نماد سایت مجاهدت

ابومهدی المهندس؛ از حضور در دفاع مقدس تا شهادت توسط آمریکا

ابومهدی المهندس؛ از حضور در دفاع مقدس تا شهادت توسط آمریکا


گروه بین‌الملل دفاع‌پرس: جمال جعفر محمدعلی آل ابراهیم مشهور به «ابومهدی المهندس» جانشین فرمانده حشد شعبی عراق بود. او از اعضای حزب الدعوة الاسلامیة و مجلس اعلای اسلامی عراق و از پایه‌گذاران کَتائب حزب‌الله عراق و حشد الشعبی بوده است. وی از تأثیرگذارترین فرماندهان عراقی در بیرون راندن داعش از عراق بود.

زندگی‌نامه

جمال جعفر محمد علی آل ابراهیم تمیمی، مشهور به «ابومهدی المهندس» در سال ۱۳۳۳شمسی برابر با ۱۹۵۴میلادی در بصره به‌دنیا آمد. پدر او عراقی و مادرش ایرانی بود. او در سال ۱۳۵۲شمشس برابر با ۱۹۷۳میلادی، وارد دانشگاه «الجامعة التکنولوجیة» شد و در رشته مهندسی عمران مدرک کارشناسی گرفت. وی پس از آن به تحصیل در رشته علوم سیاسی پرداخت و با مدرک دکتری فارغ التحصیل شد. او همچنین دروس مقدماتی حوزه علمیه را در حوزه آیت‌الله سید محسن حکیم در بصره فراگرفت.

حزب الدعوه و آغاز مبارزات

ابومهدی المهندس در سال ۱۹۷۰ میلادی به حزب «الدعوه الاسلامیه» عراق پیوست. در دهه ۱۹۷۰ با افزایش نفوذ این حزب در میان جوانان و شخصیت‌های مذهبی و سرکوب آن از سوی حکومت حزب بعث، الدعوه به یک جریان انقلابی تبدیل شد که به مقاومت مسلحانه در برابر حکومت می‌پرداخت. حاکمان بعثی عراق در سال ۱۹۷۵ پنج تن از اعضای حزب الدعوه را اعدام کردند؛ در سال ۱۹۸۰ نیز، شبانه شهید «سید محمد باقر صدر» را تیر باران کردند. شهید ابومهدی خود می‌گوید: «تا این تاریخ ۹۵ درصد از دوستانم که در محله و مساجد به حزب الدعوه تردد داشتند، اعدام شدند».

سفر به ایران

ابومهدی المهندس پس از مشارکت در انتفاضه شعبانیه قیام مردم عراق علیه رژیم بعث عراق در ۱۹۷۹ میلادی و دستگیری آیت‌الله سید محمد باقر صدر از طرف دادگاه تحت تعقیب قرار گرفت. با به قدرت رسیدن صدام حسین در عراق در ۱۶ ژوئیه ۱۹۷۹، روند سرکوب حزب شدت گرفت. رژیم صدام اعضای حزب را دستگیر و صد‌ها تن از آنان را پس از محاکمه‌های فرمایشی اعدام کرد در این هنگام ابومهدی المهندس مجبور شد در ۱۹۸۰ میلادی عراق را ترک کند و از کویت وارد ایران شد.

نمایندگی مجلس اعلای اسلامی

ابومهدی المهندس در ۱۹۸۵ میلادی در حالی که در ایران بود، عضو شورای مجلس اعلای اسلامی شد. مجلس اعلا در ۱۹۸۲ میلادی با هدف سرنگونی حکومت صدام حسین به وسیله سیاست‌مداران و روحانیون عراقی مقیم ایران تاسیس شد و پس از سرنگونی این حکومت توسط ائتلاف ضد ترور در ۲۰۰۳ میلادی به عنوان مهمترین حزب در عراق پس از صدام مطرح شد و در سال‌های اخیر هنوز بزرگترین حزب در مجلس نمایندگان عراق به شمار می‌رود.

ابومهدی المهندس در ۲۰۰۳ میلادی با سرنگونی رژیم بعث در عراق به این کشور بازگشت و در ۲۰۰۵ میلادی در انتخابات پارلمانی به عنوان نماینده استان بابل پیروز شد، اما آمریکایی‌ها اجازه فعالیت به وی ندادند و ابومهدی مجبور شد به ایران بازگردد.

فرماندهی سپاه بدر

در ۱۹۸۳ میلادی نیرو‌های مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق که مخالف صدام حسین بودند و در ایران به سر می‌بردند به صورت داوطلب در دفاع مقدس شرکت می‌کردند. این نیرو‌ها به صورت یک گردان در سپاه پاسداران سازماندهی شدند و برای نخستین بار در عملیات موسوم به خیبر که به وسیله نیرو‌های ایرانی علیه رژیم بعث بود، شرکت کردند. سپاه بدر در تهاجمات ایران به عراق به عنوان بخشی از نیروی مهاجم تحت فرمان سپاه پاسداران عمل می‌کرد از جمله حملاتی که این سپاه در آن شرکت داشت، شامل عملیات قدس ۴ و عملیات کربلای ۲ بود. در سال ۲۰۰۱ میلادی ابو مهدی المهندس به جای ابوعلی بصری فرمانده نیرو‌های بدر شد.

جانشین فرمانده الحشد الشعبی

پس از تشکیل الحشد الشعبی، المهندس به عنوان جانشین فرمانده انتخاب شد و به صورت دائم در همه جبهه‌های نبرد در شرکت می‌کرد. بسیاری از این گروه‌های شیعه به‌طور مستقل در عراق و به خصوص علیه نیرو‌های ائتلاف فعالیت داشته‌اند. در ۲۶ نوامبر ۲۰۱۶ با اکثریت آرای مجلس عراق به عنوان یک سپاه جدا از ارتش رسمیت پیدا کرد. شهید ابومهدی المهندس در برنامه‌ریزی و اجرای عملیات نابودی گروه تروریستی داعش در عراق نقش برجسته‌ای داشت و دقیقا در همین زمان دولت آمریکا او را در لیست ترور خود قرار داد.

شهادت

در نخستین ساعات بامداد جمعه ۱۳ دی ماه ۱۳۹۸ در حمله بالگرد‌های آمریکایی به ۲ خودرو در اطراف فرودگاه بغداد، سردار قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس و ابومهدی المهندس معاون حشدالشعبی و چند تن از اعضای سپاه قدس و حشدالشعبی به شهادت رسیدند.

پس از شهادت قاسم سلیمانی و ابوالمهدی المهندس، گروه‌های سیاسی عراق و شماری از مردم این کشور خواستار اخراج نیرو‌های امریکایی از این کشور شدند. پارلمان عراق در جلسه‌ای اضطراری که در ۱۵ دی ۱۳۹۸ش برگزار شد طرحی را در رابطه با خروج نیرو‌های امریکایی از عراق تصویب کرد.

انتهای پیام/ ۱۳۴

این مطلب به صورت خودکار از این صفحه بارنشر گردیده است

خروج از نسخه موبایل