متن یادداشت وی به شرح زیر است:
«فرهنگ به عنوان زیربنای توسعه قلمداد شده و کمتر کسی است که به این نکته باور نداشته باشد که راه توسعه اساسی و زیربنایی جامعه از عرصه فرهنگ میگذرد.
مهمترین حوزههای فرهنگی در جهان عبارتند از ورزش و تفریحات، گردشگری، هنرهای تجسمی، صنایع دستی، صوتی و تصویری، رسانههای تعاملی، کتاب و مطبوعات، میراث فرهنگی و تاریخی، مراسمها و آیین ها.
در بین تمامی جریانهای اثرگذار فرهنگی کشور، جریان بزرگ فرهنگی راهیان نور که نحوه شکل گیری آن به فرموده مقام معظم رهبری ابتکاری الهی بوده است، بخش عمدهای از عرصهها و حوزههای فرهنگی همچون گردشگری، تربیت و آموزش، میراث فرهنگی و تاریخی، مراسمها و آئینها را یکجا در دل خود دارد.
با اطمینان میتوان گفت که یکی از پرمخاطبترین عرصههای فرهنگی کشور با تأثیرگذاری مثبت در فرهنگ عمومی جریان بزرگ فرهنگی، راهیان نور است که از کارآمدترین و مؤثرترین راههای استفاده از ثروت غنی و سرچشمه قوی دوران دفاع مقدس است.
موزههای طبیعی، سرزمینی و یادمان ها، جاذبه شهدا و موضوعات فرهنگی مرتبط با دفاع مقدس، بستری پاک و مقدس را برای جوانان و نوجوانان این مرز و بوم و سایر نقاط جهان فراهم آورده تا در گذر تاریخی آن با مفاهیم ارزشی جهاد در راه خدا و ایستادگی و مقاومت در برابر سلطه گران جهانی آشنا سازد.
استقبال و حضور چشمگیر مردم در یادمانهای دفاع مقدس از ابتدای دهه ۱۳۷۰ ه. ش و به ویژه عنایات، تاییدات و بازدیدهای مکرر مقام معظم رهبری و توجه آحاد جامعه به سرزمین نور باعث شد که با هدف ساماندهی، سیاستگداری، هدایت و حمایت از این جریان بزرگ فرهنگی بینظیر، ستاد مرکزی راهیان نور کشور در سال ۱۳۸۴ تأسیس و تمامی دستگاههای مرتبط به ویژه دولت در این مجموعه ایفای نقش کنند.
ستاد مرکزی راهیان نور کشور در واقع محل پیوند سه رکن نیروهای مسلح، دولت و مجموعههای فعال مردمی در امر راهیان نور است که در بخش مربوط به دولت، سه نوع متولی در راهیان نور فعال هستند نماینده تامالإختیار رئیس جمهور در این ستاد، نمایندههای تامالإختیار تمامی وزارتخانهها برای پشتیبانی از برنامههای متمرکز و استانداران سومین نوع، متولیان دولتی هستند که در قالب شورای هماهنگی راهیان نور وظیفه پشتیبانی از این جریان فرهنگی را بر عهده دارند.
حمایت و پشتیبانی از راهیان نور و نقش هماهنگی بین وزارتخانههای مختلف از جمله وظایفی است که دولت با معرفی نماینده تامالإختیار رئیس جمهور در ستاد مرکزی راهیان نور کشور عهده دار میشود.
در دولت نهم، سید مهدی هاشمی که سرپرستی وزارت کشور در دولت را بر عهده داشت اولین نماینده تامالإختیار رئیس جمهور وقت بود که به ستاد مرکزی راهیان نور کشور معرفی شد. در این بازه، ضعف زیرساختی یادمانهای دفاع مقدس از جمله جادههای دسترسی، آب، برق، محل اقامت و اسکان مردم در سرزمین نور کاملا مشهود بود به طوریکه امکانات موجود و غالباً موقت یادمانها پاسخگوی حضور چشمگیر مردم علاقهمند نبود.
آشنایی نماینده تامالإختیار رئیس جمهور به حوزههای عمرانی و زیرساختی، پیگیریهای موفق در تأمین اعتبارهای لازم و هماهنگی کامل با سیاستهای ستاد مرکزی راهیان نور کشور و همچنین حضور سالانه رئیس جمهور و دیگر اعضای هیات دولت نهم در راهیان نور باعث شد که دولت در این دوره تجربه موفقی را در پشتیبانی از راهیان نور به عنوان بزرگترین جریان فرهنگی کشور پشت سر بگذارد.
در دولت دهم برخلاف رویه مثبت دولت قبل با معرفی اسفندیار رحیم مشایی به عنوان نماینده تامالإختیار رئیس جمهور وقت در ستاد مرکزی راهیان نور کشور باعث ایجاد حواشیهای بسیار و کند شدن فرآیند پشتیبانی از راهیان نور شد.
فعالیت دولت دهم، مصادف با احیای یادمانهای دفاع مقدس و فعال شدن راهیان نور در چهار استان غرب و شمالغرب کشور (ایلام، کرمانشاه، کردستان، آذربایجان غربی) در پی درخواستهای مکرر مردم این منطقه بود.
