور اشاره کرد و افزود: یک تصمیمی در شورای انتقال خون‌گرفته شد که بر اساس آن می‌بایست مراکز جمع‌آوری پلاسما سازمان انتقال خون به رقابت با بخش خصوصی پلاسما می‌پرداختند؛ این موضوع باعث شد تا آمار اهدا پلاسما از ۲۷ نفر در هر ۱۰۰۰ نفر به ۲۲ نفر در هر ۱۰۰۰ نفر کاهش پیدا کند.

وی در خصوص میزان پلاسما موجود در کشور گفت: در حال حاضر سالانه ۵۸۰ هزار لیتر پلاسما در کشور تولید می‌شود؛ البته نیاز کشور یک میلیون و ۲۰۰ هزار لیتر پلاسما در سال هست که امیدواریم به خودکفایی برسیم.

ابوالقاسمی تأکید کرد: ما از سال ۱۳۸۴ از پلاسما خودمان در کشور استفاده می‌کنیم؛ این درحالی هست که هنوز بسیاری از کشور‌های منطقه پلاسمای خود را دور می‌ریزند و نمی‌توانند از آن استفاده کنند.

وی در ادامه بیان کرد: در حال حاضر دارو فاکتور ۹ با استفاده از پلاسما‌های داخل کشور تولید می‌شود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله (عج) با تأکید بر خصوصی‌سازی صنعت پلاسما در کشور گفت: ما اصلا نباید این اختیار را به بخش دولتی و سازمان انتقال خون بدهیم؛ یک بار این موضوع آزمون ناموفق پس داده و دوباره نباید آن اشتباه را تکرار شود.

ابوالقاسمی در خصوص چالش‌های صنعت پلاسما در ایران گفت: یکی از چالش‌ها این عرصه این هست که برخی از افراد به‌صورت رایگان و داوطلبانه اهدا می‌کنند، اما برخی دیگر به‌ازای اهدا پلاسما مبلغ جزئی به‌اندازه هزینه رفت‌وآمد دریافت می‌کنند. این موضوع یکی از چالش‌های جمع‌آوری پلاسما در کشور هست.

وی در آخر گفت: دولت باید از این صنعت حمایت کند؛ زیرا صنعت پلاسما دیربازده و پالایش‌ها هزینه بر هست و بخش خصوصی برای طولانی‌مدت توان حمایت ندارد.

در ادامه رئیس اداره بیولوژیک سازمان غذا و دارو در خصوص دریافت و جمع‌آوری پلاسما گفت: استاندارد‌ها و مقررات تولید پلاسما، فرآیند تولیددارو‌های مشتق از پلاسما و پروتئین‌های درمانی به انتقال پلاسما از یک انسان به انسان دیگر ربط پیدا می‌کند.

وی درباره ضوابط و استاندارد‌های دریافت پلاسما در مراکز اهدا پلاسما توضیح داد: باید به فرد اهداکننده آموزش داده شود. مصاحبه معافیت دائم، معافیت موقت، معاینه بالینی و استمرار اهدا و… از جمله اقداماتی هست که باید برای فرد اهداکننده به‌صورت مکرر انجام شود؛ زیرا ممکن هست که یک اهداکننده نیاز داشته باشد به‌صورت دائم یا موقت از اهدا معاف شود.

عابدی در خصوص تعداد دفعات اهدا پلاسما مجاز گفت: هر فردی که اهداکننده هست باید به‌صورت مستمر سالانه ۳۰ الی ۳۶ بار پایش شده و پلاسما اهدا کند؛ زیرا بی‌ضرر بودن پلاسما بسیار اهمیت دارد.

وی در خصوص نکات قابل توجه در روند تولید پلاسما گفت: پذیرش اهدا، انتخاب اهدا کننده، مراقبت‌های اپیدمیولوژیک، شرایط دستگاه‌ها و کیت‌ها، معتبرسازی روش‌ها و دستگاه‌ها، ارزیابی کیفیت پلاسما، غربالگری بیماری‌های عفونی، آموزش‌های پس از اهدا، حفظ محرمانگی و… از جمله مواردی هست که در روند تولید پلاسما باید به آن توجه کرد.

انتهای پیام/۹۵۵

این مطلب به صورت خودکار از این صفحه بارنشر گردیده هست

این مطلب مفید بود؟
>

آخرین اخبار

تبلیغات
تبلیغات
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید