نماد سایت مجاهدت

مهارت مدیریت «عیدی» را به بچه‌ها بیاموزید

مهارت مدیریت «عیدی» را به بچه‌ها بیاموزید


به گزارش خبرنگار مجاهدت به نقل از مشرق، یکی از بهترین علایق و خاطرات بچه ها از دوران کودکی عیدی گرفتن از بزرگترها و فامیل ها است، از پدر و مادر گرفته تا پدر بزرگ و مادربزرگ و دیگر اعضای خانواده که بهترین خاطراتشان را می سازد. بنابراین شاید اینطور بتوان گفت که بهترین لذت بچه ها از عید به جز تفریح و گردششان، عیدی گرفتن است.

برای عیدی دادن بهتر است که مقدار کمی پول براساس سن و سال بچه در نظر گرفته شود، به طور مثال برای بچه های کوچکتر کمتر و برای بچه های بزرگتر بیشتر در نظر گرفته شود و مزیت پول نسبت به سایر نوع عیدی ها این است که این حق انتخاب را برای بچه ها قائل می شوید تا خودشان براساس علایقشان خرید کنند یا پول هایشان را جمع کنند. خیلی ها هم اعتقاد دارند که عیدی نباید پولی باشد بلکه براساس سن بچه برایش خرید کنند که آن هم نظر دیگری است.

بیشتر بخوانید:

رسوخ شعار غلط «فرزند کمتر زندگی بهتر» در فرهنگ ایرانی

در هر صورت نکته مهم این است که لذت عیدی گرفتن را از بچه هایمان نگیریم و همینطوری عیدی آنها را از خودشان نگیریم، خیلی از بچه ها این خاطره در ذهنشان مانده که پدر و مادرها به حساب ذخیره کردن پول هایشان عیدی شان را می گیرند اما در هر صورت بچه ها نمی فهمند  چه اتفاقی در طول سال برای عیدی شان افتاد و این خاطره در ذهنشان آنقدر باقی می ماند که برای بقیه  نیز تعریف می کنند. در عیدی‌های نقدی بهتر است از پول نو استفاده کنید، چون کودکان تفاوت پول کهنه و نو را متوجه می‌شوند.سعی کنیم از تعداد اسکناس‌ها خردتر در پرداخت عیدی استفاده کنید، چون در ذهن کودکان تعداد بیشتر اسکناس به معنای ارزش بیشتر پول  و ذوق بیشتری می‌کنند.

حتی اگر پدر  و مادر عیدی بچه ها را برای خودشان در بانک  گذاشته یا ذخیره کرده باشند بهترین حالت این است که بچه ها در جریان این ذخیره کردن باشند مثلا برایشان قلکی تهیه شود که بچه ها در جریان ذخیره پول هایشان قرار بگیرند و خودشان در طول سال تصمیم بگیرند آن را در جایی هزینه کنند یا خیر و یا اینکه چه چیز مورد نیازشان است که می توانند آن را با پول عیدی شان تهیه کنند این بهترین حالت لذت بخش برای بچه ها می تواند باشد همین که مدیریت مالی شان نیز در دست خودشان است و بچه ها را به سمت استقلال سوق می دهد.

بنابراین عیدی بچه ها را به خود آنها بدهید و اگر سن و سالشان برای ذخیره کردن کم است به انها یاد دهیم که چطور پول هایشان را جمع و نگهداری کنند، اگر هم سن آنها به این حد نمی رسد و هنوز نمی دانند که با پول چه می کنند، بهتر است پدر و مادر آنها را به فروشگاه ببرند و برایشان توضیح دهند که مثلا با عیدی خودشان برایشان اسباب بازی یا وسیله دیگری خرید می کنند اما این حق انتخاب را برای خود بچه قائل شوند.

نکته دیگر این است که پول یا هدیه ای که دیگران به بچه ها می دهند را تمسخر نکنید. یکی از وظایف والدین این است که به کودکانشان یاد دند انسان قدرشناسی باشد، این به سلامت روانی کودکان کمک می کند. چه اینکه تا ابد در ذهنشان این باقی می ماند که اگر کسی پول یا هدیه مادی کم ارزش تری برایشان خریده این آدم ارزشی برایشان قائل نشده بنابراین به بچه هایتان این را آموزش ندهید که دیگران را براساس عیدی شان ارزیابی کنند.