عدم زیرساختهای لازم برای حضور کاروانهای راهیان نور در این جغرافیای کشور، عدم تعیین زمان مشخص برای بازدید و فراهم نبودن ایجاد و احداث یادمان در این مناطق از عمدهترین دلایل عدم توجه به مناطق عملیاتی غرب و شمالغرب در سالهای قبل بود که در این بازه با حضور جهادی مجموعه دست اندرکاران راهیان نور در حال بر طرف شدن بود.
وسعت سرزمینی و تفاوتهای جغرافیایی، آب و هوایی و قومی – مذهبی مناطق غرب و شمالغرب نسبت به سرزمین راهیان نور جنوب کشور نیازمند اقدام و عزم ملی و مشارکت تمامی دستگاهها از جمله پشتیبانی دولت برای احیای سرزمین دفاع مقدس این خطه بود که متاسفانه عدم هماهنگی دولت با سیاستهای ستاد مرکزی راهیان نور کشور و پرداختن به اولویت هایی چون راهیان نور شمال و لبنان، بحثهای انحرافی و همچنین عدم حضور رئیس جمهور دولت دهم در دو سال پیاپی آخر فعالیت در سرزمین دفاع مقدس باعث عدم تسریع در تجمیع طرفیتهای حمایتی و تقویت زیرساختی راهیان نور در این بازه شد.
با شروع دولت یازدهم، حسامالدین آشنا به عنوان نماینده تامالإختیار رئیس جمهور در ستاد مرکزی راهیان نور کشور معرفی شد. بر خلاف رویه دولتهای قبل که شخص رئیس جمهور نماینده خود را معرفی میکرد، این بار رئیس دفتر ریاست جمهوری، مراتب موافقت رئیس جمهور مبنی بر انتصاب وی به عنوان نماینده خود در راهیان نور را ابلاغ کرد.
در این دوره، با مجاهدتهای دست اندرکاران راهیان نور و خادمین شهدا و با وجود مشکلات و حمایتهای حداقلی، این جریان موثر، به بلوغ مناسبی در تمامی حوزهها رسید. راهیان نور دانش آموزی با اعزام سالانه ۱۰ ها هزار دانش آموز به سرزمین دفاع مقدس به ثبات رسید. در زیرساختهای موجود در مناطق مورد بازدید و مراکز اسکان راهیان نور تعادل نسبی به وجود آمد، راهیان نور به عنوان میراث ملی _ معنوی کشور ثبت و روز ملی راهیان نور در تقویم رسمی کشور درج و سند ملی راهیان نور تدوین و ابلاغ شد، یادمانهای دفاع مقدس شناسنامه دار شدند و ۱۰ ها فعالیت موثر دیگر به انجام رسیدند.
به اعتقاد نخبگان و صاحب نظران فرهنگی کشور با حجم پُرشتاب اقدامات صورت گرفته در مجموعه راهیان نور در دهه ۱۳۹۰، وقت آن رسیده بود که دغدغههای فرهنگی متولیان مورد پشتیبانی و بهره برداری مردم قرار گیرد که عملا پشتیبانی از این مهم در دولتهای یازدهم و دوازدهم به فراموشی سپرده شد.
در طول هشت سال فعالیت دولتهای یازدهم و دوازدهم و بر خلاف دولتهای قبل، رئیس جمهور در سرزمین دفاع مقدس و در راهیان نور حضور پیدا نکرد و در این دوره علی رغم تلاشهای صورت گرفته بعضی از وزارتخانهها برای حمایت از زیرساختهای سرزمین دفاع مقدس، شاهد کمترین حضور وزیران و اعضای هیات دولت در راهیان نور و ضعیفترین حمایتهای دولتی در حوزههای فرهنگی و نرم افزاری راهیان نور بودیم.
با بیان اجمالی فعالیت دولتهای قبل در راهیان نور، انتظاراتی که از دولت سیزدهم در زمینههای فرهنگی و از جمله حمایت از راهیان نور به عنوان موثرترین اقدام فرهنگی کشور میرود، بیشتر از دولتهای پیشین است.
انتخاب و انتصاب فردی با رویکرد جهادی و انقلابی و آشنا به حوزه دفاع مقدس و راهیان نور به عنوان نماینده تامالإختیار رئیس جمهور منتخب در ستاد مرکزی راهیان نور کشور، حضور سالانه رئیس جمهور و اعضای هیات دولت در راهیان نور و در بین مردم در سرزمین دفاع مقدس همچون سالها و ایام قبل از انتخابات ۱۴۰۰، حمایت از سیاستهای ستاد مرکزی راهیان نور کشور و پشتیبانی از کاروانهای مردمی راهیان نور میتواند زمینهساز تحقق بهره برداری بیشتر انقلاب اسلامی از این سنت حسنه و فناوری نوین استخراج گنج دفاع مقدس شود.»
انتهای پیام/ 118
منبع خبر