به گزارش مجاهدت از خبرنگار حماسه و جهاد دفاعپرس، ۱۶ ماه هویزه توسط نیروهای رژیم بعث عراق اشغال بود. ششم مهر سال ۱۳۵۹ شهر هویزه برای اولین بار به محاصره ارتش صدام درآمد. ۱۵ دی ۱۳۵۹ نیروهای سپاه و ارتش که در آن روزگار با فرماندهی کل قوا توسط بنی صدر رهبری میشدند برای آزادسازی جفیر، پادگان حمید و در نهایت خرمشهر و شرق بصره عملیات نصر را طرح ریزی کردند که این عملیات با شهادت تعدادی از دانشجویان و مدافعان به فرماندهی سید حسین علم الهدی شکست خورد.
چند روز بعد یعنی ۲۹ دی ماه ارتش بعث عراق توانست سوسنگرد و هویزه را به اشغال خود درآورد. در جریات مرحله دوم عملیات بیت المقدس که هدفش بازپسگیری خرمشهر بود، روز ۱۸ اردیبهشت سال ۱۳۶۱ یگانهای سپاه و ارتش توانستند با محاصره دشمن باعث عقب نشینی آنان از پادگان حمیدیه شوند و عمده مناطقی از منطقه دشت آزادگان شامل شهرهای هویزه، جُفیر و جاده اهواز – خرمشهر را نیز از اشغال ارتش بعثی عراق خارج کنند. ازاین رو هویزه پس از بیش از یک سال اشغال، به دست رزمندگان اسلام آزاد شد.
تانکهای به گل مانده دشمن
حمید عیاشی از رزمندگان کرخه نور جزو نخستین افرادی است که فرار بعثیها را شاهد بوده است، او در اینباره میگوید: «تک دشمن در روزهای یازده، دوازده و سیزده اردیبهشت ۶۱ علیه مواضع نیروهای خودی درعباسیه، طراح و فرسیه با قدرت ادامه داشت و در برخی موارد منجر به بازپس گیری مناطق از دست رفته اش هم گردید. روز هجدهم، اما به ناگاه اسلحه دشمن بعثی خاموش شد.
وی ادامه داد: به همراه تعدادی از نیروهای اطلاعاتی، شبانه به خاکریز دشمن زدیم، اما اثری از بعثیها نبود! فشار و ایستادگی رزمندگان اسلام، کار خودش را کرده بود. بعثیها خیلی سریع مواضع خود را تخلیه و عقب نشینی کرده بودند.
شهید شیخ شویش بوعذار (از بزرگان طایفه بنی ساله و همرزم شهید علم الهدی) حال و روز بعثیها در مرحله دوم عملیات بیت المقدس را چنین بیان کرده است عقب نشینی دشمن در مناطق اشغالی از ۱۷ اردیبهشت شروع شد. بعثیها تعدادی از مردم منطقه را به عنوان اسیر همراه خود بردند. فرار سریع دشمن باعث شد تا تعدادی از تانک هایشان در گِل فرو رود و زمینگیر شود.
اسارت مردم محلی به دشت نیروهای بعثی
حاج لعیبی حیدری، از ساکنان منطقه هویزه درباره اینکه بعثیها قبل از فرار چه کردند گفت: قبل از تخلیه منطقه از سوی ارتش بعث عراق، فرمانده یکی از تیپهای دشمن، تعدادی از سران عشایر روستاهای اشغالی را احضار و از آنان خواست تا مردم را به سوی بصره حرکت دهند؛ بعد هم تهدید کرد اگر از دستور سرپیچی کنید، هدف بمباران جنگندههای ما قرار خواهید گرفت.
وی ادامه داد: خبر که به ما رسید شبانه و دور از چشم دشمن همراه عائله و احشام مان به سوی بستان گریختیم. خاندان سادات بیت سید عرب که در «جرایه» به شدت تحت فشار دشمن قرار داشتند را نیز همراه خودمان با قایق از منطقه خطر عبور دادیم؛ اما بسیاری از عشایر کوچنده جنوب هویزه، بازداشت و با کامیون روانه بصره شدند. متأسفانه آنها نتوانستند به موقع از دست دشمن رهایی یابند.
انتهای پیام/ ۱۴۱
این مطلب به صورت خودکار از این صفحه بارنشر گردیده است