مسئله دیگر هم احترام گذاشتن به بزرگترها و تشکر کردن از آنها است که باز هم از وظایف بزرگترها و والدین است که به بچه هایشان آموزش دهند وقتی فردی به آنها عیدی داد، قدرشناس باشند و از او تشکر کنند، حتی اگر ارزش مادی یا مالی کمی عیدی داشته باشد.

در طول دوران نوروز بچه ها به دیدار پدربزرگ ها و مادربزرگ ها می روند و آنها هم عموما از لابه لای قران به بچه ها و نوه هایشان عیدی میدهند. به بچه ها آموزش تشکر کردن و تبریک عید را بدهید تا بزرگترها هم خوشحال شوند. مثلا به کودکتان یاد دهید که حتما با دیدن بزرگترها به آنها عید را تبریک بگویند و در صورت دریافت عیدی تشکر کنند.

نکته دیگر این است که برای عیدی دادن و گرفتن رقابت و چشم و هم چشمی نکنید. به کودکانتان بیاموزید که حتما عیدی گرفتن از طرف بزرگترها جزو واجبات نیست ، اگر بزرگتری عیدی می دهد لطف می کند و از سوی دیگر هم عیدی دادن نباید رقابتی باشد مثلا خاله یا عمه مبلغی عیدی می دهند و ما هم مبلغ بیشتری بدهیم بلکه همان میزان کم عیدی از ارزش معنوی برخوردار است و برای بچه ها لذت دارد مگراینکه ما به عنوان پدر و مادر تعریف دیگری  از عیدی داشته باشیم که در این صورت بر ذهنیت کودکان هم تاثیر نادرست می گذارد.

بنابراین اگر به خاطرات خودمان رجوع کنیم می‌بینیم گاهی اوقات در کنار خاطرات شیرین از عیدی گرفتن خاطرات تلخی هم داریم که شاید ناشی از تبعیض‌ها و رفتارهای نامناسب بزرگسالان باشند. بنابراین نحوه عیدی دادن یادمان باشد که بر روان کودکان و نوجوانان  تاثیرگذار است.

*نحوه مدیریت عیدی ها

حال که به روزهای پایانی نوروز نزدیک می شویم بهتر است چند نکته درباره مدیریت عیدی بچه ها را در نظر داشته باشیم نخست اینکه همانطور که جلوتر ذکر شد بهتر است که مدیریت آن را به دست خود بچه ها بسپاریم و برای بچه ها اعتمادسازی کنیم یعنی اینطور نباشد که عیدی هایشان را خرج کنیم می توانیم یک باکس یا قلک برایشان مشخص کنیم و بگوییم عیدی هایشان را در آن ذخیره کنند و هر زمان که به وسیله ای نیاز دارند یا دوست دارند آن را داشته باشند از ذخیره عیدی شان خرج کنند و اگر هم میزان آن کم است می توانیم ما هم کمکی مالی به آنها داشته باشیم تا بتوانند ان وسیله را تهیه کنند دراین صورت بچه ها قدری حساب و کتاب لوازمی که نیاز یا علاقه شان است هم دستشان می آید.

اگر کودک شما به سن تشخیص و نزدیک نوجوانی رسیده بهتر است که با او صحبت کنید و بهترین راه ذخیره پول مثل نگه داشتن پول به نام خودش در بانک را در نظر داشته باشید.

و برای جمع بندی باید مطرح کرد که طوری رفتار کنید که تنها ماهیت عیدی دادن و گرفتن برای کودکان مهم باشد نه دریافت عیدی گرانقیمت. در زمان عیدی دادن میان کودکان تبعیض قائل نشوند و سعی کنید عیدی یکسان پرداخت شود تا حس حسادت در ذهن بچه‌ها زنده نشود. ایام نوروز و دریافت عیدی فرصت خوبی برای آموزش تشکر و قدردانی به کودکان است، از کودکان بخواهید وقتی از کسی عیدی دریافت کردند از او تشکر کنند، چه مبلغ عیدی کم و چه زیاد باشد، چه هدیه مورد پسندشان باشد و یا نباشد. از زمان ایام نوروز برای دید و بازدید و معاشرت با فامیل و آشنایان استفاده کنید و سعی کنید این رسوم را در ذهن کودکانتان زنده نگه دارید.

منبع: فارس



منبع خبر
خروج از نسخه موبایل